Főoldal

A Nasdaq gyöngyszemei: NetJ.com

Az amerikai tőzsdén megesnek furcsa dolgok. Találunk a Nasdaqon egy olyan céget, a NetJ.com-ot, amely direkte nem csinál semmit. Az interneteufória idején ez még előny is volt, az ilyen típusú részvények ugyanis óriási potenciát jelentettek: ha ma nem csinál semmit, akkor holnap csinálhat bármit, tehát nincs elkötelezve egy esetlegesen eltűnő technológiának. Megnézzük közelebbről, hogy is van ez.

Aki maga nem látja, nem is hiheti el: a NetJ.com egy olyan cég az amerikai részvénypiacon, amelynek a tevékenységi köre leginkább úgy jellemezhető, a semmittevés. Kétségtelenül óriási fegyvertény egy olyan cégbe tőkét bevonni, amely  nem foglalkozik abszolúte semmivel. Az elnök Wendy Paige biztosan nagy koponya lehet, de én inkább arra szavazok, hogy a befektetők kergültek meg ’98-2000-ben, és az internetőrületet kihasználva a tulajdonosok megvalósították az évszázad legnagyobb üzletét: úgy kaptak pénzt a befektetőktől, hogy cserébe semmit nem ígértek. Azaz a részvényvásárlók szó szerint értéktelen papírfecnit vettek, amikor NetJ.com részvényt jegyeztek, de ez akkor, az eufória idején nem lehetett érv, a szárnyaló internetrészvények között a NetJ.com is egy volt a sok között, azaz sorsa meg volt írva: emelkednie kell. Márpedig ha emelkednie kell, akkor venni is érdemes, ha pedig venni érdemes, akkor még sokkal inkább érdemes jegyezni, hiszen a jegyzők kaszálnak legnagyobbat. Sőt, bizonyos szempontból még előnyöket is hordozott magában a cég. Ha ugyanis ma nem csinál semmit, az azt jelenti, hogy holnap csinálhat bármit, nincs megkötve a keze. Ha nincs elkötelezve olyan technológia mellett, ami hamar eltűnhet, akkor nagyobb esélye van arra, hogy az újabb és jobb technika mellett dönthet, ha majd dönt. Ha nem öl bele pénzt a ma technológiájába, akkor ez a cég a jövő cége, tehát abszolút helye van a tőzsdén. 

Miről is van szó tehát?

A NetJ.com 1998 végén került be  a Nasdaq-ra. Az igazi internetőrület ekkor még nem is tombolt, bár a legnagyobbak (AOL, Yahhoo, eBay) már szárnyalni kezdtek. Ekkoriban kezdett kialakulni az a vélemény, hogy ha egy részvény kapcsolatban áll az internettel, akkor érdemes belőle venni – más szempontot nem kell figyelembe venni. Ez annál is inkább egy egyszerű, ámde annál hatásosabb megközelítés volt, mert még a legnagyobb internetcégek esetében sem volt ’98 végén semmifajta  kézzelfogahtó  értékelési szempont. Tulajdonképpen az internetőrületnek pont az adott táptalajat, hogy akkoriban egyszerűen képtelenség volt bármilyen fundamentális megközelítést találni, ezért egész egyszerűen el kellett dönteni, hogy  a szektort venni kezdik-e. És amikor az intézményi befektetők belekóstoltak a menübe, elszabadult a pokol. Elkezdődött a Nagy Internetrészvény Őrület. Mindenki tudta, hogy ez jobb híján spekuláció, de hát jobb híján az egész tőzsdepiac az. Ha pedig így van, akkor egy beindult spekulációs hullámba érdemes beszállni – és a befektetők megtették tétjeiket.

Igen ám, de ha kereslet jelentkezik, akkor azt valamivel ki kell elégíteni. És ekkor születnek őrült ötletek. Mert az oké, hogy 20 éves srácok tucatjai lettek dollármilliomosok langymeleg, tizenkettő egy tucat web site-jaikkal (a www.theglobe.com például egy sima fórum oldal, a tulajdonosaik mégis milliomosok lettek belőle), de amit a NetJ.com produkált, azt nehéz felülmúlni.

Tájékoztatójukban ugyanis kifejtik, hogy a NetJ.com egy fejlődő állapotban lévő cég, amely jelenleg nem foglalkozik semmivel. Üzleti terveik között azonban szerepel, hogy találjanak olyan üzleti lehetőséget, amely a részvényesek számára biztosítja a nyereséget. Leírják, hogy jelenleg nincs napi üzleti tevékenységük, amiről könnyen meggyőz az is, hogy alkalmazottaik száma: 0. Bevételük 2000. szeptemberi adat szerint addig nem volt, 1 millió dollár nettó veszteségben álltak. De hozzáteszik, hogy a veszteség azért keletkezett, mert a cég nem folytat semmifajta tevékenységet, amiből nyeresége keletkezne...


NetJ.com- 1 év (Grafikon: www.cnbc.com)

A bevételről és kiadásokról szóló jelentések a bevezetési irományban még nem szerepeltek, de minden más igen. Azaz a részvényjegyzők tudták, hogy egy olyan cég papírjait jegyzik, amelyik nem is tervezi, hogy munkába áll...

Hát...ennél több nem kell. Az ötlet fantasztikus, de fantasztikusabb, hogy belement mindenki a játékba. A részvény 2 dollár körüli minimumáról közel 8 dollárig erősödött, azaz megnégyszereződött az interneteufória tetőzése idején, 2000 tavaszán!

Mostani ára fél dollár, napi forgalma 20-50 ezer darab, de a visszaesést magyarázhatjuk az általános tendenciákkal is, hiszen a cég nem tartozik a rossz eredményt publikálók népes táborába. Nincs profit-warning, nincs váratlan rossz hír a sajtóban...lassan-lassan kiderül, hogy ez a tuti befektetés.

Az viszont egyértelműen kiderül, hogy a lehetőségek hazájában, a nagy Ááámerikában a semmittevéssel is éppúgy meg lehet gazdagodni, mint a napi húsz órai robotmelóval. Wendy Paige az előbbi mellett döntött, és bejött neki! Namost, akkor mi kit kövessünk?

 

Melior

2001.02.02

Főoldal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva