Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (21. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

21. Szükséges, hogy legyen stratégiánk, amit mindig alkalmazunk, és minden körülmények között betartunk!

Stratégia, azaz valamilyen cselekvési terv szükséges a tőzsdén való sikeres szerepléshez, ezt itt a Tőzsdestratégiák oldalon már számtalanszor leírtuk. Egyszer-egyszer lehet szerencsés kézzel belenyúlni valamibe – de az még nem több szerencsejátéknál. Hiába boldog tőle a nyertes, a lottóöttöst elvivő szerencsés sem mondhatja, hogy  milyen profin lottózik: vakszerencsével nyert csupán. A tőzsdén ez idővel keményen visszaüt, hosszútávon elképzelés nélkül, leginkább a szerencsében bízva nem lehet nyerni.

Amikor stratégiáról beszélünk, sokan valami nagyon bonyolult, elvont és tankönyvízű szabályrendszert látnak maguk előtt, mások épp ellenkezőleg, mágikus jövőbelátási kísérletnek hiszik azok az erőfeszítéseket, amiket azok tesznek, akik egyfajta rendszerben tőzsdéznek. Szinte nyilvánvaló, hogy a tőzsdézők többsége (itt most kisbefeketetőkről, illetve egyéni játékosokról van szó, nem alapkezelőkről) nem használ semmilyen rendszert a megérzésen túl, azonban szinte borítékolom, hogy a legprofitábilisabb 20% valamilyen objektív szabályrendszert alkalmaz! (A megérzés persze szükséges – mindezek mellett!)

A stratégiának, módszernek, szabályrendszernek nem szükségszerűen kell bonyolultnak lennie. Sőt, a túlságosan komplex, számtalan paramétertől függő stratégia manuális alkalmazása nehezen kivitelezhető, igaz, számítógép segítségével ezek is használhatók. A tőzsdei fejlődés (mármint a befektetőé) első szakaszában érdemes minél egyszerűbb szabályokat alkalmazni. Kitűnő stratégia lehet az is, amit két egyszerű mondattal le lehet írni, sőt, azt gondolom, hogy évtizedekig profitábilisan lehet tőzsdézni olyan stratégiával, ami egyetlen tőmondatban leírható!

A lényeg ugyanis mindenkor az objektivitás. A szubjektív érzelmek kiküszöbölése, a cselekvés képessége a nehezebb helyzetekben is. Hogy a stratégia pont azt mondja meg, mit kell tenni, ha nem várt vagy nem kívánt irányba mennek a dolgok.

Fontos hozzátenni, hogy nem elég elhatározni, hogy ezt vagy azt a stratégiát használni fogjuk. Fontos, hogy használjuk is! (Ki lehet próbálni többfajta módszert, ez természetes, de mindig legyen a tarsolyunkban valamilyen!)  Általános az a viselkedésmód, hogy ha egy stratégia azt hozza eredményül, hogy azonnal el kell adni, noha veszteségben állunk, a befektető azt mondja magának, hogy igaz, igaz, be is tartom minden körülmények között a stratégiámat, de ez a konkrét helyzet most más... Más? Csak megmagyarázzuk magunknak, mert hezitálunk, hogy mit tegyünk. Mégse fogadjuk el teljesen a stratégiát, úgy érezzük, az pont most tévedne. Lehet. De ritkán van ez így. Ha egy stratégia 70%-ban jó jelzést ad, 30%-ban rosszat, akkor ez azt jelenti, hogy 70%-ban segített! Ha arrébb lökjük, akkor az adott eseménynél már nem fog tudni segíteni!

Bízzunk a stratégiában, jobban mint a saját képességeinkben! Miért? Mert a stratégia objektív, mi pedig érzelmek alapján döntünk. A tőzsde pedig erre nem éppen a legalkalmasabb hely...

A honalpon két teljes értékű, játszható, ugyanakkor rendkívül egyszerű stratégia van részletesen bemutatva (a Canslim stratégia és az Egyszerű Kereskedési Terv [EKT]), de fontos tudni, hogy stratégia létezik rengeteg, melyik egyszerűbb, melyik bonyolultabb. 

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.