Főoldal     Startvonal

Első nap az iskolában: +354%!! - Berontott a Nasdaqra a BIDU - és ehhez kapcsolódó némi kereskedési útmutató daytradereknek 

+354%-os növekedéssel, 122 dolláron állt meg az első nap után a BIDU részvény kereskedése az amerikai tőzsdén. A növekedés hihetetlen egy nap alatt, a napi minimum ár 60 dollár, a maximum ár 151 dollár volt!
Canslim elemzi, hogy hogyan lehet kereskedni ilyen speciális helyzetekben.

A BIDU A Baidu.com céget takarja, Kína legnagyobb internetes keresőjét. A vállalatot a Google-höz hasonlíthatjuk a leginkább, a hatalmas lakosságú Kínában a keresőpiac  mintegy 45%-át birtokolja. Látva a Google eredményes üzleti fejlődését, valamint kitűnő tőzsdei szereplésést, sokan joggal gondolhatják/gondolhatták, hogy jó befektetési lehetőség lehet a részvény. Ám hogy jó trédelési lehetőség, az az első nap rögtön be is bizonyosodott.

4 millió részvényt bocsátottak ki, az első nap azonban több mint 22 millió darab fordult meg a parketten, mutatva a daytraderek jelenlétét.

A kibocsátási ár 27 dollár lett, a napi kereskedés viszont már 66 dollárról indult! Innen aztán a vevők irtózatós magasságba, egyenesen 151 dollárig vitték a részvény árfolyamát kevesebb mint 3 óra alatt!


Bidu 2005.08.05 - első nap (Forrás: www.bigcharts.com)

Ilyet azért ritkán lát az ember! És még ritkábban tud "lekereskedni", ami tulajdonképpen nem is baj. A túlzott volatilitás miatt ugyanis a látszólag egyszerűnek tűnő, a világ leggyorsabb meggazdagodását sejtető grafikon számtalan buktatót rejt magában. Az ilyen és ehhez hasonló játékokhoz nagy felkészültség szükséges, mert a bukás lehetősége óriási!

Legelőször is tisztában kell lenni avval, hogy egyáltalán mekkora pozíciómérettel lehet egy ilyen trédbe belemenni. Aki 5-10-20 ezer dolláros pozíciókat vesz fel daytrade-ben, az könnyen gondolhatja, hogy itt mekkorát kaszált volna. Egyszerű csak kiszámolni: 80 dolláron veszek, 120-on adok, ez 50%, azaz 5 ezer dollár néhány óra a latt! Valóban szép eredmény lenne az 5 ezer dollár, csak éppen tilos normál pozíciómérettel bevállalni egy ilyen hipervolatilis napot! Az extrém áringadozás nem ellensége a trédernek, ha megfelelő a pozícióméret. Az 50%-ot elvileg meg lehetett fogni, de nem volt szabad normál pozíciómérettel játszani a túlontúl nagy kockázat miatt.

Mit jelent a túlontúl nagy kockázat? Azt, hogy aki normális körülmények között 10 ezer dolláros pozíciót vesz föl, az ehhez társít egy elfogadható stop-loss méretet, ahol veszteségben kiszáll a pozícióból. Ezt különbözőképpen be lehet állítani, de daytrade-ben néhány százaléknál nem lehet több, vagy ha pénzösszegben nézzük, akkor néhány száz dollár. (Ez nyilván pozíciótól függ, aki 50 ezres pozíciókkal dolgozik, annak minden érték nagyobb, de az elv megegyezik.) Szóval, az a néhány száz dolláros stop-loss szint szinte azonnal kibuktatta volna a trédert a BIDU-ból, bárhol is szállt volna be. A kereskedés eszelős volt; egy 80-as beszállás után fél perccel az ár 78 alá csúszott, majd egy perc múlva 81 volt, újabb egy perc és már csak 77. Komolyan, itt ki tud normál pozíciómérettel bentmaradni? Mert nem szabad elfelejteni, hogy egyébként bármikor bejöhetett volna egy erős eladás. Tehát 80-on veszek, 77-en nem idegeskedek, és lehet, hogy 5 perc múlva már 70-en van az ár. Akkor mi lett volna a 10 ezert dollárral? Mert 70-en már beragadt volna, aztán ha tovább csúszik?... Ne feledjük, a kibocsátási ár 27 volt, a minimum ár 60! 80 dolláron  beszállni utólag okos döntés lett volna, de akkor és ott, a pillanatonként változó árak tengerében csak egy posszibilitás volt a nyereség, akár 5 vagy 10% is oly' távolinak, szinte elérhetetlennek tűnt, és kőkemény munka, nem pedig meggazdagodás! 80-on ugyanúgy hihető volt a vissza 60-ig forgatókönyv mint a föl 100-ig, sőt.. A munka, a verejték, a játék a valószínűségekkel, ez a legfontosabb, ami utólag a grafikonról nem olvasható le. Az, hogy ott, abban a pillanatban nem tudható, vajon záráskor 45 lesz-e az árfolyam?!

Ezek miatt fontos, hogy a normál mennyiségnél jóval kisebb pozícióval szálljunk be az ilyen részvények kereskedésébe. Nagyon sok hasonlóan alacsony likviditású részvény van, amelyekkel egyébként jól lehet daytradelni, ha az ember jól választja meg a pozícióméretet. Ugyanis a kisebb pozíció automatikusan nagyobb stop-lossra ad lehetőséget, ha ugyanúgy néhány száz dollár a maximum veszteség mint pl. a likvidek esetében. Így a célár is lehet nagyobb, hiszen a tágabb spread-ek (vételi-eladási ajánlatok) miatt az ár is jobban megy, több százalékot lehet "kisajtolni" a részvényből (gondoljunk itt például a Fotexre vagy az FHB-re mint magyar példára, amelyeknél szintén óvatosan kell bánni a napon belüli pozíciómérettel, mondjuk a MOL-hoz viszonyítva).

A BIDU esetében tehát egy 1/3-nyi, 1/4-nyi pozíció lehetett kivánatos. Ekkor a stop-loss-ot is jelentősen lehetett növelni, és így már nem is estünk volna ki a vagdalkozás közepette. Ráadásul, ha már van nyereség a pozíción, és a stop-loss felhúzható 0 körülire (pl. 85 fölött, ha 80 volt a belépési pont), esetleg egy újabb, az eredetinél kisebb pozíció is nyitható, így maximalizálva az esetleges nyereséget. De ismét hangsúlyozni kell, hogy az ár össze-vissza ment, mégha a nagy százalékos növekedés miatt ez a grafikonon nem is látszik! Egy szituációban 100-ról is úgy ment le 95 alá,  hogy az embernek arra se volt ideje, hogy az egér gombját megnyomja.

A fent vázolt veszélyeknél azonban van egy még sokkal nagyobb: ha nem a jó irányba nyitunk pozíciót! Például miért ne shortoltuk volna meg a BIDU-t mondjuk 80-on? Nem eleget ment föl? Nem volt túl magasan? De. Ott, akkor, abban a pillanatban nehéz eldönteni, hogy melyik a helyes út, és aki jól tudja eldönteni, az lesz a nyerő, aki nem, az lesz a vesztő.

Viszont nem mindegy, hogy a vesztő mennyit veszt. Alapvető érdek, hogy minél kisebb legyen a veszteség, ha valamit nem csinálunk helyesen. Ezért is fontos, hogy ilyen nagyon ingadozó részvényből ne vegyünk annyi darabot, amennyit általában szoktunk, mert ha pl. 80-on shortolunk, és 2 perc múlva az ár 90 dollár, akkor igen-igen nagy a baj. Baj van akkor is, ha csak negyed pozíciónk van, de a baj mégiscsak negyedakkora! Míg negyed pozícióval is összeségében szépet nyertünk volna, ha jó az irány, viszont a szokott körülit veszítjük, ha stop-loss van, és nem annál jóval nagyobbat. Egy MSFt shortnál elképzelhetetlen, hogy ne tudjunk jól kiszállni veszteség  esetén, de a BIDU-nál nagyon nehéz, ha rossz a szitu. Főként azért is, mert egy 80-as shortnál 90 dolláron az ember rosszul érzi magát, de abban bízik, hogy ha nem is jött össze a dolog, azért 85 dollárig csak visszajön az ár. Aztán 95 dolláron már nagyon torokszorító a monitor előtt ülni, és végül 100 dolláron feladni mindent, és a lehető legrosszabbkor kiszállni, 20 dolláros minusszal! 20 perc alatt lehetett bukni 2500 dollárt a 10 ezerből egy rossz shorttal, ha teljes mennyiséggel játszottuk volna meg. Ha azonban csak 2500-zal shortolunk 80-on, és csak 100-on szállunk ki, a veszteség mértéke "csak" 620 dollár. Nyilván ez is sok, még a hagyományos veszteségekhez képest is, de talán könnyebb ezt visszahozni, a 2500 egyszerűen tragikus lenne!

Összegzésként: a csodálatos grafikon eltakarja azt a mikrovilágot,amiben létrejött. Az pedig munka, izzadság, vér. Sok vér is elfolyt pénteken a Nasdaq-on, nem csak új vagyonok születtek. Az a fontos, hogy 1 nap, 1 pozícióval ne tudjunk elbukni esetleg több hónapos nyereségeket, viszont ha szeretünk daytradelni, akkor nem igaz, hogy nem szabad egy BIDU-ban trédelni. Szabad, csak nagyon óvatosan, nagyon körültekintően, felkészülve a nagy volatilitásra. Az ellen pedig a legjobb eszköz a kis pozícióméret, tágabb stop-loss. De ha elérte a stop-loss-t, akkor ki kell szállni, még akkor is, ha csak nagyon rossz áron tudjuk megtenni - a rossz ár ugyanis benne van a hipervolatilitásban, evvel előre számolni kell.

A jutalék? Ez komoly kérdés? Illikvid részvényeknél a jutalék marginális kérdés, a hozam és a tartható stop-loss a lényeg, aki azért vesz fel nagyobb pozíciót, hogy kisebb legyen a jutaléka...az már eleve vesztésre van ítélve. A nagyobb pozíció miatt  ugyanis sokkal nehezebb mentálisan eladni stop-loss szintnél, mert a veszteség dollárban jóval nagyobb. Viszont ha nem szállunk ki stop-loss szinten, akkor meg a veszteség nőhet, mígnem a végén óriásira duzzad a realizált veszteség. És akkor rmeg mi értelme is volt felvenni a nagyobb pozíciót?

Canslim

2005.08.07.

Főoldal     Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva