Főoldal
      Startvonal

Canslim stratégiája a gyakorlatban (7. rész)

Canslim lépésről lépésre mutatja be az általa kidolgozott stratégiát élesben, hogy hogyan tudjuk menedzselni megvett részvényünket, hogy a lehető legoptimálisabban alakuljon nyereség-veszteség mutatónk.

Kapcsolódó: Canslim stratégiája a gyakorlatban (6. rész)

Eladtam. Nyereség realizálása: de szép is az! Meg kellett ugyan dolgozni érte, ez igaz, de még az sem mondhatom, hogy olyan igazán megizzadtam volna. Az OTP tejel, ahogy kell. Úgy érzem, ez most valóban mintaszerű tranzakció volt, még akkor is, ha nem értem az út végére, ugyanis maradt még papírom természetesen. Mivel azonban a pozíció innentől már semmiképpen nem fordulhat veszteségbe, talán elmondható, hogy ilyen egyszerű stratégiával, amit ezúttal követek, mégis milyen szép profit érhető el. 

Fontos megjegyezni azonban, hogy a profitot nem a stratégia, hanem a tőzsdei folyamatok eredményezik. A stratégia legfőképpen arra jó, hogy a befektetési elképzelést szigorú mederben tartva sikerüljön egy pozícióból a lehető legtöbbet kihozni. Több nem kívánható. Ha a széljárás rossz, akkor egy kismértékű veszteség is nyereség egy nagymértékű veszteséghez képest, ha pedig a széljárás kedvező, akkor a cél a lehető legnagyobb nyereség elérése. Ha tehát egy stratégiával veszítünk, akkor az nem elsősorban a stratégiát minősíti. Eső piacon a legjobb stratégia sem tud nagy hozamokat biztosítani, ha a részvény lefele megy, a vételek nem tudnak komoly nyereséget termelni. Ilyen esetekben a stratégia védekező részei vizsgáznak, a pozíció lezárások, stop-loss stb. Ilyenkor hiba  számon kérni, hogy miért nem nyertünk: nyerni emelkedő piacon kell. (Pontosítva: ilyenkor hiba számon kérni, hogy long stratégiával miért nem nyerünk. Az, hogy egy short stratégiát alkalmazva ilyen időszakokban is lehet nyeni, a long stratégiát nem minősíti!)

Viszont ha emelkedik a piac, akkor az alkalmazott stratégia nyereségbiztosító képessége jól tesztelhető. Egy stratégia lehet persze absztrakt kifejezés, úgymint alkalmazott módszerek összessége, nem csak egy konkrét megvalósulás. A mostani esetben én is lényegében két különböző stratégiát használtam fel. Először egy kiválasztási stratégiával meghatároztam a részvényt és a belépés időpontját, majd már egy másik, menedzselési technikával végrehajtottam a vételeket és eladásokat, karbantartottam a pozíciót. Ebben a cikksorozatban igazándiból a menedzselési technikát részletezem, néhány szó erejéig azonban (legalább főbb vonalaiban) a kiválasztási metodikáról is szóltam, az OTP tranzakció kezdetén.

Vissza a számokhoz: az előző írásban az eladási szint 18100 és 18900 között volt meghatározva. A tegnapi nap 18100-at átlépte a részvény, és mivel a nemzetközi hangulat nem látszott túl bíztatónak, ezért aztán nap közben 40%-nyi OTP részvényt 18 000 Ft-on eladtam.  

Ami következik:

Eladási ág, 2. lépés:
Átlagárhoz viszonyított 25-30%-nál fenmaradó mennyiség 50%-ának eladása. (Ez a második 33%)
Követő Stop-loss igazítása: +15-20%-nál 50%-eladása, ha visszaesik, illetve +8-10%-nál másik 50% eladása.
Ekkor +10-12%-ot nyeremény akkor is van, ha az ár visszaesik.

Először is a stop-loss-t felhúzom egyrészt 17200 Ft-ra, másrészt 16600 Ft-ra (16435 a bekerülési, azaz átlagár). 17200-nál a megmaradt 60%-os pozíció felét, további esés esetén 16500-16600-nál (talán magasabban is) a másik felét is eladom. Látható, összeségében már nyertem az üzleten!

Következő eladási szintemet 20 ezer forint környékére állítom be! Az átlagárhoz viszonyított 25%-os emelkedés 20 500 Ft körülre alakulna, én azonban már kerek 20 ezer forinton is az eladói oldalon fogok állni a meglévő mennyiség 50%-ával. Vajon eléri-e azt a szintet? Most mindenesetre nagyon távolinak tűnik... 

Az az igazság, hogy e pillanatban kicsit kétkedő vagyok evvel kapcsolatban. Rövidebb távon talán inkább benne van egy korrekció mint egy újabb jelentősebb felfutás, és az a véleményem, hogy  hamarabb fogok 17200-on eladni mint 20 ezernél, mégsem tehetem meg, hogy most kiszálljak!

Figyelem! Ez fontos rész! Ha egy stratégia pontosan megmondja a be- és kiszállási pontokat, akkor azok szerint kötelező játszani, és tilos ad hoc módon, belső indíttatás alapján cselekedni! Most ugyan azt érzem, hogy talán érdemesebb lenne a teljes pozíciót lezárni, a stratégia azonban mást mond. Lefele és felfele is megvannak a kilépési pontok. Pillanatnyi érzésekre hagyatkozni azért nem szabad, mert egy-két nap múlva már teljesen másként értékelhetem a dolgokat! A stratégia azonban mindig racionális megoldásokat kínál. Ha egy stratégia szerint játszunk, akkor nem szabad annak szabályait megkerülni. (Más módon nem is tesztelhető egy módszer.) Ezért tehát én is csak az előírt mennyiséget adtam el (na jó, egy kicsit többet, 33% helyett 40%-nyit). (Még egy közbevetés: természetesen a tőzsdézésben a megérzésnek is nagy szerepe van, ezt nem vitatom.)

Nincs más dolgom most, mint tovább figyelni a papírt, és bízni abban, hogy a szép emelkedés nem törik meg. De ha mégis, akkor majd a megjelölt árszinteken cselekedni fogok (stop-loss szintek), szerencsére a pozíciót nagy baj már nem érheti. 

OTP tranzakció Canslim-stratégiával

Vétel:  

1. lépés: 15950 (30%-nyi mennyiség, 2001. november 22.) 

2. lépés: 16300 (40%-nyi mennyiség, 2001. december 10. )

3. lépés: 17100 (30%-nyi mennyiség, 2002. január 9. )

 

Eladás:  

1. lépés:  18000 (40%-nyi mennyiség, 2002. január 16.)

Tervezett 2. lépés:  20 000 Ft-on fennmaradó mennyiség 50%-a (teljes befektetett mennyiség 30%-a)

 

 

Átlagár: 16435

Stop loss szint: 50% 17200-on, 50% 16500-16600-on (előző szint: 50% 16400-16435-on, 50%-15600 )

 

 

Canslim

2002.01.17.

Főoldal      Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva