Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal
    Startvonal

Kezdőknek: A részvénykiválasztás alapjai (1. rész)

Az a cél, hogy sikerüljön kiválasztani azokat a részvényeket, amelyek aztán nagyobbat emelkednek mint az átlag.

Bevezetés

Ahogyan a tőzsdei befektetés lehetősége egyre ismertebb és elfogadottabb lesz az átlagember számára (függetlenül a jelenlegi sanyarú magyar tőkepiaci helyzettől), valamint ahogyan egyre könnyebbé válik külföldi értékpapírok vásárlása is, fontos, hogy tisztában legyünk avval, milyen alapvető szempontokat kell figyelembe venni egy-egy döntés meghozatalakor. Már ma is, de a közeljövőben még inkább egyszerű lesz amerikai, német vagy más nemzet tőzsdéin forgó cégek részvényeit vásárolni. A lehetőséget feltétlenül érdemes lesz kihasználni, de nagyon nem mindegy, hogy hogyan választjuk ki a megvásárolandó értékpapírt.

Amennyiben nem befektetési alapba tesszük a pénzünket, akkor magunknak kell gondoskodni a  részvény kiválasztásáról, a megvásárlás technikájáról és a pozíció figyelemmel kíséréséről. Ez utóbbiakra a Tőzsdestratégiák oldalain már bemutattunk néhány technikát, de arról még nem volt szó, hogy a kiválasztásnak milyen ismérvek alapján kell megtörténnie.

A kiválasztás történhet fundamentális vagy technikai alapon.

A fundamentális alapon történő kiválasztás azt jelenti, hogy a cég tevékenysége, jelenlegi és jövőben várt üzletmenete az egyedüli szempont amit vásárlás előtt mérlegelni kell. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy jól prosperáló vállalatról van szó, akkor érdemes befektetni. Ennek mértékét a vállalat által időközönként, általában negyedévente kiadott vállalati jelentésekben közreadott számok alapján lehet meghatározni. Egy-egy ilyen jelentésben nagyon sok különböző vállalti mutatót találunk, a cég működése során figyelt alapvető információktól (bevétel, üzletmenet által elért eredmény, kamatbevételek, bruttó/nettó eredmény) a bonyolultabban kiszámolt, kifejezetten a jelenlegi és potenciális befektetők tájékoztatására szánt bűvszavakig (P/E, EPS, EBDITA stb.). Az ilyen jelentések olvasása nem egyszerű, mert ugyan a puszta számok elvileg minden megközelítésből azonos eredményt adnak, de a jelentést kiadó társaságok tudják úgy csoportosítani, bemutatni a számokat, hogy a felszínes olvasó azt nagyon kedvezőnek tartsa, miközben valójában már kedvezőtlen tendenciák mutatkoznak a cég háza táján.

Anélkül, hogy ebbe most részletesebben belemennénk, midössze egyetlen nagyon legyszerűsített példa. XYZ Rt. 4. negyedévi jelentésében közli, hogy a cég nagyon jól áll, az előző évhez képest a nettó nyeresége +130%. Ez nagyon szépen hangzik, és örülni kell, ha ilyet lát az ember, de ha ez a 130%-os nyereség úgy jött össze, hogy a negyedévek eredménye sorendben +400%, +200%, -20%, és a mostani –60%, akkor valójában arról van szó, hogy a cég nagyon rossz eredményt tett közzé, eredménye negyedévről negyedévre jelentősen csökken. Ilyen módon a rossz eredméyneket is lehet megfelelően tálalni. Ezért hasznos, ha a cégjelentések mellett figyelemmel kísérjük annak elemzését is. Erre szakosodott munkatársak dolgoznak a brókercégekben (illetve természetesen azoktól függetlenül is), akik a jelentéseket alaposan kivesézik, és az vállalatok ilyen „trükkjeit” felfedve egy salangmentesebb, konkrétabb képet festenek a cég állapotáról.

A technikai alapon történő részvénykiválasztás azon az egyszerű feltevésen alapszik, hogy az árfolyamgrafikonok elemzése segítséget ad az elkövetkező időszak mozgásainak meghatározásához. A technikai elemzés immáron külön tudománnyá nőtte ki magát, a különböző jelzések, formációk, grafikontípusok  mind-mind segíthetnek a vételi vagy eladási döntésben. Sokan egyáltalán nem hisznek a technikiai elemzésben, ők úgy gondolják, hogy a jövő teljesen kiszámíthatalan, és az eddigi grafikonformációk nem tudnak támpontot adni a jövő irányára. Hogy ez mennyire igaz, mennyire nem, azt nehéz eldönteni, de az tény, hogy a pusztán technikai elemzést használó befektetők közül sokan lettek milliomosok a tőzsdén az elmúlt száz év alatt. És az is érdekes, hogy a japánok már a XVI. században használtak technikai megközelítést a rizsárak jövőbeni alakulásának kikövetkeztetésére.

Az viszont bizonyos, hogy a technikai elemzés különböző vállfajait komolyan meg kell tanulni ahhoz, hogy valaki képes legyen csupán ez alapján kereskedni. Rengeteg idő, nagyon sok befektetett energia.

Ebben az írásban a fundamentális megközelítést vesszük alaposabban szemügyre, és kiemelünk öt olyan egyszerűbb szempontot, ami alapján meghatározható, hogy  a vállalat érdemes-e a befektetésre.

(Folytatása következik!)

I-Valentino

2001.04.26

Főoldal    Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.