Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal    Startvonal

Tőzsdézni —  jól (1. rész)

Stratégia nélkül is lehet egy halom pénzt nyerni, és a legjobb stratégiával is lehet sokat veszteni. Nem önmagában a stratégia az, ami .győztessé teszi a győztest, és vesztessé a vesztest. A stratégián kívül a legfontosabb elem a cél. Milyen célokat érdemes felállítani, és ezeket milyen utakon lehet elérni. A stratégia csak egy eszköz az úton, ami elvezet a célhoz. Ebben az írásban a célokról esik szó.

Amikor tőzsdézni kezdtem, első és egyetlen célom az volt, hogy a lehető leggyorsabban a lehető legnagyobb nyereséget érjem el. Ismertem akkoriban jónéhány játékost, akik gyorsan csináltak nagy pénzeket, nem láttam okát, hogy nekem miért ne sikerülhetne. Főleg azért, mert nem igazán láttam a buktatókat, mint ahogy azok a tőzsdések sem, akik zsákszámra keresték akkor a pénzt a parketten. Kellemes idők voltak azok, az újkori magyar tőzsde fényes napjai, gondolom az olvasók közül is sokan akkortájt ismerkedtek a tőzsdével. Én is belevetettem magam, azt csináltam, mint mindenki: vettem magasan, eladtam még magasabban. Majd megint vettem még magasabban, és eladtam még sokkal magasabban. Sikeres tőzsdésnek gondoltam magam, és vajon nem voltam az? De, az voltam. A számlám hízott, egyre jobban azt éreztem, hogy értem, mi történik a parketten, lépéseim bejöttek – mint majdnem mindenkinek, aki vett, és várt egy pár napot. A képlet ugyanis egyszerű volt, az árak leginkább felfelé tartottak, és még ha időlegesen voltak is megtorpanások, a legfőbb, és legtöbbünk által használt egyetlen szabály a kivárás volt, mindenki várt egy-két hetet, és több lett a pénze.

Hiba volt-e, hogy lényegében semmifajta, a mostaniakhoz hasonló tőzsdei stratégiát nem alkalmaztam akkortájt? Hiba volt-e, hogy úgy nyertem, hogy valójában fogalmam sem volt a tőzsdei mozgások hátteréről? Hiba volt-e „vakon” játszani az első időkben?

Nyertem. Ez a lényeg. Tehát semmiképpen nem volt hiba. Ott, ahol stratégia nélkül el lehet érni a célt (nevezetesen a nyereséget), ott nincs szükség a stratégiára! Nyilvánvalóan szerencse kérdése is a dolog, de ameddig stratégia nélkül is jön a siker, addig a legjobb stratégia a no stratégia. Pont emiatt soha nem voltam rossz véleménnyel azokról, akik láthatólag teljesen ösztönösen játszanak, össze-vissza adnak-vesznek, pillanatnyi benyomások alapján kereskednek, nem érdekli őket semmilyen stratégia, semmilyen taktika – de nyernek. Bizonyára nem sokan vannak ilyenek, de vannak. Én igazándiból azokról vagyok kevésbé jó véleménnyel, akik ugyanígy össze-vissza játszanak – és veszítenek. Ők vannak többségben. Sokáig én is "tudatlanul" nyeregettem, amíg nem buktam néhány kiadósat. Akkor elhatároztam, komolyabban állok a kérdéshez, és elkezdtem kialakítani azok a stratégiai lépéseket, amiket most is használok a kereskedés során.

Ekkora viszont a végső cél már nem a lehető leggyorsabban elérhető legnagyobb profit volt, hanem a kisebb, ugyankkor folyamatos profitszerzés, és a nagy bukások léhetőségének teljes eliminálása. A legelső célom például az volt, hogy olyan stratégiát alakítsak ki, ami kiküszöböli az egyszeri nagyobb bukás lehetőségét. Éreztem, hogy az új célrendszerrel a „nagy profit” távolabb kerül, ugyanakkor azt is tudtam, hogy csak ezen a módon marad egyáltalában elérhető. Meggyőződésem, hogy avval, hogy eljutottam erre a pontra, már komoly előrelépést sikerült elérnem.

Összegzésül arra jutottam hogy a következő három alapvető célt kell felállítanom magam elé:

1. Megtanulni  tőzsdézni – jól

2. Folyamatos nyerséget elérni, független annak mértékétől

3. Elkerülni a nagy bukásokat

A következő részben ezen három célt fejtem ki bővebben.

 

(Folytatása következik!)

Canslim

2001.06.07.

 

Főoldal    Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.