Főoldal

NASDAQ – zuhanórepülés (1. rész)

A Nasdaq látványos, elnyúló, de mostanra már a tűrőképesség határát súróló esése nyomán felmerül a kérdés: vajon mi várható a közeljövőben?

1999-ben a Nasdaq 86%-ot emelkedett! Nem semmi, befektetők százezrei válhattak miliomosokká. Legalábbis papíron. Mert aki nem volt elég gyors, hogy kivegye a hasznot, az most már csak nézhet a semmivé foszlott milliók után – ami maradt, az a megrendült bizalom a Wall Street-ben.

A Nasdaq, amely egy évvel ezelőtt még gyorsan dolgozó pénzgyár volt mindenki számára, mostanra pénztemetővé változott. A medvepiac, ami 2000 márciusában kezdődött, csak nem akar véget érni. A helyzet nem túl kedvező. A múlt pénteki Nasdaq zárószint (még a heves felfelékorrekció után is) az 1999. januári állapottal egyező. A tavaly márciusi csúcs óta az index 55%-ot esett, megközelítve így a technológiai index eddigi legnagyobb, 1973-74-ben mutatott 60%-os zuhanását.

Ami még ijesztőbb, ha a piac tovább esik, és meghaladja az eddigi legnagyobb esés mértékét, akkor az lesz a valaha mért legnagyobb visszaesés a szörnyűséges, majd’ 90%-os Dow Jones zuhanás óta.

A technológia részvények zömének ilyen mértékű árfolyamesése nyomán a befektetők joggal teszik kérdésessé, hogy vajon a részvénypiac-e az a a hely, ahova megtakarításaikat irányítaniuk kell. A válasz egyébként roppant egyszerű: emelkedéskor igen, eséskor nem. De nyilván árnyalni kell, mert egy-egy befektető nem feltétlenül egy-két hónapban, hanem több évben gondolkozik. Legalábbis eddig azt tette. Talán nem túlzás azonban azt kijelenteni, hogy az 5-10 éves részvénybefektetések is csak akkor tekinthetők jó befektetésnek, ha az adott időszakban emelkedő piac volt. Ha netalán a piac 10 évig esne, akkor ugyan ki mondaná, hogy a hosszútáv gyümölcsöző? Viszont az amerikai tőzsdetörténelem ideje alatt erre példa nem volt. 1867 óta harmincegynéhány olyan év volt csupán, amikor a piac az előző évinél alacsonyabb szinten állt, a többi év emelkedéssel zárult! Emiatt mondható, hogy a „történelmi adatsorok alapján a befektetések hozama az értékpapírpiacon hosszútávon nyereséges”.

Mostanság ijedős a piac. Nagy nehézséget okoz már most is olyan „biztonságos” helyet keresni a részvények között, ahova félelem nélkül tehetjük a pénzünket. Talán nem jogos a gyanú, de az, hogy a jelenlegi alapkezelő-generáció elsősorban a rotáció híve és nem akarja elhagyni a piacot (azaz a gyengébb szektorból átpakolnak mindent még nem eső szektorokba, így cirkulálva a részvénypiacon), egy igazi krach esetén óriási likvidálási problémákat okozhatnak, ami pedig a piac indokoltnál sokkal jelentősebb bezuhanását eredményezheti.

Mert mik is voltak a legbiztonságosabb papírok az elmúlt esztendőkben? A kikezdhetetlen technológiai nagyok között megemlíthető az AT&T, a WorldCom és persze a Cisco. Mindegyikük legalább 60%-ot vesztett egy éves legmagasabb értékükhöz viszonyítva, a Cisco például két éves mélyponton áll.

A legnagyobb félelem mégis az általános bizalmatlanság megerősödésétől van. Ha ugyanis a technológiai letargia átterjed a Dow Jones és a Standard & Poor's eddig még kitartó papírjaira, akkor az elindíthat egy valóban keserves időszakot az amerikai, és ezáltal a világ tőkepiacain. A Standard & Poor's 500 index, ami a piac 500 legjelentősebb cégét reprezentálja egyébként már csak hajszálnyira van a 20%-os esési határtól, ami felett a szakértők medvepiacot kiáltanak. A Dow Jones eddig „még csak” alig 10% felett áll az esés mértékét tekintve.

Hogyan tovább?

A gond a jó hírek teljes hiánya. Bármit csinál is a FED, amíg a vállalatoktól az elkövetkező hónapokban is gyengülő eredményeket várnak a gyengülő amerikai gazdaság miatt, addig jelentős trendváltás nem valószínű.

Egy portfóliómendzser szerint, ha a Nasdaq 2000 alá esne, akkor a következő támaszokat 1500, 1200 és 1000 ponton húznák meg a szakértők – azaz a pesszimizmus a mostani többszörösére emelkedne. De pontosan az eltúlzott pesszimizmus, amikor már senki nem gondol a vételre, adhatja meg az első lökést az emelkedés felé.

Egyes vélemények szerint azonban a techológiai szektorban egyelőre nem várható fellendülés: az általánosan használt részvényértekélési szempontok szerint a Nasdaq még mindig drága, és a részvények újraárazása egy kellemetlen, de elkerülhetetlen feladat egy újabb emelkedés előtt – és a folyamat még nem fejeződött be.

(Folytatása következik!)

A USA TODAY cikke nyomán

-TS-

2001.02.28.

Főoldal

 

  websas.hu

 E-mail                      Egyedi szoftverfejlesztés    

(c) Intro 98 Bt., 2009. Minden jog fenntartva