Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal
 

Venni és ülni rajta – ez már túlhaladott? (2. rész)

A mai nehéz tőkepiaci helyzetben egyre kevésbé tud profitot termelni az évtizedeken át jolly jokernek tekintett "venni és ülni rajta" stratégia, szemben az egyre inkább teret hódító rövidtávú befektetési, kereskedési technikákkal. Utóbbiak az ilyen szituációkban is nyereségesen működtethetők. A két alapvető befektetői megközelítés összehasonlítására tesz kísérletet az írás.  

Kapcsolódó: Venni és ülni rajta – ez már túlhaladott? (1. rész)

Stabilan emelkedő piacon nagy nyereséget lehet elérni úgy is, ha az embernek semmifajta előre meghatározott terve nincs arra nézve, hogy mit tegyen az emelkedő vagy eső részvényeivel, de medvepiacon ezek nélkül a stratégiák nélkül elkerülhetetlen a veszteség. Ha a nyitott pozíciókat az optimista befektető még lombardhitellel meg is támogatta, akkor nem nehéz elképzelni, hogy milyen veszteséget tudott okozni egy ilyen mértékű esés.

A jelenlegi piaci helyzetben úgy tűnik, hogy rövidtávú befektetőként kevesebb az ember problémája. Először is azért, mert a rövidtávú befektetőnek nem kell attól tartania, hogy az elkövetkező néhány éve esetleg avval telik, hogy drukkol a részvényeinek,  menjenek vissza a vásárlási árszintre. A hosszútávú befektetőnek minden reggel úgy kell kiniytnia az újságot, hogy imádkozhat, legyen valami extra jó hír a részvényeiről, hogy emelkedjenek. Aztán az is lényeges szempont, hogy a rövidtávú befektető jobban tudja befolyásolni anyagi jövőjét. Az időnkénti veszteség itt is jelen van, ez természetes, de összességében könnyebben mozgatja a pénzét, mert eleve arra készül, hogy gyorsan zárja a pozícióit.

Mindent egybevetve arra a megállapításra juthatunk, hogy saját portfóliónkat nem fogja más menedzselni helyettünk. Ezért nem mindegy, hogy milyen alapállással, milyen kiindulópontból tekintünk a tőzsdére. A rövidtávú megközelítésnek kedvez, hogy egy-egy jó hét vagy hónap sokat javíthat portfóliónk állapotán, míg a hosszútávú megközelítés ellenére szól, hogy néhány jó év után akár csak néhány borzalmas hónap is mindent lerombolhat.

A rövidtávú kereskedés mellett szól továbbá az is, hogy akár minden nap (minden héten, de max. minden hónapban) teljesen más szemszögből nézhető a piac, nem köti meg a trédert a pozíciója miatt fennálló kötelező látásmód. A rövidtávú kereskedő lényegében naponta dönthet, hogy mit vesz, mit ad el, vagy esetleg semmit nem csinál. A rövidtávú kereskedő véleménye gyorsan változhat, ahogyan a piac megkívánja. Hosszútávú pozíciók esetén ezek nehezebben kivitelezhetőek, ott ülni kell és várni, amíg a gyümölcs termőre nem fordul.

A rövidtávú befektető is szenved el veszteséget, ez nem kivédhető. De a trédereket nem nagyon zavarja a veszteség, hiszen pont az attitűdből adódóan gyorsan lezárják azokat. A tréder lényegében csak “kikölcsönzi” a részvényeket néhány napra vagy hétre, és ha elemzése jó volt, ha jól látta meg a trendet, akkor nyer. Ha esetleg tévedett, akkor elad, és már keresi is a következő “áldozatot”. A rövidtávú befektetőt nem igazán foglalkoztja a részvény mögött lévő cég jövője, fundamentális alapjai, és az, hogy a vállalat vajon öt év múlva nyereségesen fog-e működni. Egyedül arra összpontosít, hogy a pénzből pénzt csináljon, nem pedig arra, hogy tulajdonosnak érezze magát valamely cégben. A rövidtávú befektető pusztán pénzügyi alapon közelíti meg a tőzsdét, azt a céget választja, ahonnan gyors árfolyamnyereséget remél.

A legfontosabb azonban mégiscsak az hogy a tőzsdén mindig próbáljuk meg mi utralni a helyzetet – legalább a saját portfóliónk fölött. Ha már nem mi irányítunk, hanem minden a külső körülményektől függ, akkor onnantól kezdve ugyan mi alapján mondhatjuk, hogy mi játszunk a tőzsdeparketten? Hiszen akkor már a tőzsde játszik velünk saját kedve szerint! Törekedni kell, hogy ezt elkerüljük.

 

I-Valentino

2001.01.26. 

Főoldal

 

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.