Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdézés pszichológiája (3. rész)

A sikeres tőzsdézéshez a megfelelő technikai felkészültségen túl mentálisan is készen kell állnunk. Ehhez ad segítséget az írás.  

Kapcsolódó: A tőzsdézés pszichológiája (2. rész)

Ahhoz, hogy képesek legyünk a legjobb formát futni a parketten, rendkívül fontos a bizalom. Bizalom önmagunkban, a technikánkban, a követett stratégiánkban, és természetesen az eljövendő sikerben. Sokan természetüknél fogva optimistán fordulnak vállakozásukhoz. Azaz bíznak abban, hogy ha a tőzsde felé fordulnak, akkor az csak sikeres lehet. Ez az önbizalom nélkülözhetetlen. Ha nem párosul valamifajta képzettséggel, felkészültséggel, akkor önmagában persze kevés a sikerhez, de enélkül szinte lehetetlen a tartós siker elérése. Másokban az a képesség van meg, hogy az élet más területén elért sikereik által megismert önbizalmat tudják átplántálni a befektetési döntések esetén is. Nem mindig célravezető ez  a megoldás, mert sokszor az üzelti életben alkalmazott gyakorlat egyenes kudarcra vezet a tőzsdén, de azért az igaz, hogy elengedhetetlen a bizalom a döntéseinkben a tőzsdén is, akárcsak az üzleti életben. A „kemény munka” megközelítés is eredményes lehet az önbizalom megszerzésében. Ehhez kidolgozott technikák, stratégiák kellenek, amelyeket következetesen betartunk, folyamatosan teszteljük az eredményeket, finomítjuk a módszert, újra tesztelünk, és így tovább. A folyamat hosszú, nehéz és rögös úton vezet. De idővel eljutunk egy olyan állapotba, hogy egyre jobban és jobban bízunk magunkban.

Az a legfontosabb, hogy rendelkezzünk egy olyan tiszta, egyszerű és kidolgozott stratégiával, aminek a követése döntési helyzeteket eredményez. Ha így van, kereskedhetünk ez alapján, és nem lesz szükségünk tippekre vagy brókeri ajánlásokra. A sikeres kereskedés alapja, hogy önállóan tudjunk dönteni. Az önálló döntéshez viszont önbizalom kell. Egy tipp elfogadáshoz nem. Ezért tehát nagy különbség van aközött, hogy saját magunk kereskedünk vagy csak tippekre vadászunk.

Ez persze munkát is jelent. A tőzsde zárása után elemezni kell a piacot. Azokat a mélyebb elemzéseket kell elvégezni, amikre a tőzsdei kereskedés alatt nincs idő. Akkor a piacot kell figyelni, megbízásokat adni, a meglévő pozíciókat menedzselni. Ilyenkor gyors gondolkozásra és még gyorsabb reflexekre van szükség. Szükség esetén a hetek alatt kigondolt nagy stratégiát is sutba kell dobni, mert a piaci környezet valami miatt hirtelen megváltozott – egyébként ez a gyors váltás önmagában is frusztráció, és minél gyorsabban kellene ilyen helyzetekben cselekedni, annál nehezebben vesszük rá magunkat.

Amilyen gyorsan el tudjuk fogadni, ha sikerült egy tőzsdei befektetést vagy tranzakciót nyereséggel lezárni (mi több, ezt tekintjük természetesnek...de miért is?), addig komoly lelki terhet jelent a veszteséges pozíció. Annak puszta megléte, és az, hogy valamit tenni kellene vele, de vajon mit? Egy-egy rossz befektetés, egy-egy rosszabb üzlet nem jelenti, hogy mi magunk lennénk a rosszak! A rossz üzlet nem hiba, a tőzsdézés velejárója. Az a baj, hogy nehéz az ilyen ügyleteken túltenni magunkat. Minden rossz tranzakció százszor erősebben él az emlékezetben, mint a sikeres, győztes csaták, mert valahogy ezeket vesszük természetesnek. A rossz üzleteket majdhogynem balesetnek tekintjük, aminek az elkerülésére való törekvés lehet alapvető jellemvonása egy-egy befektetőnek. Nem helyes viselkedés ez, mert nem vezet közelebb a célhoz egy jottányit sem. Csupán attól, hogy a veszteséget próbáljuk meg elkerülni, nem kerülünk közelebb a nyereséghez! A nyereséghez csak a nyereségre való törekvésen át vezet az út, nem pedig a veszteség elkerülésének csalóka ábrándjával. Veszteséget csak egyetlen módon lehet elkerülni a tőzsdén: ha soha nem vásárolunk részvényt. A veszteség olyan, mint fogyókura közben az evés: a legkeményebb fogyókúra sem nélkülözheti a legalább kevés evést. Mégis, a fogyókúra éppoly sikres ettől. Sőt, az a fogyókúra, ahol a résztvevő semmit nem eszik, sokkal veszélyesebb, hiszen a szervezetnek a tápanyagra szüksége van. Ahogy fogyókúra sem egészséges legalább egy kis evés nélkül, uganúgy a tőzsdei siker sem létezik időnkénti veszteségek nélkül.

(Folytatása következik!)

-TS-

2001.04.19. 

Főoldal     Startvonal  

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.