Főoldal

Kezdőknek: Tőzsdei bevezető (1. rész)

Néhány alapgondolat és alapfogalom. Egy-két útmutatás. Ha eljutunk odáig, hogy rájövünk, még semmit nem tudunk: akkor vagyunk a jó úton!

Tőzsdézni akarok!

A felismerés először akkor fut végig rajtunk, amikor barátunk vagy barátaink büszkén mesélik, hogy a tőzsdén micsoda pénzt kerestek. Nem is annyira a közelmúltra jellemző ez, hanem inkább a ’96-’97-es időszakra, hiszen akkor valóban gyorsan lehetett nagy pénzt kaszálni. Gyorsan, és könnyen. Könnyen, mert „gigabull” volt, a Magyarországot célbavevő külföldi nagybefektetők olyan mennyiségű pénzt öntöttek a magyar tőzsdére, hogy az árfolyamok villámsebesen száguldottak felfele. Lehetett pénzt keresni. Akkortájt kezdett igazán divatba jönni a tőzsdézés.

Mára a helyzet alaposan megváltozott. Megismertük a bukást. Kiderült, hogy a részvényárak nemcsakfelfele mennek, hanem bizony lefele is. Új kifejezéseket tanultunk meg, sikk lett shortolni a piacot, azaz az árfolyamok esésére játszani. És megjelentek a daytraderek, a napon belüli kereskedők is, legalábbis jelenlétük markánsabbá vált. Akármilyen borús is a mostani tőzsdei hangulat, az ázsiai és orosz válság tapasztalaival a tarsolyában az elmúlt 10 év alatt végérvényesen felnőtt az újkori magyar tőzsde is.

A kérdés az, érdemes-e elkezdenie tőzsdézni annak, aki pénzét szeretné befektetni? A válasz: igen. A kérdés továbbá még az is, hogy érdemes-e elkezdenie tőzsdézni annak, akinek még nincs is pénze (vagy csak nagyon kevés)? A válasz: neki kell igazán!

Szóval, ha a Tisztelt Olvasó bármilyen érdeklődést mutat a tőzsde iránt, semmiképpen ne hesegesse el magától a gondolatot pusztán azért, mert a közvélekedés szerint a tőzsdézés kockázatos. A tőzsde addig kockázatos, ameddig nem ismerjük. Utána már pontosan tudjuk, hogy milyen lépésünk milyen eredménnyel járhat. Ha a kockázatot felmértük, képesek lehetünk egyre jobban játszani a tőzsdén, egyre több és nagyobb profitra szert téve. A kockázat önmagában nem iránymutató. Csak egy meghatározott viszonyrendszerben lehet megfelelően felmérni, hogy mit is jelent. Ha veszünk 100 darab Matáv részvényt 25 éves időtartamra, akkor látszólag semmit nem kockáztatunk, hiszen a betett pénz olyan kevés, a meghatározott idő pedig olyan hosszú, hogy a befektetésünk kockázata lényegében nullának tekinthető. Ezzel szemben, ha veszünk 50 ezer darab Matáv részvényt, akkor a kockázat óriásinak tűnik. Pedig az igazság az, hogy a két példa csak a mi tőzsdézéshez való viszonyunkat mutatja, nem pedig a valóságos részvénykockázatot. Az első esetben úgy fektetünk be pénzt, hogy nem kell tudnunk tőzsdézni, a második esetben viszont nagyon közelről kell figyelni az eseményeket nap mint nap. Minél kevésbé követjük nyomon a minél nagyobb részvénypozíciót, annál jobban kockáztatunk. A nagy pozíció önmagában tehát nem kockázatos. Akkor az, ha nem vagyunk olyan jártassági szinten, hogy kezelni tudjuk a hirtelen változásokat, eseményeket. Ha erre képesek vagyunk, ha ehhez kellő mértékű tudással és tapasztalattal rendelkezünk, akkor nem az dönt, hogy a pozíciónk mekkora. Az igazi kockázat abban rejlik, hogy azt hisszük, felkészültünk mindenre, amikor pedig még nem.

Ha gazdagok vagyunk, és befektetni akarunk a tőzsdén, de magával a tőzsdével nem akarunk túl sokat foglalkozni, akkor mindenképpen ajánlatos professzionális alapkezelőkre bízni a pénzt. A legtöbb pénzt a rossz hozzáállással lehet veszteni. Pusztán amiatt, mert valaki mondjuk 30 millió forintért tud tőzsdei befektetéseket eszközölni, még nem fog tudni tőzsdézni. Aki pedig elszántan tanul, képezi magát, és folyamatosan próbálkozik, az 100 ezer forinttal is minden mesterfogást eltanulhat. Nem a pénz dönt. Sőt, azt mondom, hogy ameddig nincs meg a kellő tapasztalat és jártasság, addig a túl nagy kezdőtőke inkább csak a bajok forrása lehet.

Az a baj ugyanis, hogy a pénz nagyságával egyenesen nő a bátorságunk is. Pedig a tapasztalat nagyságával arányosan kellene növekednie.

Ha arra az elhatározásra jutott a Tisztelt Olvasó, hogy el akar kezdeni tőzsdézni, akkor ne a pénzét számolgassa, mert teljesen mindegy, hogy mennyi van. Sokkal fontosabb, és nehezebb feladatok várnak még ránk. A piac alapvető szabályainak és lehetőségeinek megismerése után ugyanis el kell sajátítani valamilyen megközelítést is. Ez a megközelítés tulajdonképpen egyfajta piaci világnézet, egyfajta stratégiai esszencia lesz. Azoknak a „tanításoknak” és ismereteknek (tőzsdei stratégiák, vélemények, piaci kommentárok, gazdasági, politikai ismeretek, hírek, trendek) az összessége, ami mindebből leszűrődik bennünk: a végeredmény. Furcsa, de a tőzsde egy olyan hely, ahol lényegében az univerzum egyetlen rezdülése  sem marad válasz nélkül. Akármi történik a kozmoszban, akárha a tőzsdén történne. Az univerzum kicsiben: a tőzsdeparkett. Nem csodálható, hogy oly’ sokakat bilincsel le ez a világ.

Hát akkor, légy üdvözölve a fedélzeten, kedves új utas!

-TS-

2001.02.12.

Főoldal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva