Főoldal

NASDAQ – zuhanórepülés (2. rész)

A Nasdaq látványos, elnyúló, de mostanra már a tűrőképesség határát súróló esése nyomán felmerül a kérdés: vajon mi várható a közeljövőben?

Kapcsolódó: NASDAQ – zuhanórepülés (1. rész)

Például egy átlagos Nasdaq részvény P/E értéke* e pillanatban is 100 felett van, holott az S&P 500-as indexben szereplő részvények átlagos P/E értéke kb. 20. Ígyhát a komoly esések után is maradt még levegő abban a bizonyos lufiban...

A kérdés az, hogy ez a technológiai összeomlás magával rántja-e a Dow-t is. Az mindenesetre aggasztó, hogy az S&P 500-as index már a lélektaninak megjelölt 20%-os esési szintet elérte. Egyes vélemények szerint azonban nem kell attól tartani, hogy az egész piacot magával rántja a Nasdaq. Véleményük szerint a mostani esés a néhány év alatt kialakult internet-lufi kipukkadása csupán, amit az amerikai gazdaság lassulásától való félelem folyamatosan táplál ugyan, ám az esés mértéke az előző években tapasztalt fellendülés természetes korrekciójaként is felfogható. Akik ezt mondják, azért hozzáteszik, hogy ettől függetlenül nem kizárt a Dow és S&P esetleges 10-15%-os további esése, de tőzsdekrachtól nem tartanak. Sőt. A Credit Suisse First Boston egyik elemzője szerint a Nasdaq év végére akár  4000 pontig is visszaemelkedhet, az S&P indextől (ami most 1250 pont alatt van) 1600 pontig való korrekciót vár.

Vajon a FED megmenti-e a piacot? A lassuló gazdaság a vállalati profitok csökkenését vetíti előre, ami pedig csökkenő részvényárakat indokol. Az első és 2. negyedévre az S&P 500 index tagjaitól egyértelműen csökkenő nyereséget várnak az elemzők, az egész évre vetítve pedig legjobb esetben is stagnálást. A technológiai szektorban éves szinten is mintegy 10%-os visszaesés várható.

Sokan az eddig – jogosan – dicsőített FED elnököt, Alan Greenspant hibáztatják. Ha gyorsabban csökkentette volna a kamatokat, akkor a gazdaság nem lassult volna le ennyire. Csak a további adócsökkentések menthetik meg a piacot - vélekednek. A március 20-án esedékes ülésen szinte biztos, hogy lesz kamatcsökkentés, ám többen úgy gondolják, hogy szükség lenne 20-a előtt is egy váratlan kamatcsökkentésre. Greenspan múltheti beszédében ugyan nem utalt semmi ilyesmire, pont ezért, ha mégis megtörténne, az valóban komolyan hathatna a piacokra.

Januárban a FED kétszer hajtott végre félpontos csökkentést, de a piaci hurráoptimizmust hamar letörték az eladók, és a piacok elvesztve minden nyereségüket, negatívba fordultak.

Felmerülhet a kérdés, hogy a megtépázott technológiai részvényekbe ilyen árszinteken érdemes-e már beszállni? A vélemények megoszlanak, de az biztos, hogy a technológia részvények nagy része már sohasem fogja elérni korábbi csúcsárát. A feladat olyan részvényeket keresni, aminek a jövőbeni növekedése megalapozott lehet. A „nagy esők„ többsége nem ilyen, és nem is látszik az a jövő, amikor ismét növekedési pályára állhatnak. Itt azokról a közepes és kis cégekről van szó, amelyeket a piac a szárnyára vett a boom idején, majd a magasból eleresztett. Ezek már nem fognak tudni újból repülni.

Másik oldalról nézve azonban magát a technológiai szektort leírni nem szabad. Egyrészt a későbbiekben a legkisebb pozítiv jel is felminősítéseket válthat ki ezen cégek esetében, ami komoly intézményi vevőket csalogathat a piacra. A megfelelő jövőképet mutató cégek esetében pedig az árak már most vonzóak lehetnek. A részvénypiactól való teljes elfordulást tehát semmiképpen sem jó taktika. A technológiai szektor csak egy része a piacnak, a többi területen most is lehet szép nyereséget elérni.

De az tény, hogy a bizalom megrendült. Ezt helyreállítani pedig nem megy egyik napról a másikra – ezt tudomásul kell venni.

A USA TODAY cikke nyomán

-TS-

2001.03.05.

* részvényár/jövedelem arány. Ha feltételezzük, hogy egy vállalatnak 1000 db kibocsátott részvénye van és a nettó nyeresége 500 000  Ft, akkor az egy részvényre jutó nyereség 500 000/1000 = 500 Ft. Ha a részvény ára 6000 Ft, akkor a P/E érték 6000/500, azaz 12.

Főoldal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva