Főoldal    Startvonal

Kezdőknek: Oszd meg? (1. rész)

Általánosan elismert kockázatcsökkentő tényezőnek tekinthető az egyszerre több különböző részvény birtoklása: ezt nevezzük diverzifikációnak. Viszont ez csökkenti a nyereséget, ha egy részvényünk nagyon emelkedik, a többi kevésbé. Ilyen esetben milyen jó lenne, ha minden pénzünk abban az egy papírban lenne. Ez a koncentráció. Előnyökről, hátrányokról bővebben a cikkben.

Minden befektető szembe találja magát avval a problémával, hogy kockázattűrő képességéhez mérten vajon hogyan építse fel portfólióját, érdemes-e csupán egyetlen vagy csak nagyon kevés részvényt tartani, vagy egy szélesebb bázis esetleg jobban jövedelmez? A diverzifikáció és koncentráció alapkérdéseiről esik szó ebben az írásban.

Diverzifikáció

A diverzifikáció a befektetés területén azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló (illetve a befektetésre fordítandó) pénzt  különböző instrumentumok között osztjuk meg. Ezek lehetnek pusztán részvények, de ugyanígy diverzifikáció az is, ha a pénz egy részét állampapírba, kötvénybe, befektetési jegybe tesszük. A diverzifikáció csökkenti az egyes instrumentumok által vállalt kockázatot, hiszen az egyes instrumentumokat befolyásoló esetleges negatív hatások nem feltétlenül hatnak ki a portfólió minden tagjára, így az összesen vállalt kockázat alacsonyabb az egyes instrumentumok külön-külön vállalt kockázatánál. Ha létrehozunk egy 10 részvényből álló portfóliót, és az egyik részvény egy év alat értékének felét elveszti, akkor portfóliónk még mindig jól teljesíthet, hiszen az adott részvény mindössze 10%-os súlyt képvisel a „részvénykosarunkban”. Így az adott részvény rossz szereplése nem okoz akkora kárt, mintha csak azzal az egy részvénnyel rendelkeznénk.

A befektetésre szánt pénzünket így ügyesen tudjuk megvédeni a kellemetlen hatásoktól, de azért a diverzifikáció is hordoz magában hátrányokat. Éppen a kockázatcsökkentés miatt, ami rossz piaci körülmények között áldás lehet, egy-egy részvényünk kiugróan jó teljesítménye viszont éppen annyira mérsékelt hatással van a teljes befektetési állományunkra. Másrészről pedig minél több instrumentum birtokosai vagyunk, annál nehezebb követni, hogy egy-egy részvény mit csinál.

Mindezekkel együtt elmondható, hogy a diverzifikált portfólió kitűnő megoldás lehet a hosszabb távra, körültekintően, a lehető legkisebb kockázatot vállalva történő befektetés számára. Azok számára, akik kevesebb pénzzel rendelkeznek, nem ajánlható, hogy építsenek ki egy széles portfóliót, viszont ideális megoldás lehet a befektetési jegyek vásárlása. A befektetési alapok ugyanis pontosan egy megfelelően diverzifikált portfóliót „szállítanak”, az abba történő befektetés pedig a jegytulajdonosok számára nagyon kis tőkével is megoldható.

   Diverzifikált portfólió előnyei:

  • Alacsonyabb kockázat

  • Hosszú távú befektetés esetén megfelelő hozam

   Diverzifikált portfólió hátrányai:

  • Kimagasló hozam elérése viszonylag nehéz

  • Nehezebb a sok részvény folyamatos nyomonkövetése

  • A portfólió kiépítése költséges

A következő részben a koncentráció jellemzőiről esik szó.

(Folytatása következik!)

-TS-

2001.04.18

 

Főoldal    Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva