Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal    Startvonal

Tőzsdézni —  jól (3. rész)

Stratégia nélkül is lehet egy halom pénzt nyerni, és a legjobb stratégiával is lehet sokat veszteni. Nem önmagában a stratégia az, ami győztessé teszi a győztest, és vesztessé a vesztest. A stratégián kívül a legfontosabb elem a cél. Milyen célokat érdemes felállítani, és ezeket milyen utakon lehet elérni. A stratégia csak egy eszköz az úton, ami elvezet a célhoz. Ebben az írásban a célokról esik szó.

Kapcsolódó: Tőzsdézni - jól (2. rész)

Az előző részben a felállított célokat kezdtem el részletesebben elemzni. Most a még hátralévő 2 cél következik.

2. cél: Folyamatos nyerséget elérni, független annak mértékétől

Ha sikerül megtanulni tőzsdézni jól, akkor és csak akkor lesz meg a lehetőségünk arra, hogy mindenfajta piaci körülmény között sikeresen kereskedhessünk. Ez ugyanis sarkalatos pontja egy tőzsdéző életének. Ha csak akkor vagyunk képesek profitot elérni, amikor minden részvény emelkedik, a piacon hosszhangulat van, és az eltart jónéhány hónapig, akár évig, akkor ez még a végső sikerhez nagyon nagyon kevés. Szükséges, hogy az emelkedő piacon nyerjünk, de ha az eső piacon legalább megőrizni nem vagyunk képesek a korábban felgyülemlett nyereséget, akkor még nagyon messze vagyunk a céltól. A lényeg ugyanis, hogy eljussunk egy olyan szintre, amikor a piac szeszélyes viselkedése már nem tölt el keserűséggel, netán haraggal, dühvel, ha a rossz oldalon állunk, hanem a piacot elfogadva mindig a jó oldalra sikerül keveredni. Leírva nem tűnik nehéznek, megvalósítani azonban nem egyszerű.

Nem cél, hogy minden héten miénk legyen a lottóötös. Egyáltalán nem. Kis, apró nyereségekkel is megelégedhetünk, ha az az alkalmazott stratégiánk eredményeként született, mert a sok kis nyereség hosszútávon nagy profitra vezethet. Ha megtanulunk konzisztensen nyerni, onnantól kezdve nyílik meg az út. De mindenképpen hangsúlyoznom kell, hogy ez is csak hosszútávon képzelhető el. Hat hónap alatt még senki nem lett milliomos a tőzsdén. Ha igen, bizonyos, hogy a következő hat hónapban mindent visszabukott és még annál is többet. Idő kell ugyanis a sikerhez. Mivel nagyon sokan ezt a faktort nem akarják tudomásul venni,  végleg elbuknak, és örökre hátat fordítanak a tőzsdének. Akik egyszer-egyszer nyernek, mert annyiszor ugranak be a piacra, hogy már statisztikailag is nyerniük kell néhányszor, azok nem fejlődnek. Ha nincs stratégia, előre elhatározott célok, akkor nincs út sem, aminek a végére lehetne érni. Ismerek olyanokat, akik 6-8 éve tőzsdéznek, és ma is ugyanúgy, mint akkor – teljesen ösztönösen. Amikor megy a piac, akkor ők a császárok, amikor nem, akkor ők buknak a legtöbbet. Nekem furcsa, hogy ebből nem tanultak, de valahogyan nem magukban látják a hibát, hanem mindig másban. A piacban. A politikában. A shortosokban. Vajon igazuk van-e?

Véleményem szerint nincs. Nincs értelme avval foglalkozni, hogy milyen külső körülmény okozza az esetleges kudarcainkat, ha a megoldást úgyis csak magunkban találhatjuk meg. A piaci szereplőnek idomulnia kell a piachoz, mert csak így lehet  következetes, folyamatosan ismétlődő nyereségeket elérni.  Ha valaki egy-egy rossz tranzakciójáért mást tesz felelőssé, attól visszajön-e a pénze? Erre még nem volt példa. Akkor tehát célszerűbb felvenni a kesztyűt és vagy úgy játszani, hogy legyen esély a nyerésre, vagy nem játszani sehogy sem.

3. cél: Elkerülni a nagy bukásokat

Rendkívül fontos cél. Ezt megvalósítva juthatunk el a sikeres játékosok csapatába. Ez ugyanis az alfa, a 2.cél pedig az omega. Valójában ettől a céltól kell kiindulnunk.

Nehéz vitatni, hogy veszteni a parketten sokkal könnyebb, mint pénzt csinálni. Nagyot veszteni meg még sokkal könnyebb, mint nagy pénzt csinálni. De a legrosszabb dolog a kettő kombinációja: először nyerni egy hatalmas összeget, majd minden forintig visszabukni. És bukni tovább...

Senki nem méri fel a jelentőségét a nagy bukás lehetőségének, amíg egyszer csak el nem kapja a gépszíj. Ilyenkor általában az események gyorsan felpörögnek, és rossz esetben akár egy-két hét alatt is el lehet bukni pénzünk felét vagy egészét.

Sok nagy tréder büszkélkedett avval, hogy életük során többször is elvesztették vagyonukat. Ezek elismert, nagyrabecsült játékosok voltak, akik tudtak tőzsdézni jól, képesek voltak folyamatosan nyerni, éppen csak a most taglalt célt, a nagy bukás elkerülését nem sikerült véghezvinni ilyen-olyan okok miatt.

Érdekes, én nem vágyom ilyen dicsőségre. Az egyszer megszerzett tőkét újra elveszteni ugyanis nagyon jelentős hiba, amit minden eszközzel meg kell próbálni megakadályozni. Erre szolgál például a könnyen alkalmazható veszteség minimalizálási (stop-loss) technika, amikor előre meghatározunk egy olyan árszintet, ahonnan nem engedjük tovább nőni a veszteséget, hanem lezárjuk a pozíciót. Mert ebben az esetben igaz, hogy rövid távon vesztettünk, de legalább az esély megmarad, hogy javítsunk a következő alkalommal, hiszen megmaradt a pénzünk legnagyobb része! Márpedig a játékhoz szükség van az üzemanyagra, azaz a tőkére. Nagyon kell tehát rá vigyázni!

És még egy tanács: ne legyünk könnyelműek! Kezdők általános hibája, hogy egy-két sikeres tranzakció után felszabadultan belevetik magukat a játékba, és a korábbi nyereségek többszörösét vesztik el. Figyelni kell erre!

Íme, mind a három általam legfontosabb cél kifejtésre került. Már önmagában az, hogy ezek a célok állandóan a szemem előtt lebegnek, megvéd nagyon sok rossz lépéstől. A sikeres tranzakciókhoz pedig az ezen célok elérése érdekében használt módszerek, stratégiák, technikák vezetnek el.

Sikeres tőzsdézést!

 

Canslim

2001.06.27.

 

Főoldal    Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.