Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal
    Startvonal

Kezdőknek: A részvénykiválasztás alapjai (3. rész)

Néhány alapvető fundamentális szempont részvények kiválasztásához

Kapcsolódó: A részvénykiválasztás alapjai (2. rész)

Részvénykiválasztás esetán az előző részben szóltunk a folyamatos bevételnövekedés fontosságáról, a cash flow szerepe is szóba került, valamint, hogy a minél alacsonyabb eladósodottsági szint a kívánatos. A cikksorozat befejező részében az erős piaci pozíció és a volatilitás kérdését tekintjük át.

4. Erős piaci pozíció

Ha valóban hosszútávú befektetésként gondolunk a részvényvásárlásra, ami néhány évet, mi több, akár néhány évtizedet is jelenthet, akkor nyilván arra törekszünk, hogy az adott gazdaság, az adott ágazat legkomolyabb, legjelentősebb, vezető cégeiben vásároljunk részesedést. A piaci pozíció a teljes ágazathoz viszonyított arányt jelenti. Ha egy ágazatban 10 milliárd forintnyi terméket adnak el egy év alatt, és az általunk kiszemelt cég évi eladása 6 milliárd forint, akkor a piaci részesedése 60%-os, ami igen jónak tűnik.

A magas piaci részesedéssel bíró vállalatok általában erős, megbízható, stabil cégek, és noha minél nagyobb egy cég, annál kevésbé tudja növelni saját fejlődésének ritmusát, azért az elért piaci részesedés olyan erőt, további fejlődési lehetőséget jelent, ami a részvényes számára hosszútávon nagy valószínűséggel komoly hozamot eredményez.

 

5. Volatilitás – mértékkel

Életkortól, élethelyzettől függő az elviselt kockázat nagysága. Ugyanakkor az is látható, hogy minél kisebb kockázatot vagyunk hajlandóak csak vállalni, annál inkább javallott a hosszútávú befektetés. Viszont minél hosszabb távú befektetésben gondolkozunk, annál inkább javallott a hagyományosan biztonságosbnak tekintett szekotorok, ágzatok között keresni a megvásárolandó részvényt.

A villámgyorsan mozgó, nagy ingadozású intenetes és biotechnológiai cégek árfolyamváltozásai annyira extrémek, hogy befektető legyen a talpán, aki a sűrű változásokat egykedvűen tudja szemlélni. Pedig nem lehet cél az állandó stressz egy olyan befektetésnél, amit hosszú évekre szeretnénk megtartani. De még a hagyomásnyosan elismert iparágak esetbén sem könnyű kitartani egy-egy döntés mellett a nehéz időkben. Kevésbé tapasztalt tőzsdések pedig már a részvénykiválasztással is nagyokat hibázhatnak, és sajnos az ennek nyomán kihulló hajszálak nemigen nőnek vissza.

A cikksorozatban említett néhány mutató csak kis része a hosszútávú befektetés esetén figyelembe vett tényezőknek. Mindenkinek megvan a saját részvénykiválasztási technikája, és a mostani írással senkit sem akarunk arról eltéríteni. Mindazonáltal a komolyabban megfontolt vásárlások előtt igenis érdemes az említett mutatókat áttanulmányozni, akkor pedig különösen, ha olyan portfóliót, részvényegyüttest kívánunk kialakítani, amelynek kiemelt szerepet szánunk egy komolyabb, konkrét célokat szolgáló befektetési tervben.

 

I-Valentino

2001.05.30.

Főoldal    Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.