Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (18. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

18. Minden körülmények között követni kell az előre meghatározott szabályokat!

Ha már eljutotttunk a tőzsdei kereskedés olyan szintjére, hogy magunk is látjuk, hogy valamilyen stratégiát mindenképpen szükséges használni, akkor is vissza-visszatérő probléma az adott stratégia, stratégiák alkalmazása, főként akkor, ha olyan külső-belső hatások érnek, amelyek a stratégia használatának szükségszerűségét nem támasztják alá.

Egyetlen stratégia vagy módszer sem lehet száz százalékosan sikeres, bár már ezt az egyszerű tényt is sokan nehezen viselik el. Vannak, akik egész életükben keresik a minden helyzetben tökéletes módszert, ezért viszont elvágják magukat attól, hogy sikeresek legyenek. Ennek az az oka, hogy amint egy módszer valamilyen piaci helyzetben nem mutatkozik eléggé hatékonynak, rögtön a módzsert magát kiáltják ki bűnösnek és azonnal le is cserélik egy újabbra. Azonban ezt is csak addig használják, ameddig valahol nem vall kudarcot, utána azt is lecserélik. Folyamatosan keresik az újabbnál újabb módszereket, de  sohasem tudják egyiket sem igazán alaposan kitanulni és alkalmazni, mert már ugranak az újabb után. Elvégre módszerek százai ismertek. Valóban van mód válogatni, értelme viszont csak annak van, ha már egy működni látszó stratégiát a játékos nagyon alaposan kitesztel, és használ is. Ezen stratégiákból az évek alatt az új  ismeretek és a játékos saját tapasztalatai alapján akár saját, új módszerek is kialakulhatnak, de a teljes módszerek gyors (le)váltása bizonyosan nem vezet eredményre.

Meg kell tanulni együtt élni a tőzsdei módszerek esetleges hiányosságaival. Nincs egyetlen tökéletes rendszer sem. Vegyük például a stop-loss szabályt, ami a tőzsdei stratégiák legtöbbjében szerepel valamilyen módon. Ha a szabály például azt mondja ki, hogy a bekerülési ár alatt 10%-kal el kell adni a részvényt, akkor ez elvileg nem teszi lehetővé a 10%-nál nagyobb veszteséget egy-egy tranzakcióban. De csak elvileg. A gyakorlatban  könnyen előfordulhat, hogy egy –6%-os állás után a részvény a következő nap reggelén rögtön –10%-ban nyit, így a veszteség anélkül lett 16%, hogy bármit tehettünk volna ellene. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon rossz-e a stratégiánk? A legnagyobb hiba ilyen esetekben a stratégiát hibáztatni, és azt mondani, hogy na, tesssék, ezért nem éri meg a stop-loss-ra játszani. Az extrém esetekkel együtt élni tudó játékos sokkal sikeresebb lesz, mint az, aki a valóban létező extrém esetek miatt egy teljes módszert kérdőjelez meg.

A használt rendszer szabályait minden körülmények között követni kell. Az extrém esetekből adódó esetlegesen nem várt veszteségeket pedig bőven kárpótolják a módszerek segítségével elért nyereségek.

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.