Főoldal

Canslim stratégiája a gyakorlatban (2. rész)

Canslim lépésről lépésre mutatja be az általa kidolgozott stratégiát élesben, hogy hogyan tudjuk menedzselni megvett részvényünket, hogy a lehető legoptimálisabban alakuljon nyereség-veszteség mutatónk.

Kapcsolódó: Canslim stratégiája a gyakorlatban (1. rész)

Gyorsan pörögnek az események. Míg szerdán még úgy tűnt, hogy a kezdeti Zalakerámia csomagot is likvidálni kell,  csütörtökön elérte a vételi célárat (inkább céltartományt) a papír, ezért a kitűzött mennyiséget megvettem belőle.

A 2. lépés kritérium az, volt, hogy  +5%-on belül további 40% vétel. Mivel az első vásárlási ár 2700 Ft volt, ezért a 2. vásárlást 2700 fölött, max. 2835-ig meg kell ejteni. Csütörtökön épp figyeltem a piacot, és egészségesnek tűnt a Zalakerámia, ezért amikor kirántották 2750-ig, eldöntöttem, hogy a 2. lépést megteszem.

A 2. lépés szerint 2730 Ft-os átlagáron újabb 150 db Zalakerámia részvényt vásároltam. Ennek értéke 410 ezer Ft.

Így jelenleg 150+75=225 darab részvényem van, 2720 Ft-os átlagáron.

A teendők a Canslim stratégia szerint most a következők:

A leírt stratégia szerint most a stop-lossot (a feltétel nélküli eladási szintet) fel kell húznom az első vétel szintjére, ami itt  2700 Ft. Ott kellene eladnom a teljes mennyiség felét. Ez azonban a mai záróárhoz viszonyítva mindössze 1,5%, a bekerülési áramhoz képest meg még kevesebb. Ezért, mivel a 2. szintet az elsőhöz közel nyitottam meg, ökölszabályként alkalmazom azt a megoldást, hogy a stop-loss szint nem lehet 3%-nál közelebb a bekerülési árhoz. Ekkor ugyanis a legkisebb korrekció is kilökne a pozícióból. Így a stop-loss szintet kb. 3%-nál a bekerülési ár alatt, 2645 Ft-ban határozom meg. Ha tehát a papírt nem tudja megtartani a 2650-es (véleményem szerint erős) ellenállás, akkor ott valami gond van, ezért akkor a pozíció felét eladom: pontosan 113 db részvényt.

A fenmaradó részvényekre a stop-losst az 5%-os minuszküszöbnél határozom meg, ez pedig 2585 Ft.

Így a veszteségem maximálisan 8475 Ft lehet az első csoport részvényen, és 15120 Ft a második csoporton. Összesen 23600 Ft-ot veszíthetek a teljes részvénymennyiségre (+ jutalék), ami a teljes befektetett tőkémre vetítve kb. 4%. Ez most egy kritikus pont, ha innen visszahanyatlik a részvény, akkor sajnos ezt a veszteséget el kell könyvelnem. Viszont most már bizakodóbb vagyok, mint az előző írásban, igen-igen remélem, hogy ezt a tranzakciót sikerül nyereséggel befejezni.

De ha ezt biztosan tudnám, akkor ugye semmi szükség nem lenne semmifajta stratégiára.

A veszteséglimitálást megnéztük, ha azonban emelkedne, akkor a Canslim stratégia szerint jönne az utolsó, 3. vételi szint:

3. lépés: Kb. +10%-nál (esetleg +15%-nál ha túl gyors az emelkedés) 40%-nyi (illetve fennmaradó) pénzből vétel.

Ez a +10% nem az átlagáramat, hanem az első vételi szinthez viszonyított árat jelenti. Az első vétel 2700 Ft volt, azaz a 3. vételt meg kell ejtenem 2970 Ft-on belül. Mivel a 2. szintet elég jó áron nyithattam, most van idő várakozni. Leginkább az érdekel, hogy a papír meg tud-e bírkózni a 2800-as szinttel. Ha nem, akkor felesleges venni újabb adagot, mert akkor vissza fog esni. Ha igen, elég 2800 Ft felett venni az utolsó mennyiséget. A 3. vétel egyébként 390-400 ezer Ft-ért történhet meg.

 
Zalakerámia grafikon év elejétől

Felmerülhet a kérdés: Mit teszünk akkor, ha az egyik stop-loss árat (2645) megüti a papír, de utána nem esik tovább, hanem megint emelkedni kezd?

Az alap stratégia nem tartalmaz erre kitételt, de a megoldás a következő:

1. Első stop-loss árnál eladjuk a 50%-nyi részvényt. Ha utána, (mielőtt elérné a második stop-loss árat, ami véglegesen lezárja a pozíciót) visszafordulna, és emelkedésbe kezdene, akkor a 2. lépésben megadott +5%-on belüli 40%-nyi vásárlást az első stop-loss árhoz viszonyítjuk! Az pedig épp az első vétel árszintje, hiszen a stop-loss –5%-ra van beállítva! (Illetve most kb. –3%-ra, de nyugodtan leeht 5%-kal számolni visszavételkor) Tehát a példa szerint 2720-ig, és nem 2835-ig kellene  megvenni a 40%-nyi újabb adag részvényt. És még ebben az esetben is maradna 10%-nyi adag, amit a stop-loss elérésekor (2645 Ft) adtunk el. Ezt a 10%-ot hozzárakjuk a 3. tétel vásárlásához, azaz a 3. tétel ilyenkor nem újabb 40%-nyi részvényt, hanem ez esetben 50%-nyi adagot jelentene.

Ha tehát a stop-loss csak az első adag részvényt üti ki, akkor még van mód újból felépíteni a teljes pozíciót, tehát egy kisebb korrekció esetén nem rázódunk ki teljesen. Viszont ha a vételtől számítva 8-10%-ot esik a részvény, azaz mindent eladunk az előre meghatározott stop-loss szinteken, akkor a pozíciót lezártnak tekintjük, a tranzakció veszteséggel lezárva, onnantól már nem érdekel, hogy a részvény esetleg ismét emelkedni kezd. Ha tényleg csak egy korrekció volt az esés, akkor gondolkozhatunk esetleg újabb pozíció megnyitásán, de azt ismét az első lépéstől kell kezdeni.

A csata tehát folytatódik!

(Folytatása következik!)

Canslim

2001.02.09.

Főoldal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva