Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal     Startvonal

A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai (11. rész)

11. Minél kisebb legyen a veszteség – a stop-loss szükségessége

Sok írásban írtunk már itt a Tőzsdestratégia oldalon is a stop-loss, a veszteség minimalizálásának fontosságáról.

Akárhogyan is közelítjük meg a piacot, egyben mindenkinek egyet kell értenie, ez pedig az, hogy a tartós sikert a kis veszteségek és a nagy nyereségek egyenlete adja. Fordítva nem működik. Amíg a stratégiába nem építünk veszteségcsökkentési technikákat, addig nem tudjuk elkerülni a piaci viharokat, és előbb-utóbb a pénzünk vészesen lecsökken, ha el nem veszik teljesen.

A stop-loss azt az árfolyamot jelenti, ahol veszteségben is eladjuk megvásárolt részvényeinket a további veszteségek elkerülése érdekében. Ha egy részvényt vásárlunk, akkor avval a céllal tesszük, mert emelkedésére számítunk. Ha ehelyett rögtön mélyrepülésbe kezd, vajon érdemes-e pusztán azért nem eladni, mert éppen akkor vettük? Nyilvánvaló, hogy egy részvény árát sohaserm lehet abszolút értékben a vásárlási árunkhoz viszonyítani, mert a mi vásárlási árunk nem hat vissza a részvényre. Semmifajta kapcsolatban nem áll a részvényár a mi vásárlási szintükkel, ezért furcsa lenne azt várni egy részvénytől, hogy kezdjen gyors emelkedésbe, pusztán azért, mert mi már vásároltunk! Ha a részvény esik, vagy elkezd esni miután jól bevásároltunk belőle, az azért van, mert vannak eladók a papírban. A helyzet megváltozhat, ez igaz, de a változás bekövetkeztének valószínűsége természetesen nem nő attól, hogy mi is birtoklunk részvényt!

Mit javaslunk tehát? Általánosságban azt, hogy a vásárlási árfolyamunkhoz képest maximálisan 8-10%-kal húzzunk meg egy vonalat. Ha a részvény ez alá az ár alá megy, akkor adjuk el! Ez a stop-loss, a veszteség minimalizálása. Igaz ugyan, hogy ilyen esetekben elvesztünk 8-10%-ot a pénzünkből (illetve a részvényre fordított összegből), de ha a részvény esik újabb és újabb 10%-ot, az már nem fog érinteni.

Az esetek többségében a részvények sokkal többet esnek, mint amit mi gondolunk, ezért az ilyen egyszerű ökölszabályok segítségével nagyon sok pénzt lehet megtakarítani. A stop-loss tehát egy védekezési mechanizmus, és így is kell tekinteni rá. Védi a pénzünket, hogy egy-egy rosszul sikerült akcióval ne veszélyeztessük teljes tőkénket, hanem annak csak egy előre kalkulálható részét. Ez utóbbi szó nagyon fontos. Előre kalkulálható rész. A stop-loss technikának nagy előnye, hogy lehet tervezni a veszteség mértékét, ílymódon jobban megbecsülhető a nyereség/kockázat mértéke is, ez pedig az alapja annak, hogy professzionális módon tőzsdézzünk.

Lehet játszani szinte vakon is, ahogy esik, úgy puffan alapon,...na de minek, mi annak az értelme? Az ilyen típusú játékra a rulett ajánlható, nem pedig a tőzsde. 

 

Összes szabály: A tőzsdei kereskedés alapvető szabályai 

(Folytatása következik!)

 

Főoldal     Startvonal

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.