Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (17. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

17. A legnehezebb feladat az érzelmi döntések kiküszöbölése!

A sikeres kereskedéshez a legfontosabb láncszem maga a tőzsdéző. Nem a grafikonok, nem a fundamentumok, nem a beleérző kézség, nem a gyors cselekvés: hanem önnön magunk.

A felsorolt dolgok önmagukban rendkívül fontos tényezői a sikernek. De nem elegendőek. Ugyanis a végső döntéseket mi magunk hozzuk meg, és ez sok esetben a látszólag legjobb lehetőség elszalasztását vagy utólag nem is indokolható lépések megtételét jelenti. Hányszor mondtuk már utólag, hogy tudtuk, hogy az fog bekövetkezni, amit vártunk, mégse cselekedtünk. Vagy időnként feltesszük a kérdést: ugyan miért is vettem meg ezt a részvényt, amikor nem is hiszek az emelkedésében?

Ez a leglényegesebb kérdés. Hiába mutat bármit a grafikon, hiába tudjuk, hogy a részvény fundamentálisan jó, nagyon sokszor emocionális, érzelmi alapon hozott döntéseket hozunk. Minél kevesebb ilyen döntésünk van, annál jobb tőzsdézők vagyunk. Minél jobb tőzsdézők vagyunk, annál kevesebb ilyen  döntésünk van. Legjobb lenne tehát, ha szinte robotokként kereskednénk?

Valóban, a legjobb az lenne. Nézzük, miről is van szó!

Először is, ha van kereskedési tervünk, stratégiánk (márpedig ennek léte véleményünk szerint alapvető követlemény), akkor amúgy is annak alapján kell kereskedni. A stratégiák pedig sok mindenen alapulhatnak, lehetnek egyszerűek vagy rendkívül bonyolultak, de abban egységesek, hogy nem az érzelmi reakciókra épülnek. Ha pedig így van, akkor alapvető cél, hogy ne érzelmi alapon döntsünk. Ebből a szempontból tehát látható, hogy minden érzelmi döntés a stratégia elleni lépés, ami kifejezetten kerülendő.

Másik oldalról vizsgálva viszont, nézzük meg azt, hogy milyen hozadéka lehet egy-egy érzelmi alapon hozott döntésnek. Akár nyerünk, akár vesztünk, az érzelmi reakciók alapján hozott döntések nem reprodukálhatóak! Mivel nincs konzisztens döntési mechanizmus, bármiféle megfogható felépítmény az ilyen döntések mögött, sem az elért sikerből, sem az esetleges kudarcból nem lehet tanulni, nem lehet semminemű tanulságot levonni. Ennélfogva későbbi döntéseinknél ezen korábbi döntések nem tudnak segítségünkre lenni, így jószerivel értéktelenek. Mintha dobókockával dobnánk.

Ellenvetésként felhozható lenne esetleg, hogy mi van az éppen most zajló „vegyünk a pánikban” jellegű, érzelmi és pszichikai indokokkal magyarázott esetekben? Itt igaz, hogy aki érzelmei alapján döntött és vásárolt, az nyert. De ugyanígy nyerhetett az is, aki technikai alapon vásárolt, hiszen a papírok néhány nap emelkedés után technikailag vételi jelzést adhattak, és érzelmi reakciók nélkül is lehetett szépen nyerni. Sőt, itt éppenhogy az érzelmi reakció a nagyfokú félelem volt, azaz inkább a nem vásárlás látszott egyszerűbbnek „érzelmi oldalról”.

Nem könnyű minden esetben érzelemmentesen dönteni, de a nagy zsozsó akkor esik le, ha sikerül ilyen módon kereskedni.

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.