Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (13. rész)

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

13. A stop-loss szintet kereskedés előtt állapítsuk meg, anélkül ne kezdjünk vásárlásba!

Amikor egy részvény megvételéről döntünk, már a vásárlást megelőzően alakítsuk ki a stop-loss szintet! Nem a kereskedés alatt kell kitalálni, hogy ha esni fog, akkor mekkora veszteséget engedünk, hanem azt már előtte pontosan tudni kell! Egy jól meghatározott stop-loss szint sokat érhet: engedi a kis korrekciókat, de megvéd a trendszerű esés következményeitől (emelkedésre játszva). A stop-loss szintek meghatározására többféle eljárás is létezik, a mechanikus százalék vagy összeg alapján kialakítottaktól a speciális indikátorok segítségével meghatározott szintekig. A fontos azonban az, hogy már a kereskedés előtt tisztában legyünk vele, hogy hova helyezzük el ezt a szintet. Csak így maradhatunk objektívek saját magunkkal szemben is; ha a részvény elkezd esni, de még nincs kialakított álláspontunk a stop-loss pontos helyéről, akkor könnyen abba a hibába esünk, hogy nagyvonalúan elnézzük a részvény kisebb esését, és pont ezért csak egy határozatlan, „gyengén” meghatározott szintet állítunk fel, amelynek esetleges nem betartását később könnyen meg lehet magyarázni magunknak.

Ha már a vásárlás előtt meghatározzuk a stop-loss szintet, akkor azt elfogulatlanul, a papír későbbi viselkedésének nem ismerése mellett, hatékonyabbban tudjuk megtenni. Még akkor is hasznos dolog ez, ha a részvényvásárló sosem a veszteségre készül, amikor részvényt vesz, furcsának tűnhet ezért, hogy miért van szükség mégis ennyire a stop-loss szintre? Ha egyszer azért veszek, hogy nyerjek, ha tudnám, hogy vesztek, úgysem vennék, akkor mi szükség ilyen határokra? Igaz, hogy csak akkor vásárolunk, ha emelkedést valószínűsítünk. De a legnagyobb tőzsdei bukásokat is barátságos hangulatú most kell venni, ez a tuti nyerő hangulat előzi meg, nincs olyan emelkedésre játszó játékos, aki akkor vesz, ha azt érzi, hogy veszíthet is. És mégis, nagyon sokan jelentős veszteségekben ülnek most is – pedig ők is akkor vettek, amikor úgy gondolták, hogy nagy esély van az emelkedésre.

A stop-loss, és a vele való „foglalkozás” a szükséges rossz, túlélőkészletünk egyik legfontosabb tagja. Vannak speciális stratégiák, ahol nem használnak stop-loss szintet a játékosok, mert éppen a folyamatosan csökkenő árak alapján építenek fel portfóliópiramisokat, és amikor a részvény végre abba az irányba indul, amelyet vártak, akkor a piramis átlagára már kellően alacsonyan van ahhoz, hogy kisebb emelkedés is profitot hozzon. Az ilyen  játékmód azonban nem kezdők számára van kitalálva véleményünk szerint, hanem legalábbis harcedzett profik számára, akik bírják idegekkel is, ezért e helyütt a stop-loss technikát konzekvensen a hosszútávú játék alapkövének tekintjük.

Ha a részvény nem arra megy, mint várjuk, akkor van lehetőségünk cselekedni, de csakis akkor, ha jó előre meghatározott stop-loss szinttel rendelkezünk, és meg is tesszük, amit megkövetel a haza, aza ha az adott szintet eléri  a papír.

Senki nem szeret veszíteni, de kicsit veszíteni mégiscsak sokkal jobb, mint nagyot veszíteni. 

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.