Főoldal    Startvonal

Befektetés kevés pénzzel

Nem kell feltétlenül milliókkal rendelkeznie annak, aki el akar kezdeni tőzsdézni. Ami fontos, hogy semmiképpen ne szerencsejátéknak tekintse a tőzsdézését, és ne higgye, hogy abból a kevésből úgysem lehet veszíteni. Mind nyerni, mind veszíteni ugyanúgy lehet.

Kezdő befektetők számára a legelső, ám annál lényegesebb  gond az, hogy mekkora pénzösszeggel lépjenek a tőzsdére. Szükséges-e az összes megtakarított pénzt egyszerre befektetni, vagy először érdemesebb inkább csak kisebb összeggel próbálkozni?

Részvénybefektetést mindenképpen érdemesebb viszonylag nagyobb összeggel kezdeni, ellenben lényegében minimális összeget is érdemes már befektetési jegybe tenni. A különbség a brókeri jutalékban keresendő, ami befektetési jegy vételénél lényegesen kedvezőbb. Igaz ugyan, hogy ma már részvényvásárláshoz is lehet találni olyan brókercéget, ahol a brókeri jutalék igen kedvező, de általánosságban a vétel és eladás együttese legalább másfél százaléknyi jutalékkal terhelt. Ha még minimum díj is meghatározott az adott brókercégnél, akkor a helyzet még keservesebb lehet. Minél kevesebb pénzzel rendelkezik a befektető, annál inkább ajánlatos az olcsóbb jutalékokat kínáló brókercégek mellett kikötni, még akkor is, ha a biztonságérzet ezeknél a cégeknél alacsonyabb, mint a nagy, ismert neveknél. Ott biztonságban van ugyan a pénz, de ennek az árát nagyon is megfizettetik.

Nem könnyű annak reményében megtkakarítani a pénzt, hogy minél gyorsabban összegyűjjön egy nagyobb tétel, amivel el lehet kezdeni játszani, hiszen ez hosszú idő is lehet.  Minimális, akár néhány tízezer forintos megtakarítás esetén is már érdemes lehet befektetési jegybe tenni a pénzt. Minél kevesebb pénzt teszünk be, annál inkább érdemes avval minél kockázatosabbakat keresni, hogy ha sikerül valamifajta hozamot realizálni, az érződjön is. Egyedi, saját részvénybefektetésben 200-300 ezer forinttól érdemes foglalkozni, az alatt inkább a befektetési jegy éri meg.

Általánosan felvetődő kérdés, hogy ilyen esetben, azaz kisebb összeggel, érdemes-e kockázatosabb terepre vándorolni, mint egyébként tennénk?

A válasz határozott nem. A kis, volatilis részvények rendkívül nagy csábítást jelentenek, főleg a kezdők számára, mert látják, hogy 1-2 nap alatt 20-30%-ot lehet kaszálni az ilyen kis papírokon, és a kisebb pénzalapra pontosan a nagyobb százalékos nyereség jönne jobban. Ez igaz, de pontosan a kisebb pénzzel játszók azok, akik még csak próbálgatják a tőzsdét, és utólag ugyan látják, hogy mi történt, de sem előtte, sem a legelején nem, ezért ezekben a gyors vágtákban nem igen tudnak részt venni. Akkor vásárolnak, amikor a buli a csúcsára ért, és hamar nagy minuszba kerülhetnek. Ilyenformában a volatilitás a kezdők ellen fordul, és nem segíti a nagyobb pénzhez jutást, hanem szépen lassan még az a kevés is elfogy, amivel elkezdték.

Az a tanács tehát, hogy a kezdők ne könnyelműsködjenek a kisebb pénzzel sem, mert nincs olyan kevés pénz, amiből ne lehetne sokat veszíteni!

 

I-Valentino

2001.07.06.

 

Főoldal    Startvonal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva