Főoldal

Canslim stratégiája a gyakorlatban (4. rész)

Canslim lépésről lépésre mutatja be az általa kidolgozott stratégiát élesben, hogy hogyan tudjuk menedzselni megvett részvényünket, hogy a lehető legoptimálisabban alakuljon nyereség-veszteség mutatónk.

Az első három rész egy Zalakerámia tranzakció volt még ez év februárjából. Időközben volt több kisebb-nagyobb adásvétel és jónéhány daytrade. Hosszabb távú pozíciók menedzselésére használt stratégiámat (Canslim stratégiája) azonban nem igazán tudtam, vagy csak nagyon "gyors" játszmákkal használni. Most viszont látok esélyt egy nagyobb pozíció kiépítésére és abból nyereség realizálására. Tartson tehát velem, akit érdekel, hogy hogyan fogom kiépíteni a pozíciót, menedzselni azt, és a végén bekaszálni a nyereséget... (legalábbis ebben bízom!)

Akkor, kezdjük!

Mi is az első teendő? Legelőször is találni kell egy olyan papírt, amiben hosszútávon is bízok, és azt érzem, hogy ez a papír egy tőzsdei fellendülés esetén a legjobban emelkedők között lesz. Ehhez az kell, hogy a belépés idején mind technikailag mind fundamentális szempontból ígéretesnek tűnjön.Nem kell igazán alapos fundamentális és nagyon komoly technikai elemzés, én magam meg fogok elégedni egy felületes áttekintéssel, de fontos, hogy a papír mindkét szempontból vételi jelzést adjon. 

Igazándiból az a legjobb, ha a részvény már szinte kiszúrja a szemünket, annyira vételért kiált. Én most találtam egy ilyen papírt, és el is kezdtem a vásárlást.

Tehát a menet a következő:

1. Részvény elemzése fundamentális és technikai alapon

2. Canslim stratégia alapján pozíció kiépítésének megkezdése.

Kezdjük akkor az elején.

Egyáltalán, melyik részvényt is találtam meg?

Az OTP-t.

A főszereplő már megvan, most jöjjenek az elemzések.

Fundamentális oldalról az OTP a magyar részvények között kiemelkedően jól teljesít, az eredménynövekedés impozáns és stabilnak tűnik, meggyőző, hogy évek óta képes lényegében negyedévről negyedévre javítani. 

Most nézzük az egyéves grafikont. 

OTP egy éves grafikon (kép: portfolio.hu)

Alig 10%-ra áll az évi csúcsártól, nagyon szép emelkedés után. Várható-e visszaesés az ellenállási pontokról? Én arra voksolok, hogy az ellenállási pontokon (16 és 18 ezer Ft), át fog törni a papír. Bízok a jó decemberben és januárban, amikor is inkább felfele várom a tőzsdét, esélyt adva a keményebb ellenállások áttörésére is. Titkon 20 ezer forint feletti árfolyamot várok. 

Fontos még, hogy a 200 napos mozgóátlag fölött áll jócskán, ami szintén ígéretes. 15500 forint most már alulról "védi" a pozíciót, így 16 ezer körüli vétel semmiképpen nem tekinthető kockázatos lépésnek.

Akkor most jöjjön maga a stratégia alapján megvalósított pozíciónyitás:

1. lépés: 
Az adott részvény megvásárlására fordítandó pénz 20%-ából vétel. 
Stop-loss -5-8%-nál. (Általában -5%-nál eladom a felét, -8-10%-nél a másodikat: -7,5% ez összesen a pénz 20%-ára, azaz 1,5% a teljes pénzre.)
Ha jó irányba mozdul el, akkor jön a 2. lépés, további vétel.

Én 30%-nyi papírt vásároltam, az elrendezés 30-40-30 lesz. Az eredmény kijövetele óta fokozottan figyelem a részvényt, de belépni addig nem akartam, amíg nem érzek vételi érdeklődést. Ma ez megtörtént, ezért 15950 Ft-ért vásároltam  az OTP pozícióra szánt pénzem 30%-ányi mennyiséget. A tervezett OTP pozíciót a teljes tőkém 80%-ának nagyságára tervezem.

Stop loss szint így 15150 körül alakul, a második vásárlást pedig 16700-ig kellene véghezvinnem, én 16300 körül akarok venni. 

A játszma elkezdődött, bemondtam a bankot!

Canslim

2001.11.22.

Korábbról: Canslim stratégiája a gyakorlatban (3. rész)

 

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva