Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (7. rész)

7. Sikeres játékos nem fél magasan vásárolni és alacsonyan eladni!

Mindig komoly nehézséget okoz, hogy például egy komolyabb emelkedés után érdemes-e még beszállni az adott részvénybe vagy ugyanígy, egy kiadósabbb esés után vajon törvényszerű-e a korrekció felfelé, vagy inkább a menteni a menthetőt elvet érdemesebb-e inkább követni és eladni az alacsonyabb áron is?

Nyilvánvalóan a helyes válasz helyzetfüggő. Sok esetben már valóban nem éri meg eladni/venni, mert a trend nem annyira hosszú életű és erős, hogy a vásárlás után még profitunk keletkezzen, viszont némely esetben éppen a villámgyors és nagyarányú emelkedés / esés a trend kezdete, és igenis nagyon nagy további mozgás következik be az adott árfolyamszintről. Általában ezek azok az esetek, amikor optikailag már drágának tűnik számunkra a papír, és félelmből nem vásárolunk, holott látszik, hogy komoly vevők vannak a piacon. Ilyenkor minden további emelkedés hihetetlennek és abnormálisnak tűnik, és azt gondoljuk, mindenki, aki azon az áron vásárol, bizonyosan nagyot fog veszíteni. És minden nappal ennek az ellenkezője bizonyosodik be.

Triviális példája ennek a történelmi csúcson való vásárlás kérdése. Átlagos befektető sohasem mer vásárolni, ha egy papír eléri és átlépi a történelmi csúcsot, mert az azonnali korrekció esetével számol, és meg sem fordul a fejében, hogy bizony, az adott szintről még nagyon sokat lehet emelkedni. Nem könnyű vásárlási megbízást adni ilyenkor, mert egészen egyszerűen nem látható, hogy a részvény hova tud emelkedni. Mégis, aki 1999-ben 1500 Ft áttörése után Matávba fektetetett, az majdnemhogy megduplázhatta pénzét, pedig szó szerint magasan kellett vásárolnia.

Hasonlóképpen, aki Synergont az akkori minimum áttörése alatt, 1500 Ft körül eladott, az sem tudhatta, hogy a papír meddig képes még esni, hiszen korábban még nem mozgott az adott szint alatt az árfolyam, de utólag könnyen belátható, hogy nagyon jó lépés volt, aki így tett.

Összegezve tehát igenis nagyon nagy nyereségeket lehet elérni avval, hogy az okos játékos nem fél saját magához képest magas áron vásárolni és alacsonyan eladni, még ha az ilyen döntések meghozatala nem is egyszerű! De hát senki nem is ígérte, hogy a sikerhez vezető döntéseket egyszerű lesz meghozni!

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.