Főoldal

Tőzsde: Hogyan kezdjünk hozzá?

Mi az az első és talán legfontosabb dolog, ami nélkülözhetetlen a tőzsdézéshez? Sokak szerint a pénz. A Tőzsdestratégiák szerkesztője ezt másképp látja.

Érdekes tapasztalat, hogy a tőzsdézők legtöbbje úgy kezdi el az ismerkedést evvel a területtel, hogy a megtakarított pénzéből vásárol valamilyen részvényt. Előtte esetleg megkérdez egy-két ismerőst, akiről tudja, hogy már foglalkoztak a témával – netán részvényük is van, de a kérdezősködés maximum arra vonatkozik, hogy milyen részvényt vegyen. Pedig ennél sokkal többre lenne szükség: arra, hogy aki a tőzsde területére téved, legalább azt tudja, hogy mi várhat rá.

Azt mindenki tudja, hogy a tőzsde kockázatos dolog, sőt, azt gondolom, hogy pont ez a vonzereje. De a kockázat mértékéről egészen addig nincs pontos képünk, amíg saját bőrünkön nem érezzük. Ha pedig már érezzük, az már régen rossz...

A tőzsdézést nem onnan kell kezdeni, hogy előteremtjük rá  a pénzösszeget, bemegyünk a brókercéghez, nyitunk egy számlát és azt mondjuk: „Hát...akkor legyen Matáv.” Ez a mondat a folyamat végén kellene, hogy elhangozzék, nem pedig az elején. Mert ahhoz, hogy megvegyük az első részvényünket, el kellene oda jutni, hogy tudjuk, mit, miért, és mikor akarunk tenni a tőzsdeparketten. Ehhez pedig a tőzsdei alapszabályok, vagy inkább azt mondanánk, hogy legalábbis alapvető tőzsdei ismeretek szükségesek.

Általános tapasztalat az is, hogy a kezdő tőzsdézők nem érzik igazán szükségét a tanulásnak. Ha egy-két tranzakciójuk sikeres volt, akkor pedig egyenesen nem is értik, hogy mások mit piszmognak könyvekkel, stratégiákkal, meg egyéb bűvszakkal. Ez a magatartásforma több éves tapasztalattal rendelkező befektetőkre is igaz lehet.

Némiképp egyetértünk a megállapítással, mert az bizonyos, hogy a tapasztalat és az evvel járó nehéz időszakok nélkül nincs siker. De hozzátesszük, hogy az ismereteket, bizonyosfajta szabályrendszer használatát, az előre kialakított kereskedési tervet hosszútávon nem lehet nélkülözni. Nyilvánvalóan nem célunk, sem tisztünk azt mondani, hogy mi ismerünk egy-két-három alapszabályt és stratégiát, és ezeket kell használni, ahhoz, hogy sikeressé váljon valaki a tőzsdeparketten. De azt mondhatjuk, – és meg is tesszük –, hogy érdemes megismerni néhány stratégiát, érdemes tőzsdei könyveket olvasni és érdemes felkészülni a kereskedésre.

Ez a honlap történetesen a felkészülésben próbál meg segíteni. Néhány aspektusból közelítjük meg a tőzsdét, talán sikerül érdekes cikkekkel, tanulmányokkal mindazoknak segítségére lenni, akik elhatározták, hogy ha már tőzsdézni kezdtek vagy kezdeni szándékoznak, akkor azt a lehető legalaposabb felkészüléssel teszik. Evvel együtt mi is indösszesen arra vállalkozhatunk, hogy azokat az ismeretreket adjuk át, amikkel mi magunk rendelkezünk. A tőzsdei irodalom olyan szerteágazó, és a tőzsdei stratégiák olyan széles skáláját kínálják, nap mint nap új megoldásokat bemutatva, hogy nem lehet célunk a teljeskörű ismeretanyag bemutatása. Egy piciny szeletet kívánunk csak megfogni, de remélhetőleg egy olyan részt, amiből lehet, és érdemes is ismeretet meríteni.

A címben feltett kérdésre pedig a válasz a fentiek ismeretében nem lehet más, minthogy:

Hogyan kezdjünk hozzá a tőzsdézéshez? 
Tanulással.

-TS-

2001. január 22.

Főoldal

 (c) Copyright Intro 98 Bt., 2001

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2006. Minden jog fenntartva