Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal    Startvonal

Tőzsdézni —  jól (2. rész)

Stratégia nélkül is lehet egy halom pénzt nyerni, és a legjobb stratégiával is lehet sokat veszteni. Nem önmagában a stratégia az, ami .győztessé teszi a győztest, és vesztessé a vesztest. A stratégián kívül a legfontosabb elem a cél. Milyen célokat érdemes felállítani, és ezeket milyen utakon lehet elérni. A stratégia csak egy eszköz az úton, ami elvezet a célhoz. Ebben az írásban a célokról esik szó.

Kapcsolódó: Tőzsdézni - jól (1. rész)

Célok. Ezek viszik előre a tőzsdézőt, nem a kezdeti nyereségek. Ha nem így lenne, a harmadik-negyedik veszteség után ugyan mi vehetne rá, hogy folytassuk, hogy ne adjuk fel? Igen nehéz lenne elérni azt a szintet, amikor már csináljuk a pénzt, nem vesztjük. De a sorrend ez: először jönnek a  veszteségek, és csak ezután – ha ezt az időszakot sikerül átvészelni – akkor jön az az időszak, amikor már sikerül komolyabb nyereségeket elérni, gyönyörűen kivitelezett tranzakciókat véghezvinni, ettől kezdve élvezhetjük igazán a tőzsdézést. Rossz a sorrend? Hát...ez van. Kiptanui, a híres maratonista is ugyanúgy kezdte, mint mindenki más az emberek között, ugyanis mikor megszületett, ő sem tudott járni.  És mégis, milyen futó lett belőle! A sorrend nem megfordítható!

Amíg azonban a odáig sikerül eljutni az kemény időszak, és sokáig tarthat. Én azt mondom, csak a legelszántabbakból lehet igazán komoly játékos. De hogy ezt sikerüljön elérni, ahhoz kellenek a célok. Ez ugyanolyan, mint az élsportoló céljai. Például az olimpiai bajnok magyar vízilabda válogatott játékosai hosszú éveken át küzdöttek azért, hogy felálhassanak a dobogó legfelső fokára. Sikerült nekik, mert mindent megtettek érte, ami erejükből tellett. És még így is a szerencsésebbek között vannak. Nem mindenkinek sikerülhet ugyanis...

De ha elszántak vagyunk, azért jönni fog a siker! Nézzük most a célokat részletesebben.

1. cél: Tőzsdézni – jól.

Mit is jelent ez? Nyilvánvalóan azt, hogy a kereskedési folyamat sarokpontjaira kell minden figyelmünket fordítani, a kevésbé fontos dolgokat pedig ki kell vonni a figyelmünk alól. A kereskedés sarokpontjai a megfelelő belépési pont, a megfelelő stop-loss szint, és a  megfelelő kilépési pont meghatározása. Ez minden egyes tranzakcióra érvényes,de ettől még nem leszünk milliomosok. Ahhoz ugyanis az is kell, hogy csak akkor nyissunk pozíciót, amikor az esélyeink nagyok a sikeres trédhez. Ennek gyakorisága változó, nyilvánvalóan a többezer részvényt számláló amerikai paicokon mindig lehet ígéretes lehetőséget találni, de a mostani magyar piacon akár napok is eltelhetnek mire valamilyen kiaknázásra érdemes lehetőség felbukkan.

Az igazán professzionális játékosok gyakorlatilag mindenfajta piaci körülmény közepette képesek jó lehetőségeket találni, és azokat maximálisan kihasználni, mert egyrészt nagyon sokfajta technikát ismernek az ilyen helyzetek felismerésére, másrészt képesek nagyon gyorsan dönteni, és cselekedni. A félprofi, vagy kezdő tőzsdézők számára azonban nem cél az állandó harc, a folyamatos próbálkozások. Csak akkor szabad a piacra lépni, ha az esélyek mellettünk szólnak, ha szó szerint érezzük, hogy mi fog történni. Ilyenkor is a korábban említett legfőbb kereskedési feladatok szigorú betartása mellett kell lépni. Ezekről a feladatokról, sarokpontokról később még írni fogunk a Tőzsdestratégiák oldalon részletesebben is, most csupán megemlítés szintjén  foglalkoztam vele – holott nagyon fontos része a sikeres kereskedésnek.

A jól tőzsdéző játékost mindezeken túl az jellemzi még hogy elsősorban a kereskedés technikájára, a megfelelő lépésekre koncentrál, és nem a nyereség pontos mértéke a lényeg. Ugyanis aki megtanult jól játszani, annak teljesen mindegy, hogy az adott szituáció 2%-os, vagy 20%-os nyereséget enged a játékosnak, amennyit a szituáció enged, annyit a jó játékos be is söpör! De itt valóban nem a mértékre, a mennyiségre, a forintösszegre kell koncentrálni, hanem egyes egyedül a megfelelő játékmódra, arra, hogy a stratégiánkat a lehető legügyesebben és persze legpontosabban alkalmazzuk. Ha ez sikerül, a profit jön magától.

És itt már eljutottunk a lényeghez! Ha így játszunk, akkor nem a nyereségre, hanem a voltaképpeni célunkra fókuszáljuk a figyelmünket, a nyereség pedig ennek eredményeképpen automatikusan jönni fog! Tehát a cél egyszersmind biztosíték is a sikerre, főként, ha a célhoz választott eszközök (maguk a stratrégiák) egyébként jók.

Figyelni  kell, hogy a célt jól határozzuk meg. Nem igazán jó cél például az 5%-os nyereség meghatározása egy adott tranzakcióba való beugráskor, mert egyes egyedül a nyereség mértékére koncentrál, ráadásul egy előre, általunk kigondolt számmal, ami vagy jó, vagy nem. Sokkal jobb, ha nem tranzakciónként állítunk fel célokat, hanem globális, mindenkorra érvényes célok vezérelnek, amik mögött ott van egy kereskedési stratégia, amit követnünk kell. Ha ez a stratégia sikeresen elvezet az 5%-os nyerséghez, akkor az megvan így is, de így akár 20%, vagy még sokkal több is lehet a végeredmény!

Azt persze én is aláírom, hogy túl nagy, elérhetetlen célokat állítani magunk elé nem bölcs dolog, mert a követése nem vezet sehova. De a „Tőzsdézni – jól” cél azt jelenti, hogy  mindig az éppen soros kereskedési feladattal foglalkozzunk, mert az majd elvezet a tranzakció sikeréhez is. Ez pedig nagyon is konkrét, nap mint nap alkalmazandó technika.

A következő részben a még nem elemzett másik két céllal fogok foglalkozni.

 

(Folytatása következik!)

Canslim

2001.06.13.

 

Főoldal    Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.