Főoldal    Startvonal

A nyerő tőzsdejátékos jellemzői

Kétségtelen tény, hogy óriási szakadék van a néhány folyamatosan nyerni képes tőzsdei befektető és a nagy tömegek között, akik leginkább a vesztes oldalon állnak. Mindenki tagja lehet a nyerők kicsiny táborának, akiben van elég elszántság. De kell-e még valami hozzá? Az írás  megmutatja, hogy milyen tulajdonságok szükségeltetnek még. A cikk elolvasása után mindenki elemezheti önmagát, vajon nála mennyiben állnak meg a cikkben említettek. 

Mi különböztet meg néhány sikeres tőzsdejátékost azoktól a tömegektől, akik átlagos vagy még jellemzőbben átlag alatti teljesítményükkel soha nem érik el áhított céljukat a tőzsdén? Akárha pontosan ugyanazokkal az információkkal, értesülésekkel rendelkeznek is, néhány tőzsdéző képes folyamatos nyereséget elérni, míg a legtöbben vesztenek. Vajon mi magyarázza a különbséget? Hihető vagy sem, a válasz lényegi része a pszichológia területére visz el.

Több tudós szaktekintélyt is érdekelt a kérdés, és több évet töltöttek aktív tőzsdézők viselkedésének megfigyelésével, akik között természetesen olyanokat is vizsgálat alá vontak, akik kirívóan jó eredményeket értek el a tőzsdén. Sok ún. kulcstulajdonságot sikerült azonosítaniuk, amelyek megléte, alkalmazása alapvető fontosságúnak bizonyult. Ezek között említendő az alacsony kockázat elve, a tranzakciónyitás időzítésének fontossága, elmélyült pozíciófigyelés és –értékelés, profitrealizálás módja és természetesen az örök elixír, a veszteségminimalizálás technikája, avagy a  veszteséges pozíció gyors és kíméletet nem ismerő lezárása. Ezek közül a technikák közül néhányat e helyütt bővebben is vizsgálat alá veszünk.

Az alacsony kockázat elvének kifejlesztése

Ismert „törvény” a tőzsdézők között a sikeres kereskedés definiálására a következő: „Sikeres kereskedés 40%-ban a kockázat kezelése, 60%-ban önmagunk irányítása”. A kockázat kezelése ebben az értelemben azt jelenti, hogy sokkal inkább a minél kisebb veszteségre kell a figyelmet összpontosítani, mint a minél nagyobb nyereségre! A legtöbb játékos a piac elemzésekor arra törekszik, hogy megjósolja az árfolyamokat, és ez alapján kiszámítsa, hogy mekkora nyereséget érhet el, ha elképzelése helyesnek bizonyul. Ez nagyon szép, csak éppen egy fontos dologgal nem, vagy csak kevéssé  számol, ez pedig az, hogy mi történik abban az esetben, ha előrejelzése, ami alapján a tranzakciót megnyitotta, nem válik be. Pont a legfontosabb, a kockázati faktor marad  ki a számításból. Egy tranzakció, ami komoly nyereséggel kecsegtet, nyilvánvalóan vonzó célpont. Amennyiben azonban a nyereség valószínűsége például csak 10%-os, akkor már rögtön nem annyira érdemes belevágni.

Tapasztalt játékosok csupán arra törekszenek, hogy minden egyes tranzakció megnyitása előtt a kockázatot mérlegelik, és nem engednek a vélt árfolyamnyereség csábításának.

Az alacsony kockázat technikájánk kifejlesztése a már rendelkezésre álló adatok megfelelő szintű összegyűjtésében és annak elemzésében gyökerezik. Ismerni kell az adott instrumentum (részvény, index) viselkedési módját, technikai indikátorait (éves minimum, éves csúcs, forgalmi adatok, ellenállási szintek, záróárak stb.), és ezeket az információkat kell integrálni a használt kereskedési stratégiába. (Sikeres tőzsdejátékos használt stratégia nélkül...nincs.) A konkrét kereskedési technikák különbözhetnek, de mindegyikben vannak olyan formációk, amelyek az adott stratégián belül kockázatosabbak, és sok olyan, ami kevésbé kockázatos. A siker kulcsa, hogy a kevésbé kockázatosabbak kerüljenek előtérbe a tranzakciók megnyitásakor. A legfontosabb, hogy felmérhetővé váljon, az adott tranzakció milyen veszteséggel játszható meg. Ahol ez a faktor valamilyen okból nem mérhető, az a stratégia igencsak megkérdőjelezhető sikerességű, vagy legalábbis bizonyosan kevéssé tesztelt. Ne kezdjünk olyan stratégiával, ahol nem lehet megbecsülni a veszteséget, mert nagy bukás lehet a vége!

Ha ez megvan, akkor ki kell dolgozni a „menekülési” stratégiát. Minél tapasztalatabb, minél sikeresebb egy tőzsdéző, annál kisebbeket veszít váratlan szituációkban, akkor, ha a dolgok nem úgy sikerülnek, ahogy elsőre hitte. A „menekülési” stratégia a váratlan helyzetek gyors megoldására szolgál mentőövként. Kicsit több ez, mint a veszteségminimalizálási technika, mert lehetnek speciálisabb esetek is, amikor a stop-loss nem tud megfelelő védelmet nyújtani, de ennek részletesebb kifejtésére e helyütt nincs módunk kitérni. A legfontosabb, hogy a sikeres tőzsdejátékost az átlagostól alapvetően a vesztő helyzetekben való viselkedése különbözteti meg. A sikeres játékos nem veszti el a fejét, hanem higgadt, intelligens megoldásokat tud választani. Tény ugyanakkor, hogy ehhez alapos felkészültség és kellő tapasztalat is kell, – de hát nem is mondta senki, hogy anélkül ez menni fog.

Pozíciónyitás időzítése

Amikor már képesek vagyunk minden szituációban felmérni a kockázat mértékét, akkor a megfelelő kockázatúnak ítélt helyzetekben végre lehet hajtani a vételt, illetve eladást. De pontosan mikor? Itt a türelem és a(z) (ön)fegyelem a döntő. Ahelyett, hogy azonnal berobbanunk a piacra, amikor a várt lehetőséget észrevesszük, javallott kivárni, megvárni, amíg minden úgy alakul, hogy az a legkedvezőbb legyen. A cél ugyanis, hogy minél nagyobb valószínűséggel, minél kedvezőbb körülmények között lehessen megnyitni egy tőzsdei pozíciót, hogy a lehető legnagyobb esély nyíljon a profit elérésére. Ehhez pedig nem elég felismerni egy ígéretes helyzetet. Sokkal fontosabb a megfelelő időpillanatban lépni! Természetesen ez nem könnyű feladat. Csak nagyon sokan nincsenek avval sem tisztában, hogy erre egyáltalán törekedni kell, azaz hogy egyáltalában nem mindegy, hogy mikor történik a vásárlás/eladás. A lehető legjobb belépési ár elérési alapvető fontosságú a tőzsdei kereskedésben, mert ez határozza meg a későbbi profit mértékét!

Fiatal, tapasztalatlan és semmiből sem tanuló tőzsdéseknél általános jellemző a türelmetlenség, amit viszont teljesítményük sínyli meg. Nehéz türelmesnek lenni, amikor érződik, hogy valami történni fog, de sokszorosan megéri – ki az, aki türelmetlensége miatt nem bukott már nagyokat?

Eksön!

Az időzítési periódus tulajdonképpen ahhoz hasonlítható, amikor a vadász lélegzetvisszafojtva figyeli a kiszemelt áldozatot rejtekhelye mélyéről. Már tudja, hogy le fogja lőni, az állat minden rezdülésést figyeli, de még kivár, megvárja a legkedvezőbb időpontot a cselekvéshez. Ez rendkívül fontos, mert nem elég meglátni a vadászzsákmányt, az esti vacsorához még le is kell teríteni. És a vadász tudja, hogy egyetlen rossz mozdulattal elriaszthatja a vadat, és oda a vacsora...

Végülis a lövés a döntő. Ahogyan a vadászatban, úgy a tőzsdén is. Amikor meghúzzuk a ravaszt, a pénz bekerül a tőzsdei körforgásba, onnantól kezdve már működnie kell mindennek, amit addig sikerült megtanulni. A gondos tanulmányozás, tervezés és várakozás ideje után következik a visszacsatolás ideje, amikor kiderül, hogy jó volt-e az elképzelés. Ismét fontos hangsúlyozni, hogy még mielőtt az aréna ajtaja kitárult volna, a pozíció főbb jellegzetességeivel a sikeres játékos már tisztában van! Mielőtt bármit tenne, már tudja, hogy maximum mennyit veszíthet, körülbelül mekkorát nyerhet, és nagyjából erre mennyi időt szán. Csak ezek után lép akcióba. Akkor, amikor a stratégiák vételi/eladási jelzést adnak. Ekkor viszont már nem szabad habozni! Éppen azért kellett felépíteni a játékost védő fontos védelmi  elemeket, hogy azok védjék a pozíciót, és ne kelljen a saját magunkból fakadó másfajta félelmekkel is megküzdeni. Mert általában az a jellemző, hogy az átlagos tőzsdéző akkor fél, amikor reménykednie kellene, és akkor reménykedik, amikor félnie kellene.

Ahhoz, hogy sikeres játékossá váljunk, ki kell fejleszteni magunkban a sikeres tőzsdézéshez szükséges elengedhetetlen tulajdonságokat. Nem könnyű, nem fáradság nélküli, nem rövid feladat ez, de egészen egyszerűen nincs más út.

A sikeresség kulcsa tehát cselekedni gyorsan és határozottan, mielőtt a lehetőség elillan – ehhez azonban minden fent említett előkészültre szükség van.

 

-TS-

2001.07.10. 

Főoldal    Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva