Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (24. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

24. A sikeres kereskedés kulcsa ismerni önmagunkat és tűrőképességünk határait

Pszichológia. Önmagunk ismerete. Tűrőképességünk határai. Miért is kellene mindez? Elvégre csak egy kis pénzt akarunk keresni a tőzsdén…

Elsőre evidensnek tűnik, hogy egy-két hasznos szabály felállításával könnyen, egyszerűen lehet nyereséget elérni. Meghatározzuk az eladási pontot, a veszteségminimalizálási szintet, és csak ülünk kényelmesen a karosszékben, tekintetünket időnként a képernyőn villódzó számokra és grafikonokra szegezzük, és a legnagyobb nyugalommal szemléljük a gigászi csatát vevők és eladók között.

Csakhogy pontosan ez az, ami nem megy ilyen egyszerűen. Hiába van meg a belépési, kilépési pont, hiába tudjuk, hogy mikor mi a teendő, a képernyőn villódzó számok érzelmi reakciókat váltanak ki belőlünk, a gyorsan meginduló eladási, vételi hullámok és gyors változások mind-mind azonnali reagálást követelnének, szinte hallható, ahogyan a belső hang egyre erősebben követeli, hogy avatkozzunk be, tegyünk valamit, mert a folyamatok az előre eltervezettől eltérően alakulnak. És mivel nagy a tét, a pozíció nagyságával egyenes arányban tűrőképességünk is csökken. Ugyan még nem érte el az árfolyamcsökkenés a stop-loss szintet, van odáig még sok, de látjuk, hogy a részvényt elkezdték adni. Adják, adják, mit tegyünk? Elkezdünk számolgatni, hogy már most is mekkora a veszteség, mi lesz, ha eléri a stop szintet? Úristen, az még X ezer forint. És felötlik bennünk, hogy hát akkor minek is veszítsünk el annyit. Ha már egyszer vesztés van, akkor legyen minél kisebb, ezért abban a pillanatban döntünk: eladás! Rendben, megvan. Nem érte el ugyan a stop szintet, de hát tenni kellett valamit, láthatólag adták. Rendben, megnyugodtunk. Érdekes módon a részvény sem esik már úgy, sőt nem sokkal később mintha emelkedni látszana. Á, azt nem.

Pedig igen. Néhány perc, néhány óra vagy néhány nap, ki milyen időtávban játszik, és az adott részvény erősődésbe kezd. Gyanús lesz, hogy vége az eladásnak, ezt veszik! Veszik, de mi nem vagyunk benne. Kis várakozás, hogy valóban így van-e, de az árfolyamszalag nem hazudhat, emelkedik az ár. Elhamarkodott volt az eladás, akkor hát vissza kell venni. Beállunk vételre. Nem teljesül, tovább emelkedik. Módosítás, megbízás magasabb áron. Nem teljesül, tovább emelkedik, vétel piaci áron, megvan.

Mivel képzett tőzsdések vagyunk, ezért van stop-loss szint és van eladási szint is, van stratégia, minden. A részvény esni kezd. Hát ezt nem jó látni, de ha az előbbi percekben/órákban/napokban úgy vették, akkor baj nem lehet.

Esik tovább.

Nem probléma, ha esik, esik, messze még a stop szint...

Közel már a stop szint, de hát az előbb is fordult, akkor is felesleges volt eladni. Most több százezret akarunk nyerni, nem fogunk néhány százaléktól megijedni. Esik? Esik. Majd megfordul...

Talán ez a stop-loss szint túl magas, kicsit lejjebb állítjuk. Azt is áttöri. Várjunk még egy kicsit, csak megfordul. Másnap gap-pel nyitás lefele. Mi van itt, megint vesztés? Már sokkal lejjebb van az ár, mint a stop-loss szint, és egyszeribe eszünkbe villan, hogy mi, önmagunkat képzettnek gondolt játékosok, hogyan tehetjük meg, hogy nem adunk el stop-loss szintnél, hogyan fordulhat elő, hogy lejjebb visszük a stop szintet, ami tilos? Vajon mi zavart meg? Miért szerencsétlenkedünk? Mikor már nem bírjuk tovább, eladunk, sokkal a stop alatt. Nagy a bukás. Vajon miért nem sikerül?

Tudjuk, hogy hibát követtünk el, csak nem értjük, hogy miért. Pedig az ok egyszerű. Érzelem. Érzelmi döntések. Tűrőképességünk és önmagunk ismeretének hiánya. Azt hisszük, hogy könnyen tudjuk kezelni a piaci eseményeket, pedig nem. Megvan a stratégiánk, és mégis megszegjük, mert nem vagyunk tudatában annak, hogy a piac rendkívül erős érzelmi befolyást tud gyakorolni ránk.

Nagy munka, hogy megismerjük belső erőinket, illetve gyengéinket, de szükséges. A tőzsde érzelmi harc is: nekünk az a célunk, hogy betartsuk kialakított szabályainkat, a tőzsde pedig mindenáron el akar ettől tériteni minket.

Ne hagyjuk. Győzni csak külső, belső egyensúlyban lehet!

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.