Főoldal

Hogyan játsszunk oldalazó/eső piacon (2. rész)

Nem könnyű profitábilisnak lenni a mostani piacon. Sokan úgy vélik, minél messzebb tekintünk a jövőbe, annál biztosabban jön majd a profit a mostani nehéz idők után. Ez a cikk mást sugall.

Kapcsolódó: Hogyan játsszunk oldalazó/eső piacon (1. rész)

                    Az Egyszerű Kereskedési Terv (EKT) (3. rész)

Itt és most. Nyilvánvalóan a hosszútávú játék esélyei annál jobbak, minél távolabbra tekintünk. Az „itt és most” taktika azonban pont azért kerül megemlítésre, mert egy olyan alternatíva, amelyet pontosan ezekben a nehéz időkben tudunk jól alkalmazni. A hosszútávú befektetés nagyon csábító eső trerndben, de eredményt nem tud produkálni, csak ha jelentős, hosszú ideig tartó emelkedő trend lép a helyébe. Illetve a kis korrekcióknál a legalacsonyabban vett tételekkel esetleg nyerőbe fordulhatunk, mégha a teljes pakettünk nem is nyereséges. Ezen utolsó rész eladása nyereségben a gyors emelkedő korrekció esetén, nos, tulajdnoképpen ez az „itt és most” játék egyik formája.

Van tehát egy olyan piaci környezet, ahol a „jövőbelátás”, az elkövetkező hetek pontos megjóslása gyakorlatilag nem működik. Amikor a piac össze-vissza mozog, szinte pattog, amikor a józan paraszti ész már nem segít, amikor a piac viselkedését a korábbiaknál is kiszámíthatatlannak gondoljuk, akkor van annak itt az ideje, hogy a jelent, a pillanatot tekintsük mérvadónak, és ne a következő hónapokat.

Sokan gondolják úgy, hogy a helyzet pontosan az ellenkezője. Azaz ilyen esetekben éppenhogy a jelen az, ami kiszámíthatatlan, és a jövő mutat tiszta képet. De gondoljunk bele, hogy ez valóban így van-e? Egy-két napra nem könnyebb-e jósolni, mint egy-két hónapra? Nagyon sokan anélkül mondanak erre a kérdésre nemet, hogy valóban belegondolnának az értelmébe. Egy-egy piaci esemény 1-2 napos reakcióját igenis könnyebb megjósolni, mint azt, hogy mi lesz utána. Ez az a paradoxon, ami arra készteti a befektetőket, hogy noha érzik, hogy mi lesz az elkövetkező 1-2-3 napban, mégis sokszor ez ellen lépnek,  mert azt remélik, hogy az utána következő időszakban megváltozik a szélirány. És az 1-2 napra szóló megérzés sokszor nagyon jól beválik, míg az elkövetkező időszakra érvényes sejtés pedig nem. Ha most azt mondjuk, hogy 5 éven belül lesz hossz a magyar tőzsdén, akkor ez most megérzés vagy sejtés? Ha esés volt, akkor előbb-utóbb emelkedés is lesz, így működik a tőzsde. De mikor? Érdemes kivárásra játszani, de még inkább érdemes az azonnali hangulat eredményét lefölözni, játszani egy kicsit a MOST-nak.

Ez az oldalazó, ide-oda pattogó piac, ami hosszú hónapo óta tart, nagy nehézséget okoz a befektetőknek. A korábbi időszak emelkedő trendjére az volt a jellemző, hogy az esetleges és ritka nagyobb eséseket legalább ugyanolyan mértékű nagy emelkedés követte méghozzá időben nem sokkal később. A taktika tehát az lehetett, hogy eső piacon bevásárlás, és a néhány hónappal későbbi emelkedésben a papírokkal szép nyereségre lehtett szert tenni. De a mostani környezet sokunknak új, ezt nem kell szégyellni. A piac sokkal inkább oldalazik, minthogy az esések és emelkedések gyors ütemben váltsák egymást. Természetesen mindenki ennek a végét várja, de nem biztos, hogy a várakozás elég. Szert kellene tenni valami olyan fegyverre, amivel ilyen piacon is lehet vadat elejteni – már csak hogy a nagy várakozásba éhen ne haljunk.

Nyereség akkor lesz, ha az oldalazó piac helyét átveszi az emelkedő piac, ez triviális. A mostani esetben azonban ennél kisebb örömökre lehet csak számítani. Ha egy több napos jelentős esés után megfordul a trend, akkor – tekintve az addigi jelentős esést – nyugodtan vásároljunk bele azokba a paprokba, amiktől legalább egy kis korrekciót várunk. De csak egy-két-három napig tartsuk a részvényt, ameddig a felfele hullám tart, és amint a legkisebb kétségünk is felmerül, adjunk el. Jó ötlet lenne ezen hullámok tetején viszont short pozíciót nyitni, hogy a visszaesésből is profitálhassunk, de ezt Magyarországon csak határidővel tudjuk megoldani. Aki elég képzettnek érzi magát hozzá, a BUX határidővel próbálkozhat, de ez a részvényekhez képest sokkal kockázatosabb dolog, kezdőknek semmiképp nem ajánlatos. Marad tehát a részvénybe való ki- és beugrás, a kicsit aktívabb kereskedés most jobb lehet, mint a rajtaülés. Egy korábbi cikkben már írtuk, hogy egyébként pedig a partvonalon kívül helyezkedés lehetne a legjobb megoldás, ez a cikk azoknak szól, akik azt nem akarják, mert együtt akarnak hullámozni a piaccal.

És ne feljtsük el az örök szabályt: „Nem megnyert pénz sokkal jobb, mint az elvesztett”. Ne törekedjünk tehát eltalálni a piac abszolút alját, mert az csak kaszinó. Inkább a kisebb, néhány napos pozíciókkal próbáljunk kisebb, de gyakoribb nyereségeket elérni. És természetesen ilyenkor is ajánljuk használni azokat az alapszabályokat, amik a kereskedés menedzseléséről szólnak. A rövid táv miatt a Canslim-taktika és más pozícióépítő technikák itt nem építhetők föl, de az abban is használt stop-loss (veszteséglimitálás) technikáját fontosnak tartjuk. Ez egyébként az Egyszerű Kereskedési Terv stratégiában is szerepel, itt a honlapon az is megtalálható.

Jó szelet, a viharban is!

 I-Valentino

2001.03.30

Főoldal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva