Főoldal    Startvonal

Fortuna istenasszony tőzsdézik (2. rész)

Érdekes kísérlet a véletlenszámok birodalmát a tőzsdei árfolyamokkal összevetni. Érdekes - és nagyon tanulságos is. Mert a puszta számok alapján az látszik, hogy Fortuna istenasszony keményen tőzsdézik!

Kapcsolódó: Fortuna istenasszony tőzsdézik (1. rész)

Unatkozna is Fortuna istenasszony, ha nem tőzsdézhetne, de erre csak az adatok feldolgozása után jöhetünk rá. A véletlen istenasszonya nagyon keményen nyomja az ipart, egyértelműen technikai alapon tőzsdézik: nézi a grafikonokat, és amikor a többség beszáll, ő is beszáll, amikor a többség elad, ő is elad. De vajon ezt hogyan lehet szemléletesen bemutatni?

A kísérleti módszer egyszerű volt. 

Először is vettünk egy fiktív részvényt. Legyen a neve mondjuk Fortuna, végtelenül stílusosak igyekszünk maradni. Fortuna részvény ára 1500 Ft-ról indul, és 250 napig "figyeljük"  a részvény mozgását. Ez nagyjából egy évi normál részvény mozgásnak felel meg. Vettünk egy 27 oldalú kockát, 13 pozítiv, 13 negatív szám szerepelt rajta, valamint a 0. Ez azt jelenti, hogy ha dobunk a kockával, akkor vagy egy 1 és 13 közötti számmal növekszik az értéke, vagy helyben marad vagy 1 és 13 közötti számmal csökken. A növekedés/csökkenés mértéke teljesen közömbös, lehetett volna, hogy csak 1-gyel nőjön illetve csökkenjen, de így a grafikonon szebb alakzat rajzolódik ki, hiszen változatosak leszenk a napi ármozgások (1 és 13 Ft között bármi lehet).

Dobtunk tehát 250-et egymás után, az árfolyamokat feljegyeztük, majd a végén készítettünk egy grafikont. Ennyi: az árfolyam alakulása csak a vakszerencsén múlik, semmilyen súlyozást, egyéb feltételt nem raktunk be. Az eredményeken azonban rendkívül elcsodálkoztunk! Olyan gyönyörű, tőzsdéhez értő szemmel is igazán értékelehető grafikonok születtek, hogy egyszerűen nem lehet megmondani, hogy nem igazi részvény alkotta. És ekkor jött a nagy felismerés: Fortuna istenasszony nagyon komoly tőzsdejátékos!

"Fortuna" részvény: Ez a grafikon véletlenszámok alapján készült! 

Minden "nap" -13 és +13 között változhatott az árfolyam. Kiindulóár: 1500.

1 év 250 nap. Az előző és a következő napi árfolyam között semmilyen kapcsolat nincs!

A minimum ár 1470 közelében, a maximum 1590 közelében. A mozgás mértéke 8%-os, ami nem nem nevezhető igazán komoly elmozdulásnak. A grafikonból az látszik, hogy erősen "tapadt" az 1500 forintos kiindulóárhoz. Ettől függetlenül azért ez sem csúnya grafikon, az első kétszáz nap egy emelkedő trend, majd egy csúnya "borítás" következett, és 50 nap alatt visszacsúszott az ár a kiindulóértékhez.

Most bemutatásra kerül egy mintaszerű 3 éves grafikon:

Hiszik, hogy ezt csak és kizárólag Fortuna alkotta, és nem valamely létező részvény grafikonja? Talán nehezen hihető, ez ugyanis egyszerűen egy tökéletes grafikon. Azonban a gép állította elő ezt a grafikont, ehhez egyetlen trédernek sem volt köze...

Az időtartam kétharmadáig lassú csordogálás, majd a végén egyre erősebb esés, kapituláció, onnan pedig egy irdatlanul erős emelkedési fázis. A százalékos értékek azért lehetnek megtévesztőek, mert a napi maximális emelkedés/esés nem haladhatta meg a 13 pontot, de a grafikon rajzolatában, arányaiban mindenképpen elmenne a legjelentősebb tőzsdeilapokban is: ezt a részvényt jelen állapotában az elemzők valószínűleg vételre ajánlanák. De hát szerintem is van még benne vagy 10-15%...

 Végezetül jöjjön egy 10 éves (250*10 "dobásból" álló) grafikon. Ezúttal a napi elmozdulás mértéke +/- 40 pont lehetett maximálisan.

Az 1500-as induló után hamar lefelé vette az irányt a "papír". 1000 Ft azonban komoly ellenállásba ütközött, a papír ott csinált egy klasszikus, technikai elemzésben nagyon figyelembe vett "dupla fenék" formációt, azaz még egyszer megtesztelte az alját, majd onnan viharos felfele irányt vett, és a részvény majdnem megduplázódott szinte korrekció nélkül.

Ezután nem szokatlan az újabb lejtmenet, a gyors esés mélypontja azonban magasabban van mint az előzőé, ez technikai szemmel az emelkedő trend közerledtét jelző indikátor. És való igaz, most már egy hosszabb, megalapozottabb emelkedés indul meg. A "bűvös" 2000 Ft-nál kissé megtorpan az árfolyam, egy kiugrás után még egyszer visszatesztel 2000-ig, de aztán megint jön egy erős emelkedési hullám egészen 2500 közelébe. Onnan azonban gyorsan visszapattan, és egy hosszú, lassan lefele csorgó "sávkereskedés" indul meg viharos árfolyamváltozásokkal. Ám a trend egyre inkább lefelé mutat...

A grafikon ugyanúgy megmutat támaszokat és ellenállásokat mint az igazi, és technikai elemzést sem lenne nehezebb csinálni erről a grafikonról, mint egy "hús-vér" részvényről. Mármost akkor adódik a kérdés: mi a különbség az igazi és e között?

 

    Véletlenszámok segítségével készült árfolyamgrafikon:

  • Minden "nap" -13 és +13 között változhatott az árfolyam telejsen véletlenszerűen. (Kivéve a 10 éves grafikont, ahol -40, +40 volt a két szélső érték.)

  • Kiindulóár: 1500. 

  • 1 év 250 nap

  • Az előző és a következő napi árfolyam között semmilyen kapcsolat nincs!

(Folytatása várható!)

-TS-

2002.08.16

 

Főoldal    Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva