Főoldal     Startvonal

Mi most a sláger? Minden, ami fénylik

A slágerrészvények piaca a technológiából áttolódik a konzervatív bánya és nemesfém részvényekbe. Ez némiképp örvendetes tény lehet, ám nem szabad elfelejteni, hogy a gyors felfutás itt sem több mint spekuláció: ha mindenki a biztonságos helyre igyekszik, egyszeriben túl sokan gyűlnek össze túl kicsi helyen.

Az elmúlt fél év nagy nyertesei a bánya és nemesfém részvények voltak. A két szektorindex toronymagasan vezeti  a Dow Jones szektorindexeinek listáját. A bányaszektor indexe  6 hónap alatt 70%-ot emelkedett(!), a nemesfém index 63%-ot! Az eléggé "Nasdaq-os" emelkedés egyre inkább bősz spekulációnak tűnik, ám egyelőre látszik egy jelentős különbség a Nasdaq-os internetrészvény-őrülethöz viszonyítva, méghozzá az, hogy itt elsősorban az intézmény dolgoztatja a pénzt, a kisbefektetőknek ez a pálya "unalmas". A kisbefektetők továbbra is a technológiára esküsznek, így a nagy forgalmak ott generálódnak, az intézmények szinte észrevétlen toltak 60-70%-ot a konzervatív szektorokon. A kifutás azonban érdekes lehet, sikerül-e ráirányítani a kicsik figyelmét is ezen papírokra, hogy el lehessen majd jól adni őket?

Valószínűleg most még nem ebben a szakaszban vagyunk. A házépítéssel, szórakoztatással, autóiparral kapcsolatos részvények most a legfelkapottabbak, ezeknél érződik már egyfajta telitettség, a fél év alatt 30%-ot emelkedő kaszinó index például már jelentősen letört a csúcsról.  


Dow Jones Casino Index 6 hónap (+28%) (forrás: www.bigcharts.com)

 

A bánya- és nemesfémindexek még erősnek tűnnek, mindenképpen várható, hogy szélesebb nyilvánosságot kapnak a vezető részvények, ezen keresztül egyre több spekulációs pénz fog befolyni a továbbiakban is. 

 

Dow Jones Mining Index (bánya) 6 hónap (+70%) (forrás: www.bigcharts.com)

 

Dow Jones Precious Metals Index (nemesfém) 6 hónap (+63%) (forrás: www.bigcharts.com)

 

Nem állítható, hogy az emelkedés önmagában lufifújás lenne. Viszont a fordítottja mindenképp érdekes. Olyan részvények emelkednek több száz százalékot egyre komolyabb forgalom mellett, amelyekről a nagy brókercégek eddig nem is nagyon adnak ajánlást! Nem azt jelenti-e ez, hogy a mostani vételek a biztos nyereségért történnek, utána meg jöhetnek a "kicsik" a médiától és az akkor már ezen cégekben is aktív brókercégek jóvoltából? Ők még tudnak húzni az árfolyamon, és arra is mód lesz, hogy akik akarnak kiszálljanak.

 

Nézzünk erre egy példát!

 

A Hecla Mining Company (HL) nagyon jól teljesít az utóbbi fél évben (grafikon a szöveg alatt), szépen, egyenletesen emelkedik egyre erősödő forgalom mellett. Érdekes, hogy akkor miért nem nagyon akad jelentős brókercég, aki ajánlást adna ki a részvényről. Ne feledjük, anno a TheGlobe.com-ról is komoly elemzések láttak napvilágot, noha a cég nem volt több egy szimpla fórumsite-nál, és végül soha nem is tudott nyereséget elérni. 

 

Hecla Mining Co. 6 hónap (+450%) (forrás: www.bigcharts.com)

 

Végezetül még egy jól teljesítő papír, a Pan American Silver Corporation (PAAS), szintén egy bánya és feldolgozó papír, amelyik szintén nagyon szépen araszolgat fölfele. 

 

  

Pan American Silver Corporation 6 hónap (+270%) (forrás: www.bigcharts.com)

 

 

I-Valentino

2002.05.29.

Főoldal     Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva