Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdézés pszichológiája (4. rész)

A sikeres tőzsdézéshez a megfelelő technikai felkészültségen túl mentálisan is készen kell állnunk. Ehhez ad segítséget az írás.  

Kapcsolódó: A tőzsdézés pszichológiája (3. rész)

A tőzsdei kereskedés jellegzetes üzlet abból a szempontból, hogy minden tőzsdenyitáskor lényegében tiszta lappal indulunk. Az előző nap lezárult – hozott jót vagy rosszat – az új nap új esélyeket jelent, új lehetőségeket, új helyzeteket. Minden nap egy új nap, elfelejthetjük az előző napot, az előző hetet. Természetesen nem a szó szoros értelmében kell felejteni, hiszen a megszerzett tapasztalat pontosan azért értékes, mert később, más szituációban is többé-kevésbé hasonló módon felhasználható. De az előnyös, hogy a negatív eseményeket viszonylag könnyen magunk mögött hagyhatjuk. Mivel minden reggel 0-ról indulunk, minden nyitáskor megvan az a nagy lehetőségünk, hogy javíthatjuk, amit korábban esetleg rosszul csináltunk. Mindig csak az aznapi eredmény a fontos!

Hosszabb távú befektetés esetén az időtávok hosszabbra nyúlnak, lehet, hogy nem napokban kell számolnunk. De az a lehetőség, hogy egy-egy elrontott üzlet után leülhetünk és tiszta lappal újra indulhatunk, ez más üzleti formációkhoz képest különleges lehetőség. Az általános üzleti vállalkozások esetén egy-egy hiba hosszútávú negatív kihatását nagyon nehéz korrigálni. Ott a negatív esemény nem pusztán pénzügyi veszteség, de esetenként pozicionális, kapcsolati veszteség is lehet, amit pedig visszaszerezni nagyon nehéz. Ezzel szemben a tőzsdei veszteség csak és kizárólag anyagiakban mutatkozik meg. Ha a tapasztalatokat megfelelően dolgozzuk fel, akkor a veszteség valójában csak egy lépés volt az igazán sikeressé válás nehéz és rögös útján. A szokásos üzleti vállalkozások esetében ez egyáltalán nem így van. Persze hozzá kell tenni, hogy a tőzsdei veszteség hosszabb távon mentálisan is kikezdheti az embert – de éppen az ez elleni küzdelemben próbál meg segíteni ez az írás.

A legjobb teljesítmény eléréséhez alapvető fontosságú a szemlélet is. A viselkedés. Az a mód, ahogyan kezeljük az időnként elkerülhetelenül bekövetkező kedvezőtlen eseményeket. Az árfolyamok változékonyságából adódó ide-oda pattogást is valahogyan kezelnünk kell, hiszen ott vagyunk a piacon, a bőrünkön érezhetünk minden pontnyi változást. Akinek egyszer már sikerült átvészelni egy komolyabb borús időszakot, az tudja, hogy ez újra bekövetkezhet. Ugyanakkor azt is tudja, hogy azt is át fogja tudni vészelni, mert már ismeri a túlélés titkát.

Tudni kell, hogy a jónak tűnő, nyereséggel kecsegtető befektetések közül sem jön be mindegyik. Ez természetes, még ha nehéz is megemészteni. Még a legegyértelműbb szituációkban is lehet nagyokat bukni, hiába néz ki az utolsó pillanatig minden nagyszerűnek. Éppen emiatt nem az egyes tranzakciókra kell helyezni a hangsúlyt. Hosszabb szakaszt, nagyobb időtávot kell vizsgálni, hogy érdemi képet kapjunk önnön teljesítményünkről. Ez ugyanolyan mint egy focibajnokság. Ahhoz, hogy elnyerjük az aranyérmet nagyon nagyon sok meccset kell játszani, és ezek közül jónéhányat el is veszítünk. Sőt, egyik-másik meccsen igencsak megruháznak minket, szomorúan kell leballagni a pályáról. Ilyenkor elvesztettünk mindent? Vége a világnak? Ellenkezőleg! Ha sikerül megtalálni a csapat gyenge pontjait, a következő meccsen ugyanazokat a hibákat már nem követjük el. Így lehetünk egyre jobbak és jobbak, míg nem egyszer csak mienk az aranyérem! De ehhez nagyon kemény munkát kell végezni hosszú időn át, és nagyon nehéz időszakokat kell tudni túlélni. Kevesen vannak a valódi túlélők, mint ahogyan aranyérmes sem lesz mindenki. Azért ne felejtsük el, hogy a focibajnokság aranyérméhez sokkal kevesebbet lehet hibázni, mint nekünk, kisbefektetőknek a tőzsdén. Ezért tehát az első időkben ne is szemezgessünk az éremmel, az nagyon-nagyon messze van...

Hogyan közelítsünk meg tehát egy tőzsdei tranzakciót? Pusztán kőkemény logika alapján vagy egyszerűen a megérzés vezessen? Vagy vegyítsük a kettőt? Az a tapasztalat, hogy még a legképzettebb befektető is könnyelműbben fog neki a következő üzletéhez, ha azt megelőzően nyert, és sokkal görcsösebb még ha minden teljesen egyértelmű is, ha azt megelőzően vesztett.

Érdekes, nem? Ez a tőzsdézés pszichológiája...

(Folytatása következik!)

-TS-

2001.05.03. 

Főoldal     Startvonal  

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.