Főoldal
   

A partvonalon kívül (1. rész)

A mostani heves árfolyamváltozások idején nagyon nehéz eltalálni a kedvező irányt. Az írás azt tanácsolja a kevésbé felkészült tőzsdézőknek, hogy inkább csak figyeljék a piacot, önmagáért csak a kereskedésért ne kockáztassanak.

Az elmúlt hónapokban a magyar tőzsde, - mint ahogyan a világban sok, leginkább pedig az amerikai - egyre lejjebb és lejjebb ereszkedik. Mindez azonban heves ármozgásokkal, megjósolhatatlan elmozdulásokkal tarkítva történik. Néha úgy tűnik, hogy a legnehezén már túljutottunk, néha az látszik, mintha még éppenséggel előttünk állna a legkeményebb időszak. Ez a kiszámíthatatlanság a vigyázatlan, nem kellő tapasztalattal rendelkező, és legfőképp a túlontúl optimista befektetőket igencsak megviseli. A medvepiac jellemzője, hogy az árak általában lefele tartanak, időnként azonban lélegzetet hagyva a piacnak - ilyenkor ugranak bele optimistán az emelkedésben bízók, hogy aztán rövidúton nagyot csalatkozzanak.

A medve és bika nap nap utáni harcát figyelve, és látva, hogy most a medve az úr - kezdő tőzsdézőknek figyelemreméltó tanács lehet, hogy talán vonuljanak hátrébb, ne ebben a valóban embertpróbáló időszakban igekezzenek megtöbbszörözni pénzüket. Merthogy nem fog sikerülni. Aki nemrég kezdte a tőzsdézést, ezekben a vérzivataros időkben valóban sok tapasztalatot nyerhet, de ez most olyan sokba kerül, hogy nem biztos, hogy megéri kifizetni az árát. Piszoknehéz most tőzsdézni, na! Úgy gondoljuk, hogy amíg nem rajzolódik ki egyértelműen meghatározható trend, talán érdemesebb távolabbról, leginkább a partvonalon kívülről, a pénzt biztonságba helyezve nézni a fejleményket.Aki folyamatosan követi a tőzsdei eseményeket, láthatja, hogy mennyire zavarodottan jár-kel a piac, két-háromnaponta telejsen más irányt vesz, napon belül is elég nagy a változékonyság. Még a profi befektetőknek és trédereknek sem könnyű megtalálni a jó irányt a jelenlegi helyzetben, mit várhatunk el hát magunktól, ha történetesen kezdők vagyunk?

Nem könnyű nem csinálni semmit - ezt elismerem. A heves piaci ármozgások megmozgatják a fantáziát, reményt öntenek az elkeseredettbe, hogy aztán egy-két nap múlva minden még meglévő reményt dupla keserűség váltson fel. Nem könnyű nem csinálni semmit - de ez most a legjobb tanács. Az ide-oda ugrándozással, ide beszállok, ott kiszállok technikával ezen a piacon nem lehet keresni. Gyenge a forgalom a BÉT-en, de ha a kezdők sokat is kereskednek, én bárkivel fogadok, hogy csak a brókerüknek keresik a pénzt. Ez is lehet egy szempont - de jótékonysági intézménynek lenni nem kifizetődő hosszú távon. Azaz, most minden tőzsdére betett pénzt lefölöz a bank: a piac vagy a brókerjutalék, hát mi marad nekünk? A tapasztalat. Ami fontos ugyan, de ha már hónapok óta csak azért fizetünk, hogy minden napra jusson egy kis tapasztalat, akkor érdemes elgondolkodni, na most akkor ki is a hülye? Hiába akarjuk legyőzni a piacot, ez itt most nem fog menni! Mert ne feledjük: a nem megnyert pénz is  sokkal jobb, mint az elvesztett!

(Folytatása következik!)

I-Valentino

2001. 02.19

Főoldal   

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva