Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal
     Startvonal

Az Egyszerű Kereskedési Terv (EKT) (8. rész)

A cikksorozat befejező részében Canslim összefoglalja a legfontosabbakat.

Kapcsolódó: Az Egyszerű Kereskedési Terv (7. rész)

Az Egyszerű Kereskedési Terv stratégiájának bemutatása véget ért.

Összefoglalásként még egyszer a szabálypontok:

1. Egy-egy részvénnyel ne veszítsünk 10%-nál többet!

2. Eladás 20-25%-os nyereségnél            

3. 6%-os nyereség felett az eladási pont a bekerülési ár szintjére emelkedik  

4. 10%-os nyereség felett a minimum eladási pontot 3%-kal a bekerülési ár fölé helyezzük

5. 15%-os nyereségnél az alsó küszöb 10%-ra emelendő, és figyelni kell az eladási lehetőséget 20% körül

A megismert szabályrendszer arra hivatott, hogy javítsa a játékos eredményességet.

Ez a mondat szinte természetesenk tűnik, egy stratégia mi másra lenne jó? Másfelől viszont önmagában csak néhány szabály, amiből nem tűnik ki, hogy betartása, az ez alapján való játék pontosan milyen hatékonyságjavulást fog eredményezni.

Ilyen mércével ugyanis nehéz megmérni ezt a stratégiát, ahogyan más stratégiákra sem lehet pontos eredményadatokat mondani. Ennek legfőbb oka az, hogy a stratégia alapján való eredményesség mérése csak akkor adhat jó eredményt, ha a stratégiát sikerül szigorúan, a megadott szabályok szerint betartani. Ez már önmagában nagyon nagy nehézséget okoz. Valljuk be, ha csupán az első szabályt nézzük, ami a stop-lossra vonatkozik, sokszor már ott elvérzünk. Én például többször megszegtem már az egyébként szigorúan vett szabályt, és ilyen-olyan okok miatt abban bíztam, hogy az árfolyam csak valamilyen időleges ok miatt érte el a stop-loss határt, és onnan vissza fog pattani. Nem adtam el, ezért keserű veszteségeket kellett átélnem. Ilyen esetben nem mondhatom azt, hogy sokat vesztettem, tehát rossz a stratégia,  merthiszen éppen a stratégiát nem sikerült követnem. Ugyanígy általános hiba a gyors eladás. Egy-egy erős nap után már nem bíztam tovább az éppen aktuális papírban, azt hittem, hogy az árfolyamemelkedés csak rövid távú, és jó ötlet lesz leszüretelni a kis profitot is. Valójában a részvény semmilyen gyengeséget nem mutatott, sőt, éppen ellenkezőleg, nagyon bíztatóan szerepelt. Az ilyen eladások után ezért szomorúan kellett látnom, hogy a részvény tovább rakétázik, mikor én már mindent eladtam sokkal olcsóbban. Ha szigorúan betartottam volna a szabályrendszert, akkor sokkal jobban tudtam volna kiszállni.

Nem könnyű egy szabályt ilyen keményen követni, mert sokszor megérzéseink, ötleteink meggátolnak abban, hogy a szabályt betartsuk, helyette valamilyen más megoldást találunk jónak. Nem vitatható, van amikor a megérzés tényleg jobb eredményt hoz, mint a szabályok által körülhatárolt kereskedés, azonban az én tapasztalataim arra mutatnak, hogy hosszabb távon a stratégia szigorú követése sokkal jobb eredményt hoz, mint a megérzés miatti egyéni akciók.

Mindevvel együtt természetesen nem mondhatom, hogy bármely stratégia is garancia lenne a sikerre. Egyrészt mindenfajta siker előfeltétele a kemény munka. Egy-egy stratégia sikeres alkalmazása is a buktatók, hibák százain át vezet. Ez időt, energiát és sajnos (elvesztett) pénzt jelent, és ezen az úton nagyon nagy százalékú a lemorzsolódás. Mivel a visszaigazolt siker nem érhető el néhány hét alatt, nagyon sok „szerencsét próbáló” egy idő után feladja, mert úgy érzi, hogy ez egyrészt csak humbug, nyerni nem is lehet, másrészt mégha lehetne is nyerni, neki ez láthatólag nem sikerül. Ha huzamosabb ideig elmarad a sikerélmény, akkor nem lehet csodálkozni, ha elmegy a játékkedv. Akkor meg végképp nem, ha eközben a tőke is vészesen lecsökken...

De mindez nem feltétlen a stratégiát minősíti. Ha lenne egy statisztikailag igazolt, ezer százalékosan sikeres stratégia, akkor is csak használóinak egy része lenne belőle sikeres! A használat ugyanis megköveteli a szigorú szabálykövetést, és ezt nagyon nehéz keresztülvinni, mert rendkívül sok olyan befolyásoló hatás éri a játékost, ami valamilyen irányban elviszi a stratrégia szigorú követéséstől. Ráadásul időnként a piac is okoz olyan hirtelen változáskat, ami egy adott stratégia használatával csak nehezen követhető. Egyben azonban biztos vagyok: nem érdemes a tökéletes megoldást keresni. Sohasem fogjuk megtalálni az ezer százalékosan siekres taktikát, ennek a keresése teljesen hiábavaló. Én azt ajánlom minden aktív játékosnak, hogy úgy vívják meg harcukat a piacon, hogy ne féljenek az időnkénti kudarctól. El kell viselni a veszteségeket, mert véleményem szerint csak abból lehet igazán sikeres tőzsdéző, aki a veszteséget, nyereséget egyaránt könnyen tudja kezelni, és a piaci „csatákban” a kiválasztott stratégáját szigorúan betartva próbál meg érvényesülni.

Mindenkinek jó kereskedést kívánok!

   

Főoldal     Startvonal

 

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.