Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (20. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

20. Soha ne engedjük a nagy nyereséget veszteségbe fordulni!

Sokszor előforduló szituáció, hogy a csillagok kedvező állása és természetesen saját ügyességünk eredményeképpen jelentős nyereségbe kerülünk a megvásárolt részvénnyel. Ez a jóleső érzésen kívül egyben megerősít minket abban is, hogy jó étzékkel, jókor végrehajtott vásárlásunk (helyesebben inkább tranzakciónk, elvégre lefele játéknál először eladás történik) bizonyítja, mennyire helyünk van a piacon. Ez így van. Joggal merül fel viszont a kérdés, hogy a pozíció tartása meddig ésszerű. A honlapon ismertetett stratégiák erre a kérdésre szabatos, pontos választ adnak – aki tehát konkrét stratégiával játszik, annak ilyen esetekben sem kell ad hoc megoldásokat alkalmazni. Aki viszont a pillanat hatása alatt vásárolt, annak a szerencsés nyereség esetén is komoly gondot okozhat, hogy hol adjon el.

A konkrét stratégiák cizellált, sokszor túlontúl bonyolultnak tűnő eladási szabályokkal rendelkeznek, aminek a követése első olvasatra talán nem tűnik  nehéznek, a való világban azonban mégiscsak az. E helyütt sem tanácsolhatunk azonban mást, minthogy a kidolgozott stratégiák segítségével érhető el leginkább optimális hozam. Ám most egy egyszerű, ökölszabályként alkalmazható tanácsot kívánunk adni: jelentősebb nyereségünket semmiképpen ne engedjük veszteségbe fordulni!

Egyszerű megoldás lehet, hogy huzamosabb ideig tartó emelkedés esetén az első jelentősebb (15-20%-os visszaesést) eladásra használjuk ki. Ekkor az árfolyam – a részvény minőségétől függően – valószínűleg még újra lendületet fog venni, ám egyrészt ez sem biztos, másrészt pedig egyszer bizonyosan nem fog megtörténni a visszakorrekció. Akkor pedig újabb, nagyobb és gyorsabb esés következik. Legvégső esetben akkor kell cselekedni, ha a nagy nyereségünk, ami „papíron” volt, teljesen elolvadt. Ezt persze nem volna szabad hagyni, csak sajnos stratégia nélkül mégis könnye előfordul, hogy nem teszünk semmit. Ha már eddig hagytuk is a körülményeket romlani, nem szabad tetézni a hibát egy újabb reménykedő korszakkal, hogy a vége forintosított veszteség legyen. Ez persze egy „nagyon nem szeretem” eladás – kezdők hibája, hogy nem is lépik meg. Nincs hozzá elég erejük.

Pedig ahhoz, hogy jól játsszunk, olyan lépéseket is meg kell tenni, amelyek szó szerint „fájnak”. Fizikailag. Aki nem bírja elviselni ezt a fajta fájdalmat, az még nagyon messze van a professzionális tőzsdézéstől.

A honalpon két teljes értékű, játszható, ugyanakkor rendkívül egyszerű stratégia van részletesen bemutatva (a Canslim stratégia és az Egyszerű Kereskedési Terv [EKT]), mindkettőben szerepelnek eladást segítő eszközök.

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.