Főoldal
   

A partvonalon kívül (2. rész)

A mostani heves árfolyamváltozások idején nagyon nehéz eltalálni a kedvező irányt. Az írás azt tanácsolja a kevésbé felkészült tőzsdézőknek, hogy inkább csak figyeljék a piacot, önmagáért csak a kereskedésért ne kockáztassanak.

Kapcsolódó: A partvonalon kívül (1. rész)

Ha azt érezzük, hogy nekünk csak azért is csinálni kell valamit a piacon, akkor ott már komoly probléma van: tőzsdézésünk átfordult komolytalan játékszenvedélybe. Ha nem vigyázunk, arra ébredünk, hogy a tőzsdét immáron szerencsejátéknak fogjuk fel - ez pedig egyenes út a bukáshoz! Kevésbé felkészült befektetők portfólióját és pénzét a mostanihoz hasonló időszak rendesen meg szokta tépázni, mert úgy érzik, hogy kereskedni kell, csak így lesz a profit, pedig ez egyáltalán nem igaz! Csak azért, mert úgy érezzük, hogy lenne kedvünk ezt vagy azt a részvényt venni, ezt vagy azt a trédet megcsinálni, még nem jelenti azt, hogy tényleg helyesen cselekszünk, amikor belemegyünk. A mostani piacon sokszor a legjobb nem csinálni semmit, pusztán figyelni a piacot.

A partvonalon álldogálás lehet a legjobb stratégia akkor is, ha a piaci mozgás egyenesen összezavar minket, ha egyik pillanatban levertek vagyunk és kétségbeesettek, a másik pillanatban viszont izgatottak és feldobódottak: ha a szívünk össze-vissza ugrál, mert a piac is azt teszi. Nem hiba kiszállni nem csak egy-egy napra, de hetekre, akár hónapokra is: ha a piac nem adja meg a lehetőséget a pénzkeresésre, akkor ugyan mi okunk van továbbra is a kegyeit keresni? A piac most rossz, elveszi a pénzünket, mint a Pásztorok az üveggolyókat, és még azt sem mondja ejnstand. Nem szabad ezért haragudni rá, az egyetlen értlemes válasz, ha észrevesszük, hogy ez most jó idő lehet kicsit mással foglalkozni, a piacot madártávlatból figyelve is pontosan látni fogunk mindent - tudom, hogy ez a legnagyobb félelem. Azt gondolhatjuk, hogy ha nem vagyunk benne, akkor elveszítjük az azonnali reagálás lehetőségét, és ez meg fog látszani a számlánkon. Tévedés, most pont az azonnali reagálás a hibás magatartás, és pontosan azt érezzük meg a számlánkon, hogy annyira ott akarunk lenni az első sorban az emelkedés első pislákoló lángjait látva, hogy nehogy egyetlen forinttal kevesebb legyen a profitunk. Az első sorban hadakozás azonban most csupán azt eredményezi, hogy az első csapásokat is mi kapjuk, és a sok-sok pofon után egyre kevesebb kedvvel és pénzzel már-már azt érezzük: szemétkedik velünk a piac, direkt ellenünk van.

Ha pedig így van, ne habozzunk: get out! Lépjünk le, húzzuk el a csíkot, tegyük el magunkat: ismerjük be, hogy ez most nem az a helyzet, ahol lapot osztottak nekünk. Lehet csak azért is megmutatom magatartással a legnagyobb villámlás közepette is focimeccset vezetni, de a jó bíró ilyenkor lefújja a meccset, mert tudja, hogy az a játék sem csak játék. Lesz még idő nagyot kaszálni, tartogassuk arra az időre a kápét. Hihető vagy sem: a legnagyobb játékosok kevesebb időt töltenek a kereskedéssel, mint a helyzet tanulmányozásával, részvénykiválasztással, a legjobb lehetőségek megtalálásával, és csak akkor szállnak be, ha az esély náluk van.

Az esély legyen velünk!

 

I-Valentino

2001. 02.21

Főoldal   

 

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva