Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal
   

A hét linkje: Investor.hu

Időről-időre tervezzük, hogy egy általunk érdekesnek vélt, tőzsdei témákkal foglalkozó  weboldalt részletesen is megvizsgálunk, és mind tartalmi, mind formai szempontból elemezzük, hogy mi az ami tetszik benne, és mi az amiben esetleg hiányosságot érzünk.

(Cikkünk megjelenése óta a honlapot némileg átalakították. Így bizonyos funkciók eltűntek, mások más helyen találhatók, mint amit a cikkben leírtunk. - A Szerk., 2001.02.02.) 


A www.investor.hu címen található tőzsdei weboldal sok érdekességet nyújt az odatévedőknek. Aki még emlékszik, jónéhány hónappal ezelőtt ezen a linken egy színvonalas tőzsdei webmagazint találhattunk. Ez azóta eltűnt, egy ideig nem is volt elérhető a site, ám most megváltozott  tartalommal, megújult arculattal ismét várja a tőzsde iránt érdeklődő szörfözőket.

A főoldalon rögtön szembetűnik a képernyő közepén látható táblázat. Elsőre kicsit furcsa volt látni, hogy az információtartalom kimerül egy mindenféle adatokat mutató, egyáltalán nem informatív számhalmazban, ám ne ítéljünk első ránézésre! A táblázat ugyanis egy nagyon érdekes tőzsdejátékot rejt magában, amiről az oldal bal oldali részében található menüpontok között  keresgélve találunk bővebb információt.

A Webtrader játék

A Játékról nevű gombra kattintva egy külön ablakban előtűnik a játékszabály. Itt rögtön egy kis bosszúságról kell beszámolnunk. A játékszabály ugyanis olyan mini betűkkel van írva, hogy majdnem irásszakértőt kellett hivatnunk, hogy sikerüljön elolvasni. Ekkor azonban rájöttünk, hogy lehet, hogy a mi 1024*768-as felbontásunk „túl nagy” a programnak, amit azonban szintén nem vettünk jó néven, mert úgy érezzük, hogy a mai kor kövételményeihez már hozzátartozik az egyre jobban elterjedő 17”-os monitorokon alkalmazott 1024*768-as felbontás támogatása is. Átállítottuk a felbontást 800*600-as méretre, ami javított valamit a helyzeten, de a betűk még így is kicsik voltak, és – nincs rá jobb szó – rondák. Ettől függetlenül sikerült áthámozni magunkat a szabályokon, és egy nagyon érdekes játék bontakozott ki előttünk.

A Webtrader 2.1 béta (ez a játék hivatalos neve, a béta pedig arra utalhat, hogy folyamatosan fejleszti a szerzője), egy tőzsdejáték, ahol egyetlen részvénnyel, a Dow Jones index speciális határidős változatával kereskedhetünk, amit a szerző DJ részvénynek nevezett el. Ajátékban a 2001. december 14-ei valós Dow Jones index értéke az irányadó, azaz a mindenkori ár az adott nap és december 14-e közötti kockázatmentes kamatot tartalmazva kerül kialakításra. Az árat befolyásoló tényezők között elsőrendű fontosságú természetesen a valós Dow Jones index változása. A játékszabály azt írja, hogy a valós Dow Jones index értéke folyamatosan beépül az árba, követi azt. A játék éjjel-nappal folyamatosan működik, a programban virtuális játékosok gondoskodnak az állandó likviditásról, azaz kellő mennyiségű vevő és eladó jelenlétéről, és megfelelő árhatárok betartásán. Ezek a virtuális játékosok lehetnek daytraderek, arbitrazsőrök, alapkezelők, vagy market makerek(specialisták). A különböző típusú játékosok különböző tualjdonságokkal bírnak, a market makerek szerepe például az állandó likviditás biztosítása, azaz a játékban 40 pontos árhatáron belül folyamatosan megjelennek az ajánlati könyvben.

A valós játékos a képernyő középső részében tehát nem összevissza számhalmazt lát, hanem a DJ részvény ajánlati könyvét, illetve az utolsó kötés adatait.

Új játékosnak előzör regisztrálnia kell magát. A regisztrációhoz a főoldal legkisebb betűs sorát kell megkeresni...egyébként a bal felső részben, a belépési mezők alatt található. Miután a regisztráció megvolt, belépés, és már láthatjuk is a Ranglista+portfólió gombra kattintva, hogy rendelkezünk 5 millió dollárral és 500 db DJ-vel. A ranglistában pedig a helyezések úgy változnak, ahogyan az árfolyam változik, természetesen attól függően, hogy éppen abban a pillantban kinek hány részvénye van.

Az ajánlati könyv alatt adhatjuk meg vételi illetve eladási ajánlatunkat. Módunk van arra, hogy a könyv legmagasabb vevője fölé, vagy legalacsonyabb eladója alá tegyük be ajánlatunkat (ez lehet csak 1 ponttal kevesebb is), vagy pedig vegyünk piaci áron, azaz vétel esetén a legalacsonyabb eladó árával egyező vagy magasabb árat adunk meg, eladás esetén pedig a legjobb vétellel megegyező vagy annál alacsonyabb árat. Nincs mód azonban arra, hogy beálljunk a könyv valamely szintjére. A legjobb eladó alá nem lehet ajánlatot betenni és eladásnál sem lehet a legalacsonyabb eladó fölé. Viszont könnyen előfordulhat, hogy beteszünk egy ajánlatot legjobb vevőként, majd azt vesszük észre, hogy a virtuális játékosok, vagy esetleg valós játékostársaink magasabb ajánlatot tesznek be, így az ajánlati könyvben egyre lejjebb csúszunk – akár csak a valóságban oly sokszor...Ilyenkor dönthetünk, hogy várunk, vagy pedig az Élő ajánlataid+visszavonás gombbal az adott ajánlat törölhető, és magasabb ajánlat írható be, vagy pedig vétel az eladó által meghatározott áron.

Általában 3-5 percen belül mindig történik egy-egy kötés, van, amikor ennél sűrűbb időközönként is. A program frissíti az ajánlati könyvet kb. fél-1 percenként (na, ezt nem mértük le), de a Frissítés gombbal  ez manuálisan is elérhető. Többször előfordult, hogy amikor bevittünk ajánlatot  pl. a legmagasabb vételi szint fölé, akkor kiírta, hogy a megbízási árunk alacsonyabb, mint a legjobb vételi, holott a könyvben azt látjuk, hogy nem így van. Ilyenkor kell manuálisan frissíteni, mert időközben bejött egy új ajánlat, csak még nem frissítette automatikusan.

A játék algoritmusáról (nevezetesen arról, hogy a játék mennyire életszerű szimuláció) mindenki győződjön meg maga. Próbálja mindenki elérni a lehető legnagyobb hozamot – nem lesz olyan könnyű. Annyit elárulunk, hogy van azért olyan stratégia, amivel el lehet lavírozni, szóval a játék azért több-kevesebb próbálkozás után eléggé jól kiismerhető. Mindezt azonban nem érezzük hibának, sőt a játékot nagyszerűnek tartjuk! Nagyon jól el lehet vele szórakozni, mert a virtuális játékosok tényleg megtöltik élettel, olyan mintha a valóságban kereskednénk. Mindenkinek ajánlható, hogy próbálja ki, mert a tőzsdenélküli szabadidőben adhat néhány szórakoztató percet (vagy órát).

Néhány ötlet a játék szerzőjének:

1. Érdemes lenne eltárolni esetleg a napi átlagárfolyamot, és akkor lehetne egy visszatekintő napi grafikont is bemutatni, mert így a játékosok – hacsak nem követik minden nap a játékot –, pontosan tudnák, hogy az elmúlt időszakban hogyan változtott a DJ árfolyama. Ez azért is érdekes lenne, mert az új játékosok így megnézhetnék, hogy az elmúlt néhány hónapban – illetve a játék kezdete óta – merre ment az árfolyam.

2. A Mehet gomb megnyomása után, ha hiba van, akkor jó lenne, ha a frissített ajánlati könyvet lehetne látni, mert általában azért van hiba, mert a legutolsó frissített képernyő alapján írunk be ajánlatot, közben pedig már bekerült újabb ajánlat is, csak azt még nem látjuk. Ilyenkor manuálisan kell frissíteni, mert egyébként nem derül ki, hogy mi is volt a hiba. Ezt érdemes lenne javítani.

3. Valahogyan az ár-mennyiség sorrendet a beíráskor nehéz volt eltalálni, állandóan először írtunk mennyiséget, utána árat – csak ezért mindig a rossz rubrikába. Lehet, hogy ez csak nálunk beidegződés, de általában először azt találjuk ki, hogy hány darabbal akarunk kereskedni, és csak utána a konkrét árat. Kényelmesebb lenne tehát darab-ár sorrendben – de ez azért nem kardinális hiba.

Összeségében a játékot nagyon szórakoztatónak találtuk, és mindenkinek ajánljuk, hogy próbálja ki. Veszíteni csak virtuális dollárokat lehet, viszont lehet nyerni jó sok tapasztalatot. Illetve a játékszabályban van valami homályos utalás konkrét nyereményekre is – na, de ki az, aki nyereményért játszik? :-)

 A weboldal egyéb területei

A főoldal jobb oldali részében folyamatosan frissülő angol nyelvű hírek érhetőek el pénzügyi témakörökben. A hírekre kattintva a megfelelő hírszolgáltató oldalára juthatunk el. Ez is nagyon hasznos rész.

A főoldal felső menüsorában találhatóak egyéb témák is. A Befektetési alapok résznél egy komplett alapértékelő rendszer található. Nagyon kidolgozott, az alapok teljesítménye lekérhető 3,6, 12 havi eredmények alapján, sőt van egy hozamszámoló rész is. Ez nagyon hasznos lenne, csak éppen hiába írunk be bármit, mindig 0-t ad eredményül... Hogy ez az alapkezelő rész mennyire friss adatokkal dolgozik, azt nem vizsgáltuk, ugyanis miután a hozamszámoló nem adott eredményt, továbbkattintottunk!

A Gazdasági linkek rész egy nagyon komoly linkkgyűjtemény, a pénzügyi terület minden lényeges kategóriája megtalálható benne sokszáz linkkel.

A Kifejezések terület szintén kiemelkedő: sok száz tőzsdével kapcsolatos kifejezés, technikai indikátor leírása. Még az is kiderül belőle, hogy mi az a Chaikin oszcillátor. Az opció szóra való klikkelés után pedig még egy opciós kalkulátorhoz is eljutottunk!

Összegzés

A www.investor.hu weboldalt minden tőzsdével foglalkozó számára ajánljuk, mindenképpen érdemes betenni a Kedvencek közé.

-TS-

2001.01.28.

----
Várunk tőzsdei témákkal foglalkozó webcímeket, hogy a jövőben mikről írjunk, illetve természetesen szívesen fogadunk olyan írásokat is, amelyekk egy-egy weboldal leírását, elemzését, kritikáját tartalmazzák, függetlenül attól, hogy mi már írtunk-e az adott oldalról vagy addig még nem.    

Cikk küldése

Továbbá természetesen helyt adunk az adott weboldal üzemeltetőjének hozzászólására, kiegészítésére is.

Főoldal   

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.