Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal
    Startvonal

A piacnak mindig igaza van! (4. rész)

Reménykedésre, feltételezésre alapozva tőzsdézni nem túl eredményes. Egyetlen hasznos játékmód létezik, ez pedig a tények kiolvasása a piac üzeneteiből, és az ez alapján való cselekvés.

Kapcsolódó:  A piacnak mindig igaza van! (3. rész)

Ki tehát az igazán jó tőzsdejátékos? Az, aki képes a piac által szolgáltatott tények alapján kereskedni, és ha ezek a tények saját véleményükkel ellentétbe kerülnek, akkor képesek a piacnak igazat adni. De ez még mindig nem elég, mert nem elég a piacnak igazat adni, de a helyzetet meg is kell játszani ahhoz, hogy nyereség képződjön. Mi, befektetők nem ítélkezhetünk, nem reménykedhetünk, nem játszhatunk gyenge feltételezésekre alapozva. Egyetlen hasznos játékmodor létezik, ez pedig a tények kiolvasása és az ez alapján való cselekvés. Ha a piac vevői, akkor venni kell. Ha eladói, akkor adni kell. És mindezt teljesen függetlenül attól, hogy mi történik közben a világban. Csak és kizárólagosan a piacot szabad figyelni. Ellenkező esetben nem sikerül győztesként levonulni a pályáról.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy ahhoz, hogy ezt sikeresen megvalósítsuk elég felkészültnek kell lenni ahhoz, hogy olvasni tudjuk a piac által leadott jeleket. Ahogy idegen nyelvet tanulunk, ugyanúgy kell megtanulni lefordítani azokat a speciális jeleket, amiket a piac ad. Erre a pontra eljutva érzi meg először a tőzsdejátékos, hogy immár nem elképzeléseit, reményeit vetíti a piac felé, hanem éppen ellenkezőleg, a piac által leadott jeleket „veszi”, és az alapján tud lépni. Ha így van, mindez az eredményességen is látszódni fog, még akkor is, ha természetesen lesznek hullámvölgyek a későbbiek során, már ami az eredményességet illeti. A kérdés most már csak az, hogy mik ezek a jelek, és hogyan lehet venni őket? Elsősorban technikai elemzésre gondolunk itt. Még ha elfogadnánk azt a tézist, hogy a technikai elemzés nem képes előrejelezni az ármozgásokat, és segítségével nem lehet sikeresebben kereskedni mint nélküle (amit a magam részéről nem fogadok el, mert én például technikai elemzés alapján kereskedek), azt akkor sem lehet elvitatni, hogy a piac pillanatnyi állapota technikai elemzéssel nagyszerűen leírható. A grafikonok és indikátorok azt mindenképpen meg tudják mondani, hogy mi van most – és tulajdonképpen ez is rendkívül sok információ. Ha megtanuljuk okosan értelmezni a mostot, akkor az akkor is utat mutat a honap felé, ha abban nem is hiszünk, hogy képes pontosan megmondani, mi várható.

Egy fontos figyelmeztetéssel azonban élnem kell! A technikai elemzést úgy kell végezni, mint gyakroló tudós a kísérleteit, mindenre nyitott elmével! Gyakori hiba, hogy az elemzéseket valamilyen előzetes várakozás megerősítésére használjuk fel, mert igazolni akarjuk feltételezésünket. És az indikátorok között mindig találni olyat, amelyik ebben segítségünkre lesz. Csakhogy ez olyan tévút, amire nem szabad rálépni! Nem a véleményünk irányítja az elemzést, hanem az elemzés alapján kell véleményt alkotni. Ha a sorrendet elvétjük, látszólag a technikai elemzés segítségével, mégis inkább annak ellenére tesszük meg a téteket, és ez sokszor igen-igen sokba kerülhet!

Még nem vagyunk a csúcson, ha sokszor mondjuk barátainknak, hogy „Én tudtam, hogy XYZ-t kell venni N áron, most 25%-kal több”, ha mi nem vesszük meg XYZ-t N áron, mert akkor, amikor ugyan már tudjuk, még nem merjük. Akkor látható a fejlődés, ha akkor lépünk, amikor azt látjuk, hogy a piac szerint XYZ-t venni kell. Nem mindig könnyű, mert ilyenkor meg azt érezzük, hogy biztosan a piac téved, rosszkor ad jelzést. Aztán a 25%-kot más nyeri meg...

Nem furcsa?

 

Melior

2001.10.08.

Főoldal    Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.