Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal

Mikor söpörjük be a nyereséget? (2. rész)

Nemcsak a részvény vételénél kell szerencsésnek lennünk, hanem jó érzékkel kellene tudnunk eladni is, ha éppen nyereségben vagyunk. Ám mint minden, ez is nehéz - ez az írás némi segítséget kíván nyújtani.

Kapcsolódó: Mikor söpörjük be a nyereséget? (1. rész)

A jelenlegi bizonytalan tőkepiaci helyzetben nem adhatunk olyan tanácsot, hogy tartsuk addig a pozíciónkat, ameddig a maximumot ki nem csavarjuk belőle. Éppen ellenkezőleg, azt gondoljuk, hogy a mai világban minden nyereséges pozíciónak örülni kell, és idejében be kell tudni söpörni a nyereséget.

Ehhez nyújthat segítséget például Canslim stratégiája is, amelyben a különböző emelkedési fázisokban mindig történik eladás, előre meghatározott módokon. Ebben az írásban is bemutatunk néhány további eladási technikát.

Mindenképpen megfogadásra ajánljuk például azt az egyszerű ötletet, hogy  bármilyen részvényben ülünk is, amikor nyereségünk elérte, vagy meghaladta a 25-30%-ot, a körülményektől függetlenül adjuk el a részvények felét. Tehát akkor is, ha minden jel arra vall, hogy a részvény emelkedése nem fog megállni. Ez az eladás biztosítja ugyanis, hogy a nyereség nagyrésze a pénztárcákban kössön ki, bármilyen hirtelen negatív események történjenek is a részvénnyel.

Van még egy rendkívül érdekes eladási jel is, amit eddig valószínűleg a legkevésbé sem annak gondoltunk. Úgy látjuk ugyanis, hogy amikor egy befektető már akkora nyereségben van, hogy elkezdi azt érezni, hogy ő a parkett ördöge, mindenki előtt széles mosollyal magyarázza, hogy mennyire egyszerű sok pénzt kerseni a tőzsdén, és azt érzi, hogy bármit csinál, az bejön, akkor szintén legalább a pozíció felét le kell zárni! Sajnos azonban pont ilyenkor veszítjük el realitásérzékünket, és a legkevésbé sem az eladásban gondolkozunk –, akár még veszünk is…

Pedig a cél a profit bebiztosítása lenne. Függetlenül attól, hogy milyen típusú befektetők vagyunk, az egyik legelső lépésnek az kellene, hogy legyen, hogy felépítsünk magunknak egy kereskedési tervet. Hogy mielőtt belefogunk egy vásárlásba, tudjuk azt, hogy hol fogjuk realizálni a profitot, ha majd odáig jutunk.

Most pedig bemutatunk néhány olyan szabályt, amit érdemes lehet követni a nyereség bebiztosításához.

1. Ha a vételtől számított 3 napon belül a részvény 20-25% százalékot emelkedik, akkor mindenképpen adjuk el a felét! Az ilyen gyors nyereségeket a piac általában gyorsan vissza is veszi, és abban már nem érdemes teljes pakettel benne ragadni.

2. Soha ne engedjünk egy jelentősebb nyereséget veszteségbe! A lehető "legamatőrebb" megoldás, hogy egy 20-25%-os nyereséges pozíciót veszteségben zárunk…Ez velünk is előfordult, mindenkivel megeshet, de tudatosan kell készülni ellene, nem szabad engedni! Aki profi tőzsdéző akar lenni, az az ilyen amatőr megoldásokat nem engedheti meg magának! Kezdőként még elmegy egyszer-kétszer, de ha profivá akarunk válni, akkor ilyen esetben legkésőbb az ún. break-even ponton, azaz a vásárlási átlagárunkon ki kell szállni. Akkor igaz, nem lett  nyereség, de legalább nem is vesztettünk. (De persze 25%-nál már érdemes profitot realizálni is, mint azt feljebb tanácsoltuk!) Ha nem reagálunk elég gyorsan, és egy komoly nyereséges állás veszteségbe fordul, azt nemcsak a számlánkon érezzük meg, de mentálisan sem tesz jót. Ne engedjük!

Mindezeket a tanácsokat persze nem elég csak ismerni. Semmilyen szabály vagy tanács nem tudja biztosítani a profitunkat, ha nem tartjuk be őket. Nem elég tehát tudni, hogy az eladási célárnál érdemes eladni a részvények legalább felét, hanem meg is kell cselekedni azt!

A professzionális kereskedők pont ebben különböznek az amatőröktől. Ők, ha eléri a részvény az eladási célárat, egyszerűen eladnak, és egy pillanatig sem gondolják azt, hogy esetleg életük legnagyobb lehetőségét hagyták ki, mert a részvény nem fog megállni, hanem csak emelkedik tovább töretlenül. Az ő céljuk, hogy pénzt csináljanak, amihez tárgyilagos, érzelemmentes, lényegében gépi hozzáállás szükséges. Amikor elérkezik az eladás ideje, besöprik a hasznot, és már tovább is álltak. A profik, akik tudják, hogy hogyan kell ezt a játékot játszani, nap mint nap sok pénzt keresnek az érzelmektől vezérelt amatőröktől, akik magasan vásárolnak, és aztán csak akkor adnak el, ha a pozíciójukat valami miatt már nem tudják tartani. (Ismerős?)

Most, amikor minden forintért meg kell küzdeni a tőzsdén, nagy szerep jut annak, hogy hogyan tudjuk gyorsan és agresszíven  besöpörni a nyereséget. Noha manapság nem könnyű nyereségbe kerülni, a sikeres kereskedéshez hozzátartozik, hogy időnként a pénztárhoz menjünk, és a pénzt levegyük a tábláról.

De azért ha a világ valamely elismert guruja mégis megjelenne álmunkban, és fülünkbe súgná az évszázad üzletét, nyugodtan vegyük meg a megálmodott részvényt…hiszen most már tudjuk, hogy hogyan lehet az elért nyereséget meg is tartani.

I-Valentino

2001.02.01

Főoldal.

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.