Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal    Startvonal

Változik a tőzsde

Canslim ebben a cikkében a "káosz" piacról beszél. Szerinte itt a hagyomás értelemben vett "befektetők" nem tudnak nyerni, hosszú évekig csak a jól felkészült rövidebb távban gondolkodók tudnak keresni. A nagybefektetők pedig egymással szórakoznak. És ez a "káosz" piac már kialakulóban van, noha most még a z emelkedő piac "nosztalgiája" tart. A szerző nem túlságosan bizakodó.

Úgy gondolom, a legtöbben a tőzsdézést úgy kezdik el, hogy tartalék forrásaikat szeretnék fialtatni, azaz befektetni akarnak. Ez így volt néhány éve és így van most is, csakhogy a valóság gyorsan felülírja a kezdeti elképzeléseket. A jelenlegi, irdatlanul nehéz piaci környezet ugyanis a legkonzervatívabban kezdő befektetőből is vadul csapkodó spekulánst csinál rövid idő alatt, mert a piac most nem kedvez a biztos fundamentális alapokon nyugvó, éveken át érlelődő befektetéseknek. Ennek egyik érdekes oka a fundamentális megközelítés törékennyé válása, amit az amerikai piacon nagyot csapott "kreatív könyvelés" néven elhíresült technika alapozott meg. Az Enron és a Worldcom bebukása aláásta azt a feltétlen hitet, amit eddig a fundamentális elemzés élvezett, és nem mellesleg a mélybe küldte az amerikai piacot, de ami a legproblémásabb: a korábban olyan erősnek vélt piaci bizalmat is!

Rendkívül érdekes tőzsdei események tanúi lehetünk mostanság, és ennek örülni kell. A '96-2000 közötti minden képzeletet felülmúló tőzsdei szárnyalás után egy igen kemény tőzsdei lejtmenetnek is szem- és fültanúi vagyunk, résztvevői, nyertesei és vesztesei. Az árak a szemünk láttára tízszereződtek meg a monitorok előtt, vagy a CNBC-t nézve, majd ugyanazokat a műsorokat figyelve össze is omlottak ugyanazon cégek árfolyamai, hihetetlen gyorsan. Mindeközben a magyar tőzsdén sem lehetett panaszkodni: 2000-ről 25 ezerig száguldó Richter, majd vissza 3500-ig, és megint fel 20 ezerig, majd most vissza, ki tudja meddig. Ez a mozgás csodálatos, ez az igazi tőzsde. De nem csodálatos annak, aki erre nem készül fel, aki nem ismeri el, hogy a tőzsde ingázása a természetes állapot, és a trend, azaz az egy irányban mozgás tulajdonképpen a speciális eset. Merthogy a tőzsdét komplexen érdemes vizsgálnunk. A történelmi idősorok alapján a tőzsde abszolút értelemben a legjobb befektetési forma volt eddig, minden más hozamot felülmúlt. Ez nyilvánvalóan a (világ)gazdasági folyamatok eredménye is, illetve a vállalatok eredménytermelő képességének leképezése, de nem biztos, hogy az eddigi folyamatok hasonlóan fognak folytatódni. Úgy túl egyszerű lenne.

Nem érv akart ez lenni - ahhoz túl gyenge. Arra viszont talán elég, hogy elgondolkozzon a tőzsdén befektetni szándékozó, hogy valójában merre is mutat most a világ? Az eddig sikeres egy, két, öt tíz éves befektetések sikeresek lehetnek-e olyan piacon, ahol a legnagyobb forgalmú részvények azon high-tech cégek papírjai, ahol a termékciklusok hihetetlen iramban csökkennek, az elavulás minden korábbi mértéket felülmúl? Lehet-e ma a Ford új vezető, vagy a General Motors vagy az IBM? Általános vélemény, hogy a tőzsde viselkedése nem változott az elmúlt 100 évben, mert az emberek ugyanolyanok most is. Igen, a hibák ugyanazok. A kezdők nem változnak. A félelem és a remény változatlanul jelen van. Az árak hullámoznak. A piac interpretációja viszont változóban. Pontosan az hiányzik most, ami eddig mindig jelen volt: a jövőkép. A piac keresi az új vezetőket, az elkövetkezendő emelkedő piac nagy nyerteseit, de nem talál senkit. Most sincs kétsége senkinek sem afelöl, hogy előbb-utóbb változik a trend, és ismét emelkedő pályára áll a piac, de ismét az kell mondanom, hogy ez megint azt az egyszerű képletet próbálja felfesteni, hogy a mostani kétségtelen eső trendet felváltja az emelkedő. 

Mi van azonban akkor, ha az eső trend helyébe egy trendnélküli piac lép? Szándékosan nem használom az oldalazó kifejezést, mert az "oldalazó piac" kifejezés nyugalmat áraszt, és tulajdonképpen azt jelenti, hogy hamarosan vagy folytatódik az aktuális trend vagy ellenkezőjére változik. Én azonban egyfajta "káosz" piacról beszélek. Olyan piacról, ahol a nagybefektetők a hozamot abból teremtik elő, hogy egymással szórakoznak, és hogy rájönnek arra, érdemes ún. short alapokat is létrehozni a long alapok mellé (most is vannak ilyenek), és bizony a kisbefektetők ezekbe is betolják majd a pénzeket? Létezik-e olyan patthelyzet, ahol immár senkinek sem elsőrendűen fontos, hogy tartósan emelkedjen a piac, elég az erős likviditás is és a nagyon nagy hullámzások?

A japán piac több mint tíz éve esik. Ott mik a vezető papírok? És hova vezetnek?

Összegzésként az a véleményem, hogy a mai játék egyetlen egy dologra megy ki: az intézmények valahogyan tudjanak évi néhány százalékos profitot csinálni a tőzsdén. Ha kitalálják ennek a "biztos" módját, akkor nem lesz érdekük a piac feltolása erejükön felül. Ez pedig a gazdaságon múlik. És ameddig nem jön valami új örület, addig nagyon nehéz lesz elhitetni az emberekkel, hogy a Microsoft vagy a Cisco fogja vezetni a rallyt a következő Nagy Bummban. Pedig most ezek vezetik a forgalmi listát. Én ezt utódvédharcnak hívom. Még tart az emelkedő piac "nosztalgiája". És tart a konzervatív tőzsdei befektetési módszereké is, pedig nagyon-nagyon úgy tűnik, ez már a múlt. Jelen azonban még nincs. Jövő pedig... az még sokára lesz. 

Canslim

2002.08.07. 

Főoldal    Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.