Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal 

A tőzsdézés pszichológiája (2. rész)

A sikeres tőzsdézéshez a megfelelő technikai felkészültségen túl mentálisan is készen kell állnunk. Ehhez ad segítséget az írás.  

Kapcsolódó: A tőzsdézés pszichológiája (1. rész)

Ha időt és energiát ölünk egy üzleti vállalkozás kidolgozásába, egy versenyképesnek tűnő megoldás létrehozásába, akkor, ha az utolsó pillanatban hirtelen változtatunk az addigi elképzelésen, az általában az egész vállalkozás sikerét nagymértékben kockáztatja. Ellenben, ha időt és energiát ölünk egy-egy tőzsdei elképzelésünk megvalósításásba, de az utolsó pillanatban mégis meggondoljuk magunkat, és netalán éppen az ellenkezőjét cselekedjük, az semmivel nem csökkenti a siker lehetőségét! A piaci körülmények villámgyorsan változnak, és nem várható el, hogy meg tudjuk jósolni a piac mozgásának irányát, egy-egy eseményre való reagálásának módját. Egy rossz pozícióból való kiszállás kis veszteséggel adott esetben siker lehet, nem pedig bukás!

A sikeres tőzsdésnek elsősorban magát kell jól ismernie és szeretnie kell játszania a tőzsdén. Ez két alapvető fontosságú ismérv kell legyen. Ez független attól, hogy csak hobbi szinten évi néhány tranzakciót csinálunk, vagy agresszív játékosként akár naponta többször is nagy pénzeket forgatunk meg és folyamatos stressz alatt játszunk. A szabályok alól nem lehet kibújni. Attól, hogy valaki csak nagyon érintőlegesen próbál meg a tőzsdén játszani, ha a saját portfólióját ő maga építi fel, akkor már a játék része, és így is kell tekintenie magát.

Ahhoz, hogy csúcsteljesítményt legyünk képesek elérni, rendkívül fontos, hogy élvezzük a tőzsdézést, szinte szenvedélyesen. Talán van benne némi ellentmondás, de a legjobb teljesítményt éppen avval lehet elérni, ha a befektető egyáltalán nem törekszik a profitra! Igen, nem szabad úgy tőzsdézni, hogy a teljesítmény kötelező. Nem szabad kötelező heti, havi vagy éves profitokat előre meghatározni, és minden kereskedésnél ezeket a számokat észben tartani. Az a legveszélyesebb, ha valaki kötelező havi kiadásait akarja folyamatosan a tőzsdén megkeresni, mert ez egy görcsös teljesítménykényszert szül, abból pedig soha nem lesz jelentős profit. Az ilyen helyzeteket kerülni kell, mert ezek a befektetők csömörlenek meg a leggyorsabban a tőzsdétől egy-egy rossz periódust követően, és nem tudják elérni a célt, hogy a tőzsdézésből éljenek meg.

A csúcsteljesítményhez felszabadultság érzés kell. Az, hogy a pozíciókat azért nyissam meg, mert esélyt látok a kedvező végkimenetelre, és ne azért, mert pénzt kell keresni. Így ugyanis nem fog menni. Nem szabad arra törekedni, hogy sikerüljön legyőzni a piacot, kihasítani a megillető nyereséget. Legyőzni valaki mást a sportban kell, nem a tőzsdén. A siker érdekében csak és kizárólag az aktuális folyamatra, a technikára, a lehetőségre, a tanult módszerekre kell koncentrálni, és nem arra, hogy 1) jaj, csak ne veszítsek vagy 2) most kaszáljak egy nagyot. Az adott pillanat által nyújtott lehetőség kiaknázására kell minden idegszállal figyelni, nem törődve avval, hogy mi lesz a végeredmény. Ha mindent helyesen csinálunk, akkor előbb-utóbb úgyis jön a siker. Ahhoz, hogy éves szinten nyereségesek legyünk, ahhoz, hogy komoly pénzt tudjunk keresni a tőzsdén, minden tranzakciónknak a lehető legjobbnak kell lennie. Természetesen ez sosem lesz így, de legalább próbáljunk megtenni mindent. Olyan ez, mint a teniszmeccs. Egy profi teniszező is mindig csak és kizárólag az aktuális pontot akarja megszerezni, és csodák csodájára, a végén az egész meccset megnyeri. Pedig ha megnézzük, összeségében a pontok jó részét az ellenfele nyerte – ezek a veszteséges üzleteink –, de ezeken a játékmeneteken is ugyanúgy küzdött, mint a megnyerteken. Harcolni veszteségben is kell, feladni nem szabad. Az említett teniszező sem adta fel egy-egy vesztett pont után, mert bízott magában, bízott abban, hogy avval a technikával, amit megtanult, avval az energiával, amit belefektetett, a véget nem érő nap-nap utáni edzések ezrei után, előbb-utóbb végül mégis nyerni fog. És nyer is! Igaz, mindenkinek nem sikerülhet. Nem törvényszerű a siker a tőzsdén sem. De az biztos, hogy aki nem küzd eléggé, aki nem tesz meg mindent, az szinte biztosan elbukik. A sportban a vesztes is ugyanúgy kihajtja magát, mint ellenfele, mégsem feltétlen éri el az adott célt. De aki nem is küzd érte, az bizonyosan alulmarad!

(Folytatása következik!)

-TS-

2001.04.09. 

Főoldal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.