Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse amerikai tőzsde no pattern daytrade rule no pdt


Főoldal
     Startvonal

Az Egyszerű Kereskedési Terv (EKT) (7. rész)

Most már az eladási célár közelében mozog az árfolyam, de azért ott is van még tennivaló. 

Kapcsolódó: Az Egyszerű Kereskedési Terv (6. rész)

Ez a stratégia lényegében egy szabályrendszer, aminek alkalmazásával elérhetjük, hogy részvénybefektetéseink eredménye összeségében pozítiv legyen.

Az előző részben azt a szabályt mutattam be, miszerint 10%-os nyereség esetén a stop-loss szintet a 3%-os szinten állapítjuk meg. Ez abban segít elsősorban, hogy – noha persze a 10%-hoz képest már nem tűnik olyan vonzónak –, azért valamicske nyereségünk akkor is maradjon, ha a piac hirtelen fordulatot vesz. A 10%-os nyereség gyorsan semmivé válhat, és ilyenkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak egy jelentéktelen korrekcióról van szó, amit gyors visszaemelkedés fog követni. Minél gyorsabb a korrekció lefelé, annál inkább gondolhatjuk, hogy a piac vissza fog tértni az eredeti – emelkedő – irányba. De ez sajnos nem általános. Éppen ellenkezőleg, minél viharosabb a fordulat, annál inkább valószínű, hogy az eladók akár még több hullámban szórhatják a részvényt, és a mi nehezen elért 10%-os nyereségünk végül akár ugyanilyen minuszt is eredményezhet. Ezt megelőzendő érdemes alkalmazni ezt a „nyereségmegőrző” szabályt.

6. 15%-os nyereségnél az alsó küszöb 10%-ra emelendő, és figyelni kell az eladási lehetőséget 20%-on.

Azért a racionalitást nem szabad figyelmen kívül hagyni. Minél nagyobb az emelkedés, annál nagyobb a visszaesés valószínűsége is.  Ha a részvény elérte a 15%-os nyereséget a vételünk óta, akkor ezt a nyereséget már valóban nagyon meg kell becsülni. Felemeljük a  eladási szintet 10%-ra, azaz itt már csak néhány százaléknyi visszaesést engedünk a részvénynek. Fontos kiemelni, hogy itt érdemes megvizsgálni az emelkedés időtartamát is. Amennyiben ugyanis a részvény a vételtől számított 15%-os nyereséget mindössze néhány nap alatt teszi meg, ott nyilvánvalóan komoly dolog lehet az emelkedés mögött. Ez esetben vigyázni kell a megvett részvényekre, mert van esély még további emelkedésre is. Ugyanakkor a kitörés megakadhat végleg, ezt nehéz előre látni. Ha tehát az emelkedés mindössze néhány nap alatt ment végbe, akkor a 15-ről 10%-ra való visszaesésben ne adjunk el többet, mint a részvények felét. Ha újabb 5%-os esésen belül tud maradni a részvény, akkor várjunk ki két-három napot, ne csináljunk semmit. Ha a részvény esik tovább, meg kell szabadulni a második résztől is, de ha megáll az esés, és elindul egy újabb emelkedési hullám, akkor szerencsénk volt, tényleg komoly vevők vannak a háttérben. Persze mindezt csak akkor, ha az emelkedés gyorsan zajlott le. Ha több hét kellett a 15% elérésére, akkor visszaesésnél váljunk meg a teljes mennyiségtől.

Nem rossz nyereség a 10% sem. Gondoljunk bele, egy-egy befektetési alap egész évi teljesítménye sokszor nincs ennyi, 10%-os évi hozammal már büszkélkedni lehet. Ezért tehát sikeresnek kell tekinteni a „befuccsolt”, 10% nyereségben lezárt tranzakciókat is. Egyébként is, a pozíciók bármikor újranyithatók, tehát attól, hogy eladtunk mindent, természetesen még nem hagytuk el a részvénypiacot. Az új lehetőségek új profitot eredményezhetnek.

15%-os nyereségben már nem csak az esetleges alsó kiszálló árat kell figyelni, hanem itt már a célár közelében mozgunk. 20%-nál részvényeink „eladósorba” kerültek, örüljünk, hogy ilyen szépen dolgoztak, és bocsássuk őket útjukra. Az EKT 3. szabálya (Eladás 20-25%-os nyereségnél) lép itt érvénybe, az ott leírtakat kell alkalmazni.

Az első részt érdemes eladni mindenképpen, de a 2. résszel lehet várni bizonyos technikai indikátorok jelzésésre. Például ameddig az 50 napos mozgóátlag fölött szambázik a részvény, nyugodtan tarthatjuk.

Főoldal     Startvonal

 

 

Daytrade USA trading tőzsdézés Amerikában alacsony jutalék nasdaq nyse no pattern daytrade rule  

 E-mail                     

(c) Intro 98 Bt., 2015.