Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal
    Startvonal

Kezdőknek: A részvénykiválasztás alapjai (2. rész)

Néhány alapvető fundamentális szempont részvények kiválasztásához

Kapcsolódó: A részvénykiválasztás alapjai (1. rész)

Mindenkinek megvan a saját stratégiája, amikor valamilyen befektetés mellett dönt. A stratégia sok tényezőtől függhet, például lehet pusztán az időtáv is, mert teljesen másként kell nekifogni egy olyan befektetés előkészítéséhez amit igen-igen rövid időre tervezünk és megint másként egy hosszabban megtérülőhöz. Bizonyos szempontokat azonban minden esetben érdemes figyelembe venni a stratégiától függetlenül. Vannak ugyanis olyan vállalati jellemzők, amik a cég alapvető működéséről árulnak el sokat, azaz fundamentális szempontból nem kikerülhetők. Jelen írásban ezt a néhány mutatót vizsgáljuk meg részletesebben.

1. Folyamatos bevételnövekedés

Nem lehet előre megjósolni egy-egy részvény jövőbeni árfolyamát, mégha nagyon sokan törekszenek is rá. A technikai elemzés másról sem szól, lényegében egyetlen célja a holnapról mondani valamit – lehetőleg már ma. Ahogyan azonban a különféle globális és vállalati hírek forgatagában össze-vissza hullámzik az árfolyam, úgy változnak egyik napról, mi több egyik percről a másikra a grafikonok által mutatott alakzatok, és ennek függvényében változnak a levont következtetések is a jövőt illetően.

Egyáltalán nem törvényszerű azonban, hogy eközben a cég működésében bármiféle változás álljon be. Egy, a közelmúltban folyamatosan emelkedő bevételekről számot adó cégnek mindenféleképpen előnyt kell élveznie befektetési döntésünkben egy olyan céggel szemben, ahol egy időszakban (praktikusan negyedéveket tekintünk mérvadónak) növekedett a bevétel, azután viszont csökkent. A hullámzó teljesítmény mögött sok ok húzódhat meg, de az bizonyos, hogy az adott cég nem tud konzekvensen növekvő bevétellel számolni. Az okok másodlagosak, a számok a fontosak. Ha az árbevétel nem tud kiszámíthatóan növekedni, akkor az adott cégnél a részvényárfolyam bizonyosan nem fogja ezt megtenni. Kiszámítható, hosszabb időszakon át tartó bevételnövekedés sem garantálja a kimagasló részvényárfolyam-emelkedést, ahol pedig még ez sem adott, ott még sokkal kevesebb esély van rá. Valószínűleg előbb-utóbb a részvény követni fogja a folyamatosan jól teljesítő vállalat emelkedő számait, tehát mindenképpen olyan részvényt kell keresni a befektetéshez, ahol a folyamatos fejlődés már a múltban is megmutatkozott, és nem csak a jövő ígérete.

 

2. A cash flow szerepe

A készpénz jelenléte minden vállalat életében természetszerűleg rendkívül fontos. A cash flow a készpénz ki- és beáramlását jelenti. A pozitív cash flow azt jelenti, hogy a cég rendelkezik megfelelő mennyiségű készpénzzel a napi üzleti folyamatok fedezésére és ellátására valamint akár a tevékenységek bővítésére, újabb beruházásokra is. A negatív cash flow ezzel szemben azt jelenti, hogy a vállalat készpénzállománya a zavartalan működés feltételeit nem elégítik ki. Ezen cégeknél a pénzügyi bizonytalanság bármikor komolyabb financiális megingást is eredményezhet, amit esetleges kölcsönfelvétellel vagy más úton történő pénzbevonással lehet enyhíteni. Befektetési döntésnél fontos szempont a cég pozitív cash flow-ja, mert ez jele a folyamatos, biztonságos, hosszútávú működésnek.

3. Alacsony eladósodottsági szint

Nem nagyon szeretünk pénzt kölcsönkérni mástól, mert avval a kényelmetlen eredménnyel jár, hogy vissza kell fizetni azt a kölcsönadónak,  és a visszafizetésre való gyűjtés közben a pénzt másra nem használhatjuk fel, hiszen akkor nem tudunk időben törleszteni. Ez ugyanígy van nagyobb vállalatok esetén is. Nagy adósággal rendelkező cégek esetén a folyamatos törlesztés olyan mértékű pénzmennyiséget köt le, hogy a cég fejlesztése, fejlődése látja ennek kárát. Kölcsönök felvétele a cég gyors növekedése miatt is történhet, csak egy idő után a folyamat megfordulhat, ha nem megfelelő a cég menedzselése, akkor a felhalmozódó adósságok maguk alá temethetik a céget is.

Ez történt nemrégiben a PSINet-tel, az USA egyik legpatinásabb internetszolgáltatójával is, az adósság összesítve lényegesen meghaladja a cég minden ingó és ingatlan értékének eladása után befolyó pénzt. Így a részvények értéke lényegében nulla.

Az alacsony adósságszint tehát garancia, hogy a cég a saját pénzét arra tudja felhasználni, amire akarja, nem érintik kedvezőtlenül a kamatokkal kapcsolatos döntések, és nem kell nagy figyelmet, komoly energiát fordítani a visszafizetésre. Keressük tehát azokat a befektetési célpontokat, ahol az adósságszint alacsony.

(Folytatása következik!)

I-Valentino

2001.05.09

Főoldal    Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.