Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

Főoldal

                                          Aki nem így kezdte, tegye fel a kezét!

Canslim leleplezi önmagát: ő sem csak nyer a tőzsdén. Kezdetben pedig főleg csak vesztett. De aztán elhatározta, hogy ha lehet ezt másképpen is csinálni, akkor megpróbálja. Azt is megvallja, hogy még korántsem ért az út végére. És megtekinthető az a grafika is, ami egy átlagos kisbefektető tőzsdei karrierjének első szakaszára jellemző (jó esetben csak az elsőre...). Tanulságos rajz!


V
issza-visszatérő élmények... Amikor olyanvalakivel beszélek, aki nemrég kezdett tőzsdézni, érdekes hallgatni élménybeszámolóját. Általában rendkívül meggyőzően tudja elmagyarázni, hogy mit, miért tett, hogyan próbálta csavaros észjárással kitalálni, hogy mit kell tennie a minél nagyobb nyereség érdekében, és hogy tulajdonképpen minden összejött..., kár, hogy pontosan az ellenkezőjét várta a piactól, mint ami ténylegesen bekövetkezett. Ha ilyenkor visszakérdezek, hogy pontosan mennyit is nyert, akkor rögtön záporoznak a számok: ezen 5%-ot, azon 3-at; a harmadikon pedig majdnem huszat...csak ott nem volt szíve eladni.

Az eredmény: minusz 5 és minusz 60 százalék között. Vagy inkább azt mondom: nagy nagy minusz a számlán. De a legnagyobb eredmény nem ez, hanem annak a művészete, hogy hogyan lehet a tetőn vásárolni és az alján eladni. Mert ez igazi művészet!... És hányan, de hányan ismerik a titkot...

Én is közéjük tartoztam, ezen nincs mit szépíteni. És minden olyan tőzsdéző is, aki idővel a legjobbak közé emelkedett. Előttem még hosszú út áll, hogy igazán jó tőzsdéző legyek, de eldöntöttem, az leszek! Sok vesztes tranzakció, sok „tetőn vétel-aljon eladás” után meguntan az amatőr létet. Rájöttem, tőzsdézni nem szabad szerencsejáték alapon. Többet akartam, komolyabban. Azt akartam megtudni, hogy szükséges-e, hogy csak bénázzak a parketten vagy lehet-e ezt másképpen is csinálni?

Jó hírem van: lehet. Rossz hírem van: nagy munkába kerül, amíg a tőzsdézés már nem csupán szerencsejáték marad, hanem megtervezett, komoly alapokra helyezett tevékenységgé válik. Lényegében szakmává. Befektetőként  vagy tréderként, napi mozgásokat kihasználva vagy több hónapos trendeket figyelve, hobbiból vagy főállásban: nem ez a lényeg. A lényeg, hogy tudjuk, mit akarunk.

 

 

Soha nem legyőzni akartam a piacot, hanem konspirálni vele. Felfogni azokat a jeleket, amikkel tudatja szándékát, és tudni, hogy erre mit kell válaszolni. Érteni akartam egy nyelvet, amit úgy hívnak: a tőzsde nyelve. És tudtam, hogy ehhez a nyelvhez nem vezet más út, minthogy meg kell tanulnom.

Azt mondtam erre, oké. Én megtanulom a nyelvedet, figyelni fogok minden rezdülésedre, bármekkora energiát is emészt fel ez az időszak, viszont akkor cserébe haaataaaalmaaaas profitot kérek! És idővel arra jöttem rá, hogy én még unikum vagyok. Senki nem akar ugyanis áldozatot hozni a nyereségesség oltárán. Mindenki elfogadja, hogy mindenért meg kell dolgozni...a tőzsde valahogy mégis kivétel. Miért gondolják a legtöbben, hogy a tőzsdei sikerhez nem kell semmifajta anyagi, szellemi ráfordítást hoznunk? Miért gondolják azt hosszú évek óta tőzsdézők is, hogy attól, mert nézik az árfolyamokat, előbb-utóbb lekaszálnak mindent? Ha be is jön így, az tényleg csak vakszerencse. És általában nem jön be. A tőzsdén csak az lehet hosszútávon sikeres, aki tesz valamit ezért a sikerért. És rettenetesen elszánt.

A Tőzsdestratégiák oldal ezt a tanulási folyamatot kívánja megosztani a látogatókkal, tőzsdéző barátaimmal. (Ezt a megszólítást, aki akarja kikérheti magának, Canslim nem volt hajlandó kivenni a szövegből :-) - a szerk.) Tanuljunk együtt, osszuk meg, amink van! Hogy a nagy célt sikerüljön elérnünk: jó tőzsdézők legyük.

Amerikában kimutatták, hogy a daytraderek (napon belüli kereskedők) 70-75%-a permanens vesztes. Pedig a daytrade milyen könnyűnek tűnik, ugye? A 70%-os szám első hallásra talán pont emiatt furcsának hangzik, pedig érthető: el kell fogadni, hogy attól, mert könnyűnek tűnik, attól még nem az...sőt. Noha a közvélekedés úgy tartja hogy a daytrade szimpla szerencsejáték, és emiatt nem lehet nyerni rajta, ez tévedés: pont azért kevés az ügyes daytrader, mert a napon belüli játékban néhány óra alatt kiderül  az, ami a hosszútávú befektetéseknél csak nagysokára, nevezetesen, hogy mennyire vagyunk felkészülve. A daytrade persze egy sarkított példa, mert az tényleg nem a kezdők terepe. De higgye el mindenki: a felkészültség, a felbukkanó szituációkra való gyors válaszolási, cselekvési képesség, és egyáltalán, a globális áttekintőképesség nem nélkülözhető, ha nyerni akarunk.

Veszteni menj el Las vegasba. Ha nyerni akarsz, akkor maradj velünk a Tőzsdestratégiák oldalain. Mi is nyerni akarunk. Akkor pedig: tanítsuk egymást!

Mindenkinek ajánlom, hogy mindenekelőtt nézze meg alaposan a „Boldog kereskedés” című grafikánkat. Majd döntse el, hogy akar-e más utat is megismerni, mint az ott bemutatott.

Canslim

2001.01.24.

Főoldal


(c) Copyright Intro 98 Bt., 2001
e-mail