Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (16. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

16. Minden veszteséges üzletből lehet, és kell is tanulni!

Lehet-e pozítivan felfogni a veszteséget? Elvesztettünk x mennyiségű pénzt, ez semmiképp nem örvendetes. Ezt pozitívan felfogni nyilvánvalóan nem egyszerű dolog – pedig el kell jutni idáig!

Minden veszteséges üzletből lehet tanulni. Saját felelősségünk, hogy ezt megtesszük-e, de aki huzamosabb ideig nem teszi, annak a jövője a parketten nem lesz hosszúéletű. A veszteséges üzletet sokkal komolyabban kell venni, mint a nyereségeset. Ha sikerült nyerni, az örvendetes dolog, ezek szerint a játszott stratégia bejött, van ugyan még javítanivaló, de alapvetően jó az irány, evvel tehát nincs probléma. A veszteséges üzlet azonban sokkal keményebb dió. Utólag aprólékosan elemezni kell, hogy milyen hibát követtünk el mi magunk, mit kell a jövőben másként tenni, milyen jelzést értékeltünk helytelenül stb. Végig kell menni a kereskedés teljes menetén (előkészítés, piacra lépés, pozíciómenedzselés, lezárás) és minden lépésben alaposan át kell tekinteni a hibákat. Hibák pedig lesznek, sőt, többször visszaköszönő, már ismert hibákra is bukkanni fogunk nagyon gyakran. Ez nem baj, csak ilyen aprólékos, időt és energiát nem kímélő elemzéssel, és a hibák újra és újra elkövbetésével lehet olyan szintre jutni, amikor már egy adott játékszituációban azon vesszük észre magunkat, hogy „értjük”, hogy mi miért történik, és „érezzük”, hogy mi a helyes lépés, ráadásul előre. Ez hallatlan jó érzés, egyfelöl azért, mert csak így lehet konzisztensen a nyerő oldalon állni (és végülis ez a cél), másrészt pedig azért, mert ilyenkor jön vissza az a nagy munka, amit korábban saját magunk elemzésével töltöttünk.

Tapasztalat nélkül nem lehet tartósan nyerni, az előforduló kereskedési szituációkat a saját bőrünkön át kell élni ahhoz, hogy intelligensen, nyereségesen meg tudjuk őket játszani. Ez idő és tapasztalat. Ebből következően az is triviális viszont, hogy veszteség nélkül nem lehet tartósan nyerni. Ebből pedig az következik, hogy a veszteséget is a játék részének kell tekinteni, olyan ez, mint az elvesztett futballmeccsek. Bántóak, bosszantóak, de tanulni lehet belőlük, és a végén még a Bajnokok Ligáját is meg lehet nyerni, nem kell ahhoz minden meccset 100%-osra abszolválni.

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.