Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (14. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

14. Sikeres tőzsdéző pusztán azért nem ugrik bele valamelyik részvénybe, mert nincs türelme a kivárni az alkalmat!

Nem véletlen, hogy jelenleg a legtöbben veszteséges Matáv pozícióban (is) ülnek. Ez sokuknál nem azért van, mert helytelenül mérték fel a piacot, rosszul ítélték meg magát a részvényt. Minél alacsonyabb szinten vásárolt valaki, annál gondosabban tervező, a tőzsdei alapszabályokkal többé-kevésbé tisztában lévő játékosról beszélhetünk. Mégis, nem lehetett jó a választásuk 40-50 vagy akár 60%-os esés után sem. Ha nem így lenne, most nyereséges pozícióban ülnének. Tulajdonképpen csak azt a hibát követték el, hogy nem volt több türelmük várni, az olcsó ár vételre csábíthatott sokunkat.

Pedig csupán azért vásárolni, mert valami olcsónak tűnik, nem túl eredményes stratégia. A kivárás, a megfelelő pillanat kiválasztása sokszor nagyon nehéz, idegörlő feladat, mert akár hónapokat is jelenthet. Bizony akár sok-sok hónapot kell arra várni, hogy a korábbi kedvenc részvény ismét vehető állapotba kerüljön. Vagy akár éveket is. Mégis, a puszta kivárás, a „semmit-nem-csinálás” ilyenkor sokkal jobban jövedelmez, mint a türelmetlen belekapkodás a piacba, mert ha a piac idegesen viselkedik, akkor nagyon nehéz kiszámítani, hogy mi lesz a következő lépése.

Aki persze szeret sokszor adni-venni, annak az ilyen időszakok nagyon nehezen telnek el, és nem is bírja megállni, hogy bele ne ugorjon, abban reménykedve, hogy talán mégiscsak pont akkor fordul meg az irány, amikor bevásárol. Ez ritka, ezért az ilyen teljesen ad hoc, csupán a türelmetlenség vezette vételeket nem igen kíséri nyereség, annál inkább veszteség. Aki úgy érzi, hogy nem bír ki egy hetet sem anélkül, hogy ne csinálna valamit, annak ajánlható, hogy sajátítsa el a rövidtávú kereskedési technikák fortélyait (daytrade – napon belüli, swing trade – néhány napos), mert azokban a játékmmódokban van mód akkor is kereskedni, amikor a közép- és hosszútávű pozíciók felvétele teljességgel lehetetlen.

A befektetési célzattal tőzsdézők kulcsszava pedig csak a türelem lehet, részvényt vásárolni akkor és csak akkor szabad, amikor a piaci hangulat is kedvező. Rossz hangulatban is vannak emelkedések, de ez vajon nem inkább spekuláció-e? A spekuláció pedig rövidtávú játék.

 A várakozási idő alatt is érdemes azonban közelről figyelni a tőzsdét. De még mindig érdemesebb az emelkedés beindulta után egy héttel beszállni, és így kisebb profitot szerezni, mint a feltételezett emelkedés beindulása előtt 1 héttel, amikor maga az emelkedés még nem látható, így aztán a valószínűsége is sokkal csekélyebb, mint egy már napok óta emelkedő részvény esetében. És mi van akkor, ha az emelkedés nem is történik meg? Hát esés! A kisebb profit pedig jobb a negatív profitnál, azaz a veszteségnél.

 

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.