Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (15. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

15. Össze-vissza ne ugráljunk ki-be a piacon!

Nem lehet ritka, amikor először azt érezzük, hogy haladéktalanul vásárolni kell, nem sokkal későb pedig azt, hogy mégiscsak eladni, azután megint úgy tűnik, hogy elvonult az esőfelhő, ami ismét vásárlásra ösztönöz bármi áron, majd újabb eladás: és így végestelen végig.

A kérdés csak az, minek a mentén történnek ezek a vételek és eladások? Azért célszerű konkrét kereskedési szabályokat felálítani és azokat követni, mert azoknak pontosan az a legnagyobb előnye, hogy objektív és többé-kevésbé optimális vételi és eladási helyzeteket tudnak meghatározni, amelyek a gyors döntések esetén is rendkívüli mértékben tudják segíteni a befektetőt. Ráadásul mód van arra, hogy a piac adott állapotának megfelelő stratégiákat váltogassuk (folyamatosan emelkedő és trendnélkül mozgó piacokon például nem rossz megoldás külünböző stratégiákat alkalmazni), így elérve, hogy a legjobban alkalmazkodjunk a piachoz.

A reflexszerű vásárlások majd eladások nem vezetnek eredményre. Az ösztön és a hatodik érzék szerepét nem akarjuk lebecsülni, ezek is létező és fontos fegyverei egy tőzsdejátékosnak, de semmiképpen nem egyedüliként és kizárólagosan! Ha azt vesszük észre magunkon, hogy ide-oda ugrálunk a pozíciónkban a piacon már huzamosabb ideje, akkor ne a piacra legyünk mérgesek, hanem ismerjük fel, hogy az metodika nem gyümölcsöző. A brókerek persze szeretik az olyan ügyfeleket, akik elsőre nagy tételben vásárolnak, aztán ugyanennek a cáfolatára már borítanak is. De nem ez az út vezet a sikerhez. Persze ugyanígy rossz megoldás az is, ha elsőre veszünk, majd nem adunk el egyáltalán, bármi történjék is. Sőt, ez ha lehet még rosszabb...

Nem azt állítjuk, hogy nem lehet olyan szituáció, amikor a vásárlást követő 20. másodpercen rájövünk, hogy hülyeséget csináltunk, és inkább azonnal mindent eladunk. Nem, ez nagyon is komoly gondolkodásról, és bölcs belátásról tesz tanúbizonyságot. A probléma avval van, ha veszünk, majd eladunk, megint veszünk és megint eladunk, és közben nem történik igazán semmi a piacon. Elég szörnyű szituáció, amikor abszolút nem vagyunk ritmusban, és úgy mozgunk mint Koko Chacon ellen az ötödik menetben, miközben a piac teljesen más iramot diktál. Ilyenkor legjobb, ha megállunk, veszünk egy nagy levegőt és legelsőzör is a piacot figyeljük huzamosabb ideig, míg nem jön egy olyan vételi lehetőség, amit már a piac ritmusában tudunk kihasználni. Egyébként a hosszútávú sikeresség is ebben rejlik, ha seikerül elkapni a piac ritmusát, nagyon jó vételeket lehet eszközölni, és nagyon jó időben lehet lezárni. Akkor van baj, ha a piac maga is vonaglik, és a ritmus legkevésbé hasonlít a szambára, mint inkább egy döglődő medve utolsó lépéseire.

 

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.