Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal 

A tőzsdézés pszichológiája (1. rész)

A sikeres tőzsdézéshez a megfelelő technikai felkészültségen túl mentálisan is készen kell állnunk. Ehhez ad segítséget az írás.

Sok tőzsdéző - lett légyen az villámkezű tréder (Mi legyen magyarul a trader?)  vagy megfontolt befektető-, beismeri, hogy tőzsdei előképzettsége és tapasztalata mellett a sikeres kereskedést nagymértékben befolyásolja a személy pszichikai felkészültsége is! Tehát mégha ismerik is és alkalmazzák azokat a stratégiákat, pénzmenedzselési technikákat, amik a siker alapeszközeinek tekinthetők, a konzisztens nyereség a pszichikai állapottól is függ. Kezdő tőzsdézők számára alapvető nehézséget okoz például egy-egy pozíció jókori megnyitása és lezárása, attól függetlenül, hogy mekkora technikai, taktiai előképzettséggel bírnak. Ugyanígy óriási gond egy hirtelen jött rossz periódus megfelelő kezelése, ami miatt nem ritka az egyre elhatalmasodó pánikérzés, ami viszont teljesen lehetetlenné teszi az értelmes cselekvést, a jó döntés meghozatalát. Ha gödörbe kerülünk, vajon hogyan tudunk kikászálódni belőle? Az első tőszdei évek tapasztalatszerzése alatt az ilyen nehézségeket jobbára „érzés-irányítottan” próbáljuk megoldani, ami sajnos pont azért nem működik, mert a kezdők érzelemvilága lényegében minden esetben a rossz döntést sugallja. Nagyon sok mindenen kell keresztülmenni azért, hogy ne az érzelmeink irányítsanak a nehéz szituációkban, hanem hideg fejjel tudjunk dönteni. Ennek  a „tudásnak” a megszerzéséért sokat kell fizetnünk az első időkben, és az a nagyon  érdekes benne, hogy ezt az utat semmilyen módon nem tudjuk elkerülni.

Mindenkinek meg kell vívnia a maga csatáját a parketten, és egyszerűen nincs mód, hogy ezt valahogyan is megspóroljuk. Minden tőzsdén eltöltött perc sok-sok tapasztalatot jelent, de amikor már azt kezdjük érezni, hogy ez tulajdonképpen nem is olyan nagy ügy, könnyen megy nekünk, nos, éppen akkor kapjuk majd a legnagyobb pofonokat.

A kereskedés alapvetően teljesítményorientált szakterület. A teljesítményorientáltság pedig az élet más területein is stresszel és komoly szellemi erőfeszítéssel jár együtt, és ha ezt nem tudjuk megfelelően kezelni, feldolgozni, akkor ez negatívan befolyásolja magát a tőzsdézés eredményességét. Mindaz, ami a csúcsteljesítmény eléréséhez az üzletben és a sportban szükséges, a tőzsdézés esetén is létfontosságú. Mielőtt azonban megvizsgálnánk az ehhez szükséges tényezőket, nézzük meg, hogy mi az, amiben viszont eltér a tőzsdei kereskedés más üzletágaktól.

Önmagában az hogy okos valaki, nem feltétlenül jelent előnyt a kereskedésben. Minden más területen fontos, hogy valaki saját magát mennyire tudja „eladni”, mennyire szuggesztív vagy hatásos az, amit mond vagy csinál. A kereskedésben azonban ez semmit nem ér, a részvényárak attól még nem mozdultak el, mert a befektető egy észkombájn vagy egy hatásos előadó. Egyáltalán nem számít továbbá a minden más üzletben alapvető fontosságú ügyfélkapcsolat jellege vagy módja. Ugyanígy nem sokra megyünk a marketinggel, mint kifjezéssel vagy a jó vezetői képességekkel. Ezek itt mind semmit nem jelentenek.

A megszokott 8-tól 5-ig tartó munkaidő sem illeszkedik a tőzsdei kereskedéshez. Mert lehet ülni egész nap a monitor előtt, egyáltalán nem biztos, hogy bármi is történni fog. Ez az időszak is kísértésbe hoz, hogy csináljunk valamit, még akkor is, ha valójában érezzük, hogy még nem lenne itt az ideje. Ugyanígy órákat, napokat, heteket töltünk, tölthetünk a megfelelő részvény kiválasztására, anélkül, hogy aztán találunk is bármi érdemlegeset. A munkát pedig senki nem fogja megfizetni nekünk! Gyakori jelenség az is, hogy az előforduló havi 10-15 alkalmas napon szerzett nyereségét 2-3 rossz napon mind visszaadjuk a piacnak. Hogyan lehet így megszerezni/megőrizni a nyereséget?

Tehát a kereskedés küllemre nem olyan mint más üzleti modell. Abban mégis alapvetően megegyeznek, hogy a sikerhez mindkettőben csúcsteljesítményre van  szükség.

Hogyan?

(Folytatása következik!)

-TS-

2001.04.02. 

Főoldal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.