Főoldal
      Startvonal

Egy összeomlás anatómiája: Enron (1. rész)

Az Enron cég látványos összeomlása számtalan szempontból vizsgálható. Érdekes kérdés a fundamentális elemzők szemszöge, akik a részvény teljes esési periódusában erős vételre ajánlották a céget. Tudvalevő, hogy a társaság működési számait nem a valóságnak megfelelően adta közre a menedzsment, az elemzések pedig erre támaszkodtak. Az elemzők ilyen érterlemben tehát vétlenek, mégis sokezren vesztettek óriási pénzeket, mert vásárolták a részvényt - hittek az elemzőknek. Mi a lényegesebb: az elemzők vétlenségének hangoztatása vagy az óriási veszteség amit a  részvény okozott a befektetőkenek? Ha ez utóbbi, akkor viszont az elemzők felelőssége nem kerülhető meg: nem tudták megvédeni ügyfeleiket, azok rengeteg pénzt veszítettek.

A New York Times 2000. december 31-ei számában megjelent  "Hogyan lett ennyire rossz?" című cikkében Anthony Noto, a Goldman Sach internet stratégája az internetes részvények szárnyalása, majd összeomlása kapcsán a következőket írta: "Kutatásaink egyes egyedül a fundamentális elemzés módszerét követik, más nem befolyásolja." Az elemző igyekezett megmagyarázni, hogy azon részvények meredek árzuhanása, amelyeket cégük figyelt nem a társaságok működésbeli zavarainak köszönhető, hanem a piac hangulata változott meg jelentősen. Részvényleminősítései sokkal később következtek be, mint a nagy zuhanások, akkor, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy a cégek eredményei tartósan gyengék maradnak. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy sok internetes részvény gazdálkodásában igazán jelentős változás ekkor sem következett be, merthogy sokuk soha nem is működött profitábilisan. Az elemző elismerte ugyanakkor, hogy mindentől függetlenül  "jóval hamarabb kellett volna a leminősítéseket végrehajtrani. Elnézést kérünk ezért!" 

Anthony Noto itt sarkalatos ponthoz érkezett. Fundamentális elemzőként ugyanis addig nem minősíthet le vállalatokat, ameddig azok gazdálkodása nem változik. Az Enron esetében például azzal védekeznek az elemzők, hogy a fundamentális elemzések a cégtől kapott auditált adatokon alapultak, amelyeknek a cég valódi helyzetét kellett volna mutatniuk. Mivel az adatok nem feleltek meg a valóságnak, ezért a teljes elemzés vakvágányon haladt, amelyről viszont az elemzők kevéssé tehetnek. Ha el is fogadjuk ezt az érvelést, akkor is probléma, hogy az elemzők ügyfelei: a befektetők, kis- és nagyrészvényesek egyaránt abban a való világban élnek, ahol viszont az a való-Enron van, amely igenis rosszul működött, és ez meg is látszott a részvény árában. A részvény már hosszú idő óta esett, amikor még az elemzők stabil vételre ajánlották, nem láttak ugyanis negatív jeleket a vállalkozás működésében - ezt próbálta eltakarni az Enron-vezetőség. Ezért az elemzők láthatólag nem vonhatók felelősségre, szakmai tudásuk javát adva készítették el az elemzéseket, a számukra hozzáférhető számok alapján. Csak mindez nem vigasztalja a befektetőket. A részvény hosszú-hosszú hónapok óta esett, és egyre erősödő vételi ajánlatok érkeztek, hiszen a társasággal kapcsolatban nem láttak gondokat. Rendkívül súlyos pénzeket vesztettek azok, akik nem technikai alapon kereskedtek (legalább részben), hanem teljesen a fundamentális elemzői vélemények szerint - függetlenül attól, hogy az elemzőket vétlennek tartjuk-e. A részvénybefektetés végső célja az árfolyamnyereség, kisebb részben az osztalék, és ehhez az elemzői jelentések eszközök. Az elemzők nem tudták elérni azt a célt, amiért dolgoztak, ugyanis nem sikerült megvédeniük ügyfeleiket a nagy veszteségtől, mi több, erőteljes vételi megbízásaikkal maguk hajszolták az ügyfeleket a nagy veszteség felé. 

Enron 1999. május-2002. május heti grafikon (forrás: www.bigcharts.com)
Legutóbbi záróár: $0.17 

(Folytatása következik!)

Melior

2002.05.20.

Melior korábbi cikkei: 

A piacnak mindig igaza van (1.-4.  rész)  1  2  3  4

Day trader őrület

A hatékony piac elmélete

A pánik ereje

Befektetés vagy szerencsejáték?

A Nasdaq gyöngyszemei: NetJ.com

A Dow Jones évszázada (1.-2. rész) 1  2

 

Főoldal      Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva