Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (23. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

23. Jelentősebb nyereségből ne engedjünk vissza  50%-nál többet, ha ellenünk fordul a piac!

Nemcsak a veszteség kezelése igényel helyes döntéseket a tőzsdéstől, hanem bizony akkor is jól kell tudni dönteni, ha éppen nyereségben állunk. A piac ugyanis folyamatosan mozgásban van. Erős trendben kisebb kilengéssel, gyengébb trendben nagyobbal, de sohasem tudhatjuk, mikor fordul végleg. Ennek nagy hátránya, hogy vagy túl korán kirázódunk az egyébként jó irányban álló pozíciónkból, vagy túlontúl sokáig tartunk egy-egy olyan részvényt, amelyben végbement már a trendforduló. Mindkét szituáció esetén a nyereség csökken, és minél tovább várunk, annál nehezebb jó döntést hozni. 

A folyamatos mozgás miatt egyetlen stratégiai elem sem hozhat 100%-os eredményt, minden, és mindennek az ellenkezője is megtörténhet a tőzsdén — és meg is történik. Mégis, ha megfontoltan, stratégiai megközelítéssel tesszük meg lépéseinket, nem pedig emocionális, ad hoc módon, akkor hosszútávon magasabb nyereségességi szinten, optimális eredményt tudunk elérni. A cél pedig nem kell, hogy több legyen az optimális eredményességnél. Minél magasabb megtérüléseket, extrémebb hozamot remélünk egy-egy befektetéstől, annál nehezebben tudunk esetleges negatív változás esetén a kevesebbel is megelégedve kiszállni a pozícióból, elérve így azt, hogy egy trendfordulóba teljesen bele tudunk ragadni, visszaadva a piacnak sok hónapos felhalmozott nyereséget. Nem szabad! Szigorúan figyelni kell a pozíciót, követő stop szinttel (trailing stop-loss) a részvényárak emelkedésével párhuzamosan (shortolás esetén fordítva) a hirtelen esés következtében megvalósuló eladási szintet is növelni kell. A nyereség 50%-ánál többet visszaengedni semmilyen körülmények között sem szabad! Az sem kevés, hiszen a nyereség felének elvesztésével jár, de ismételni kell: rendkívül gyakori az abból fakadó bukás, hogy a magas remélt hozam miatt a befektető az esést látva nem az eladás, hanem a reménykedés mellett dönt, és látva a minél tovább tartó esést, annál inkább elkeseredetten ragaszkodik ahhoz, hogy az eredetileg elhatározott nyereségben száll majd ki. Végül a nagy nyereségből veszteség lesz, pusztán a rosszul felfogott alaphelyzet miatt. Ez pedig a túl magas átlagnyereségért való küzdelem, a könnyebben elérhető optimális eredmény helyett.

Nyilvánvalóan sok esetben a reményteljes várakozás, miszerint a részvény visszafordul, és végül eléri az eredeti célárat, beteljesül, hiszen a piac folyamatosan mozgásban van, és semmilyen tőzsdei „aranyszabály” nem működik 100%-ban. Ám mégha 10 esetből 10-szer be is következnék ez, az semmilyen mértékben nem garancia arra, hogy a következő 10 esetben pedig ne nagy bukás legyen a várakozás vége. A betartott taktikai lépések azonban 20 egymást követő, előre nem prognosztizálható árfolyamelmozdulás esetén is képesek átlagos nyereséget biztosítani, és a hosszútávú tőzsdei eredményességnek csak ez, és nem a vélt vagy valós indokok alapján történő reménykedés a záloga.

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.