Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

Merre mentek komputer részvények?

A Money.com oldalán sok érdekes tőzsdei cikk olvasható. Most a Tech Investor rovat PC-s részvények jövőjével foglalkozó írást ismertetjük, a teljes cikk a site-on olvasható (angolul). 

David Futrelle cikkében a Gateway minap bejelentett létszámleépítésétől indulva a nemsokára boltokba kerülő Windows XP-ig sok minden szóba került, de azt nem írta a szerző, hogy fektessünk ilyen részvényekbe.

A Gateway számítógép-értékesítéssel foglalkozó vállalat a minap 5 ezer főt érintő, - a teljes munkaerő mintegy 25%-a - létszámleépítést jelentett be. Az árfolyam erre emelkedésnek indult. Mekkorát emelkedett volna, ha a cég azt jelenti be, hogy minden munkásától megválik, és úgy ahogy van, felhagy a PC értékesítéssel, nem igaz?

Nem vitatható azonban, hogy rövidtávon valóban csak ez lehetett a megoldás.  A jelenlegi piaci környezetben elbocsátások és jelentős költségcsökkentés nélkül a jelenleginél is még sokkal nehezebb helyzetbe került volna a vállalat. Azonban a valódi gond ezekkel a lépésekkel nem oldódott meg: hogyan növekedjen egy cég egy nem növekvő piacon?

Úgy néz ki, a PC szektor számára az idei év a valaha volt legrosszabb lesz: Ez lesz ugyanis az első olyan esztendő, amikor csökkennek az eladási számok év-év viszonylatban. Erre nem volt példa az első PC eladása óta, és a sors fintora, hogy annak megszületsét éppen a napokban ünnepelhettük, 20 éves lett a PC. 

A Gateway számára mindezeken túl negatív tényező a Dell és más riválisok rendkívül erőszakos árcsökkentése is, ami odáig fajult, hogy az ultrahatékony Dell-en kívül minden más jelentős résztvevő az idén nem tud profitot termelni. A Dell eredménye is csak abból ered, hogy sikerült növelniük részesedésüket az eladási tortából, így végülis a szektortársak kárára tudtak ők is csak eredményt produkálni.

A fénysugarat sokan a hetek múlva megjelenő új Windows-ban, a Windows XP-ben látják. Úgy gondolják az optimisták, hogy mivel az új Windows a jelenleginél erősebb gépeket kíván, ezért sokan a gépük lecserélése mellett fognak dönteni, ami megmozgathatja az eladási számokat. Ez persze szép elmélet, csak nem biztos, hogy a mostani helyzetben be fog jönni. A Windows XP gyökeresen új funkciói (mint például a videokondferencia szolgáltatás) nem olyan természetűek, hogy megérje a fogyasztónak legalább ezer dollárt kiadni az új gépért. A felhasználók túlnyomó része szöveget szerkeszt, e-mailezik, szörfözget az interneten, amihez az elmúlt évek során vásárolt gépeik nagyon is megfelelnek. Az újabb nagy divathullámok, mint amilyen például a Napster, sem generálnak nagy gépszükségletet, ezért valsózínűbb az a vélemény, hogy mindezek miatt a PC eladások nem fognak igazán emelkedni az elkövetkező 1-2 évben.

Ha ez így lesz, akkor viszont az igazi üzletet nem az csinálja, aki most PC-részvénybe fekteti a pénzét, hanem az, aki az egyre olcsóbbá váló számítógépek közül vásárol. 

 

 

2001.08.30.

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.