Főoldal
    Startvonal

A piacnak mindig igaza van! (3. rész)

Elsőre olyan egyszerűnek tűnik a tőzsdézés, mégis, valójában nagyon nehéz. Az írás szerint nagyon sokszor saját magunkat kell legyőzni a parketten, de ezt sokan nem tudják véghezvinni.

Kapcsolódó:  A piacnak mindig igaza van! (2. rész)

Aki nem hosszú évekre/évtizedekre fektet be (és a legtöbben így vagyunk), hanem viszonylag gyorsabban szeretne eredményt látni befektetése után, az nem engedheti meg magának, hogy hónapokat vagy éveket várjon arra, hogy igaza legyen a piaccal kapcsolatban. Sikeres tőzsdésnek alapvető érdeke, hogy rugalmasan képes legyen kezelni azt a szituációt, hogy noha kialakított véleméye minden szempontból védhető és igaznak tetsző, a piac véleménye mégigazabb. És ez a döntő. Az igazán sikeres játékosok pontosan azért lehetnek sikeresek, mert hagyják a piacnak, hogy megmondja, merre, mit tegyen, miben nyílik lehetőség a profitra (ehhez természetesen tudni kell felismerni a piac jelzéseit, ez azonban tanulható), és nem fordítva. Kell, hogy az embernek legyen határozott véleménye a piacról, ez nem hiba, de ha a piac azt üzeni, hogy az adott pillanatban mégis hibásan látja a piaci mozgásokat, akkor nem érdemes  ellene harcolni, mert a piac fog nyerni – ez borítékolható.

A legnagyobb veszteségeket úgy lehet elérni, hogy a játékos annyira bízik saját döntésében, hogy bármi történik a piacon, saját döntését nem másítja meg. Erős, férfias vonás a határozott döntés, és a következmények vállalása, de a legkevésbé sem a tőzsdére való viselkedési mód. Ez ugyanolyan, mintha az autónkat vezetve elhatározzuk, hogy itt most bizony egyenesen megyünk, és ha nem sokkal később jön egy élesebb kanyar, akkor sem tántorodunk el, ha az út eddig egyensen vezetett, akkor semmi ok nincs arra, hogy most elkanyarodjon. A tőzsde nyelvére lefordítva pedig az történik, hogy ahelyett, hogy átértékelné a játékos a pozícióját, újabb és újabb részvényeket vásárol, mi több hitelt is igénybe vesz, hiszen neki igaza van, a részvény emelkedni fog. Ezért tehát eladni butaság, venni kell. Tévedés. A piac szerint eladni kell. Akkor hát miért veszünk olyan sokan mégis?

Nem könnyű jól tőzsdézni, talán már látszanak a konkrét okai, hogy miért. Hiszen néha éppen saját magunk ellen játszunk, és ilyen játék nagyon kevés van!  Saját magunkat kell legyőzni, mert egyébként sokat vesztünk. És milyen érdekes, nagyon sokszor/ nagyon sokaknak ez (sem) sikerül! Pedig elsőre olyan egyszerűnek tűnik. A tényekből levont következtetések alapján kell meghozni a döntéseket egy olyan játékszerkezetben, ahol a győzelmi esélyeink statisztikailag is 50% közelében vannak. Nem indulunk nagyon nagy hátrányból, mégis képesek vagyunk rendkívül megnehezíteni saját helyzetünket, például nagy munkával felépíteni egy 40%-os veszteségben álló gigapozíciót. De ez nem úgy áll össze, hogy rosszul döntünk egyszer, hanem folyamatosan rosszul döntünk, és a dolog azért annyira cseles, hogy erre közben rá sem jövünk! Egyszer csak az derül ki, hogy a pozíciónk 1 milliós minúszban áll...És a legrosszabb, a tehetetlenség érzése. A stratégiáknál bemutatott stop-loss technika azért előnyös, mert a tehetelenség borzasztó kínját teljesen kiküszöböli, őszintén mondom, már ezért megéri használni. És persze nem csak ezért: sok-sok százezer forintot tud megmenteni.

(Folytatása következik!)

Melior

2001.09.05.

Főoldal    Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva